Ni lauk kami tengahari tadi…. kalau you all dah jemu masak kari atau gulai lemak cili api…. cuba try masak gulai lemak bunga kantan….. InsyaAllah rasanya tak mengecewakan…. Anak2 saya memang suka sangat ayam masak lemak bunga kantan ni… Ni pun dah beberapa kali saya masak gulai ni…
Silalah cuba ya…..
Bahan2nya
1 ekor ayam ( potong 12, cuci bersih dan toskan )
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci hallia
1 kuntum bunga kantan
6- 10 biji cili padi
sedikit serbuk kunyit
1 kotak kecil santan
1/2 cawan air asam jawa
2 biji kentang – kopek kulit dan potong dadu ( optional )
garam
Cara membuatnya
1. Kisar bawang besar, bawang putih, halia, cili padi dan bunga kantan hingga hancur.
2. Dalam kuali/ periuk satukan ayam, kentang, bahan kisar, serbuk kunyit, air sam jawa, santan yg sudah di campur dgn air secukupnya dan sedikit garam.
3. Kemudian masak hingga ayam hingga empuk…. (sentiasa kacau2kan kuah! jika kuah sudah mendidih kena slowkan sikit api.. )
4. Jika kuah sudah sedikit pekat, sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat….
Selamat mencuba……
http://www.potretkasih.com/
Tiada ulasan:
Catat Ulasan