Rabu, 31 Julai 2013

10 Kes Jenayah Popular Berkaitan Dengan Surat Misteri

Ini adalah senarai 10 kes jenayah popular berkaitan dengan kemunculan surat atau nota misteri dalam situasi yang berbeza-beza kes. Penyelesaian identiti penulis surat misteri itu atau pemecahan kod-kod rahsia mesej utama dalam kes itu menjadi semakin rumit. Selepas membaca 10 senarai ini, mungkin pembaca boleh menyelesaikan apa-apa kes masa lampau...atau ada apa-apa teori yang boleh dikongsikan.
 

1- Zodiac Killer

Seorang pembunuh bersiri yang suka mengejek pihak polis dan orang awam, digelar sebagai Zodiac Killer yang beroperasi di California pada akhir tahun 1960-an dan awal 70-an. Zodiac mencipta nama samaran sendiri dalam surat yang dihantarnya kepada mangsanya dan pihak akbar selepas melakukan pembunuhan. Dia juga mengukir mesej di atas meja di perpustakaan dan pintu kereta di tempat kejadian jenayah itu. Surat-surat itu menggunakan kod kriptografi yang amat sukar untuk dipecahkan sehingga ke hari ini. Hanya satu kod telah dapat diselesaikan oleh Donald dan Bettye Harden yang membacanya kes itu dalam akhbar.
Kod lain termasuk 340 Character Cipher dihantar pd 8 November, 1969, April 20, 1970, dan 26 Jun 1970 dan kedua-duanya dihantar ke San Francisco Chronicle. Selama bertahun-tahun pakar kod telah cuba untuk menyelesaikan kod rahsia ini. Ada yang mendakwa telah diselesaikan mereka tetapi tidak ada pengesahan bahawa kod ini telah pecah dan penjenayah itu masih lagi bebas dan kes ini tidak dapat diselesaikan sehingga hari ini.

2-Pembunuhan Ricky McCorkmick

Pembunuhan Ricky McCormick adalah kes jenayah yang tidak dapat diselesaikan daripada FBI Cryptanalysis dan Racketeering Records Unit (CRRU). Mayat Rick telah ditemui dengan terburai di ladang jagung di St Charles County, Missouri pada 30 Jun, 1999. Ricky McCormick merupakan penganggur lepasan sekolah tinggi yang keciciran. Mayat Ricky ditemui 15 kilometer dari alamat rumahnya di suatu tempat yang jauh dari pengangkutan awam. Tiada sebab rasmi kematiannya yang ditemui dengan keadaan busuk dan Ricky tidak ada rekod jenayah lampau. 12 tahun selepas kematiannya, FBI mengumumkan bahawa kematian Ricky McCormick adalah kes pembunuhan dan meminta untuk orang ramai membantu dengan dua nota sulit yang ditemui di badan mangsa. Pihak CRRU dan Persatuan Amerika telah berjaya menyelesaikan kod rahsia itu yang ditulis tiga hari sebelum kematiannya. Tetap penjenayah tidak berjaya ditangkap dan polis mengarahkan orang ramai untuk memberi maklumat untuk membantu siasatan, namun gagal dikesan penjenayah itu.

3- Penulis Surat Circleville [Circleville Letter Writer]

Bermula pada tahun 1976 penduduk Circleville mula menerima surat misteri bermotif dendam. Beribu-ribu surat telah ditulis dalam huruf besar dan dihantar kepada pegawai-pegawai bandar dan juga rakyat biasa. Salah satu penerima surat misteri itu adalah pemandu bas sekolah Mary Gillespie. Mary dituduh mempunyai hubungan sulit dengan pegawai sekolah melalui tulisan surat itu. Pada 19 Ogos 1977, suami Mary, Ron Gillispie menerima panggilan telefon misteri seolah-olah untuk menunjukkan identiti sebenar penulis surat itu. Dia meninggalkan rumahnya dengan membawa senjata untuk berhadapan dengan penulis surat itu. Ron ditemui mati sejurus kemudian tidak jauh dari rumahnya akibat kemalangan dan adalah tidak jelas samada kemalangan atau pembunuhan terancang.

Pada tahun 1983, Mary telah diganggu lagi dengan nota-nota di sepanjang laluan basnya dan dia kemudian menemui satu perangkap yg tersembunyi yang direka untuk membunuhnya. Saudaranya sendiri iaitu Paul Freshour, telah dituduh penjenayah itu dan didakwa atas kes itu selepas siasatan polis. Paul ditahan dan dipenjarakan, pada bulan Mei 1994 Paul terbukti tidak bersalah, namun identiti sebenar penulis surat misteri itu tidak berjaya didedahkan dan Paul telah  meninggal dunia baru-baru ini.

4-Pembunuhan JonBenét Ramsey
Kes pelik JonBenét Ramsey bermula pada 25 Disember, 1996 apabila kanak-kanak cantik itu berusia 6 tahun telah hilang dari rumahnya di Boulder, Colorado. Malangnya mayatnya ditemui di bilik wain bawah rumahnya sendiri sejurus 8 jam selepas dia dilaporkan hilang. Mayatnya ditemui di bawah selimut kegemarannya dengan tali nilon diikat di sekeliling leher, tangan terikat di atas kepalanya dan tape pelekat di mulutnya. Terdapat juga tanda-tanda bahawa dia telah didera secara seksual. Tengkorak mangsa telah patah seperti dipukul dengan objek yang tumpul.

Ibu JonBenét menemui nota tulisan tangan bertujuan meminta tebusan wang sebanyak US$118,000 yang hampir jumlah sebenar bonus tahunan bekerja bapa JonBenét itu. Surat itu mengandungi banyak ancaman kepada bapa JonBenét untuk memberitahu mereka supaya tidak melaporkan kepada pihak berkuasa. Pihak berkuasa percaya pengarang nota itu adalah pembunuh tetapi masih belum menemui padanan tulisan itu melalui DNA dan nota itu yang ditinggalkan pada badan JonBenét, walaupun beberapa spekulasi orang mengatakan bahawa tulisan itu sepadan dengan tulisan ibu JonBenét sendiri.... ianya kekal misteri.

5- Cindy James Kes
 
 
Kes Cindy James adalah satu jenayah yang luar biasa yang berlaku di Richmond, British Columbia. Jururawat berusia 44 tahun telah diganggu oleh orang yang tidak dikenali. Ianya bermula 4 bulan selepas kes perceraiannya. Cindy James tiap kali diganggu dengan bermacam-macam ancaman bunuh. Ini termasuk panggilan telefon misteri dan nota ancaman bunuh yang ditinggalkan di anjung rumahnya. Apabila pihak polis membuat siasatan, gangguan itu semakin menjadi-jadi. Akhirnya Cindy ditemui mati terikat di luar rumahnya. Dia ditikam dengan pisau pengupasan buah, pihak polis percaya bahawa Cindy James sendiri menulis nota itu untuk dirinya dan sengaja membuat panggilan telefon palsu. Dia juga sering komited ke hospital psikiatri [sakit jiwa]. Terdapat kandungan morfin di dalam darahnya. Polis syak, Cindy membunuh diri dan tiada apa-apa nota ditemuai sebagai petunjuk selepas kematiannya.

6-Pembunuhan Eva Kay Wenal
 

Pada 1 Mei 2008 pemilik pusat membeli-belah, hartawan Harold "Hal" Wenal, pulang ke rumah untuk mencari isterinya yang dikahwini sejak 20 tahun lalu. Eva Kay, ditemui mati dengan berlumuran darah. Bekas model berumur 60 tahun itu telah dipukul dan mempunyai kesan cekik di tekaknya. Dia diserang sebaik sahaja dia membuka pintu dari rumahnya. Walaupun kekayaan Wenal dan rumah mereka penuh dengan barang-barang berharga, tiada apa-apa barang berharga hilang atau dicuri. Pada Julai 2008, satu surat misteri telah dihantar kepada Atlanta Journal Constitution. Surat itu seolah-olah memberi penjelasan mengapa Eva Kay telah dibunuh yang menunjukkan dia mungkin mempunyai hubungan sulit dengan orang lain. Pihak berkuasa percaya surat itu adalah tulen dan dihantar daripada pembunuh Kay.

7 - Pembunuhan Vindalee Smith

Pada 20 Oktober 2012, ibu berusia 38 tahun, Vindalee Smith ditemui mati di rumahnya di Brooklyn dengan luka yang dalam di lehernya. Smith mengandung 8 bulan dan akan berkahwin pada hari berikutnya dengan tunangnya, Anthony Jackman yang sudah berkahwin dengan orang lain. Di bawah komputer di rumahnya tertulis satu nota berkata berkata: "Saya akan membunuh seorang wanita hamil satu bulan bermula dari sekarang sehingga Lee Boyd Malvo bersedia bebas!" Nota tersebut telah ditandatangani bersama-sama dengan smiley face. Malvo bersama dengan John Allen Muhammad adalah penembak curi yang bertanggungjawab ke atas kematian 10 orang sebelum kes itu di seluruh Washington DC dalam tempoh tiga minggu pada bulan Oktober 2002, Post melaporkan.

Tetapi penyiasat memberitahu akhbar itu tidak ada pertalian yang jelas antara Smith atau Malvo dan nota itu, boleh menjadi muslihat oleh pembunuh untuk mengalihkan perhatian mereka dengan membabitkan Malvo.
NYPD tidak dapat mengesahkan kewujudan nota misteri yang ditemui itu.

8- Amerithrax

Selepas serangan 9/11, 7 surat telah dihantar yang mengandungi spora anthrax [sejenis serbuk racun] yang sebenar. Dua set surat telah dihantar, yang pertama dihantar ke stesen penyiaran ABC, CBS, NBC, AMI dan New York Post. Satu set yang lain telah dihantar ke senator Demokratik, Tom Daschle di Selatan Dakota dan Patrick Leahy Vermont. 5 orang terbunuh dan tujuh belas orang telah dijangkiti virus anthrax itu.
Nota-nota itu seolah-olah menunjukkan bahawa surat yang dihantar oleh pelampau Islam kerana mesej-"kematian ke Amerika dan Israel." Pihak berkuasa percaya ini adalah muslihat yang menuduh orang Islam yang bertanggungjawab digunakan oleh penulis surat misteri itu. FBI percaya, Bruce Edwards Ivins, seorang pakar senjata-biologi adalah orang yang bertanggungjawab dalam misi serangan surat itu. Apabila FBI meminta Akademi Sains Negara untuk mengkaji semula pekerja-pekerja mereka, mereka memberitahu bahawa maklumat yang sedia ada tidak akan dapat membuktikan bahawa Ivins mencipta racun/virus anthrax. Terdapat ramai orang termasuk ahli-ahli mikrobiologi, Ahli Dewan Negara dan Wakil-wakil lain percaya Ivins bertanggungjawab melakukan serangan itu. Ivins membunuh diri akhirnya pada tahun 2008.

9-- Syracuse Anthrax [ Sejenis Serbuk Racun] Misteri

 

Ini adalah entry yang paling berbahaya di dalam senarai. Surat-surat itu dihantar dari Syracuse pada tahun 1997, 1999, 2002, 2010, 2011 dan 2012. Setiap huruf yang terkandung serbuk putih yang penulis itu mendakwa adalah anthrax. Ia kemudian terbukti sebagai bedak bayi atau bahan pencuci dobi. Lima pucuk surat telah dihantar ke Bishop Ludden High School 1997-2010, tiga pucuk surat ke Le Moyne College 1999-2002, satu ke pejabat Rep Ann Marie Buerkle, beberapa surat dihantar ke kumpulan bukan keuntungan, pegawai kerajaan, perniagaan swasta dan selebriti TV. FBI percaya surat ditulis oleh seorang lelaki gila yang berusia 35 tahun. Masih kekal misteri dan penjenayah itu tidak pernah didedahkan.

10- Jack The Ripper
Pembunuh bersiri terkenal diketahui aktif di dalam dan di sekitar kawasan Whitechapel di England pada tahun 1888. Keseluruhannya Jack The Ripper mendakwa membunuh lima pelacur. Terdapat tiga huruf yang berbeza yang dianggap ditulis oleh Jack The Ripper diletakkan bersama mangsa: surat Dear Boss, poskad Jacky Saucy dan surat Dari neraka.

Admin malas nak up-date kisah Jack The Ripper ni..sebab terlalu muak dengan bermacam-macam versi, teori dan ceritanya berbelit-belit.. Sekian. 
 http://wanhayden1040.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...