Setiap tahun untuk tempoh sebulan Ramadan, rakyat negara ini dilaporkan
membuang 270,000 tan makanan yang 'tidak diusik' dan boleh dimakan
semula.
Syarikat menyelia sisa pepejal, SWCorp, berkata berdasarkan perkiraan
itu, jumlah makanan tersebut boleh dihidangkan kepada 180 juta orang,
enam kali ganda melebihi populasi negara ini iaitu 27 juta.
Jika disusun longgokan makanan yang boleh dimakan, ia bersamaan dengan
ketinggian 30 buah bangunan KLCC. Ketinggian KLCC ialah 452 meter.
Ketua Pegawai Eksekutif SWCorp, Datuk Ab Rahim Md Noor berkata, secara
purata setiap hari pada bulan Ramadan sebanyak 9,000 tan makanan dibuang
dan ia menjadi satu kebimbangan terhadap budaya pembaziran masyarakat
negara ini.
"Sisa makanan adalah komponen tertinggi dalam skala komposisi sisa
pepejal, pada 45 peratus, malah kos perbelanjaan untuk pengurusan
sisa-sisa pepejal di negeri-negeri bawah seliaan SWCorp telah mencecah
RM1.4 bilion tahun lepas," katanya kepada Bernama, baru-baru ini.
Ab Rahim berkata, setiap 9,000 tan makanan itu boleh dihidangkan kepada enam juta orang.
Justeru, katanya, pelbagai inisiatif telah dilaksanakan oleh pihaknya,
antaranya mewujudkan kerjasama pengusaha kedai makanan, hotel serta
industri terlibat untuk menyumbangkan makanan lebihan mereka kepada
mana-mana badan kebajikan.
SWCorp menyelia sistem pengurusan sisa pepejal di Wilayah Persekutuan
Kuala Lumpur dan Putrajaya, Pahang, Kedah, Perlis, Negeri Sembilan,
Melaka dan Johor.
Sementara itu, Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM),
Datuk Nadzim Johan berpandangan antara punca utama berlakunya pembaziran
makanan lebih-lebih lagi pada bulan Ramadan disebabkan perkhidmatan
bufet yang disediakan oleh setiap hotel dalam jumlah yang banyak.
"Pemilik-pemilik hotel harus tegas dengan mewujudkan mekanisme untuk
mendenda pelanggan mereka yang membazirkan makanan. Kalau hotel buat
mekanisme macam ini, saya yakin pelanggan akan berfikir dua tiga kali
nak membazirkan makanan," katanya.
Presiden Persatuan Hotel Malaysia, Cheah Swee Hee berkongsi pendapat
yang sama, pembaziran yang berlaku pada bulan Ramadan adalah akibat
daripada hidangan secara bufet yang sering mendorong orang ramai
mengambil makanan secara berlebihan.
"Dengan itu, persatuan kami bekerjasama dengan SWCorp dengan menampal
poster-poster khusus untuk mendidik orang ramai agar tidak melakukan
pembaziran makanan terutama pada bulan puasa.
"Kita kena didik, nasihat mereka dahulu sebelum mengambil langkah 'last
resort' untuk mendenda mereka yang membazirkan makanan," katanya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan