Jika ditanya apa yang mesti dibeli oleh setiap orang Muslim menjelang bulan Ramadan, pasti jawapannya buah kurma.
Umum sedia maklum kebaikan buah kurma kepada si pemakan. Kurma yang
kaya dengan kandungan protein, serat, vitamin C dan gula yang bertukar
secara semula jadi.
Bermakna apabila kita memakan kurma, tenaga yang diserap tubuh adalah
serta-merta. Sebaliknya gula di dalam kebanyakan buah-buahan dikenali
sebagai fraktosa dan gula tebu atau gula pasir yang biasa mengandungi
sukrosa tidak boleh menyerap terus dalam tubuh. Ia terpaksa dipecahkan
dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi glukosa lalu diserap tubuh
sebagai tenaga.
Amalan makan kurma juga baik untuk mencegah barah usus besar kerana ia
melawaskan. Sementara kandungan vitamin A dan C amat tinggi pada
peringkat khalal atau rotab dan menurun sedikit pada peringkat tamar.
Selain itu ia mengandungi zat galian dan yang paling banyak dikenali
sebagai potasium. Potasium diperlukan oleh tubuh untuk sistem saraf
kerana kurma adalah sumber mujarab.
Sabda Rasulullah S.A.W. : "Rumah yang tiada kurma nescaya penghuninya kelaparan."
Rasulullah juga pernah bersabda yang bermaksud:" Beri makan buah tamar
kepada isteri-isteri kamu yang hamil dan barang siapa yang memakan buah
tamar tersebut semasa hamilnya, maka anak yang akan lahir itu akan
menjadi seorang anak yang penyabar dan bersopan-santun, kerana makanan
Siti Maryam ketika melahirkan Nabi Isa AS adalah buah tamar.
Malahan dalam sebuah kajian juga mendapati wanita hamil yang makan
kurma akan mudah melahirkan anak dan mengurangkan pengaliran darah
semasa proses kelahiran. Bahkan bagi ibu yang menyusukan bayi, buah
kurma dipercayai mampu memperbanyakkan pengeluaran air susu.
Jadi, pastikan buah kurma ada di rumah anda sepanjang masa dan bukan
setakat menjelang bulan Ramadan. Amalan makan buah kurma adalah sunah
Nabi dan patut dipraktiskan sepanjang masa.
MAJALAH PAMA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan