Bahan-bahan:# – Mula sekali, panaskan minyak dalam kuali dan goreng hirisan halia dan bawang merah sehingga naik wangi.15-20 udang bersaiz sederhana, buang misai 1 lada besar hijau/capsicum, dipotong menjadi segi empat 4 keping halia 2 ulas bawang merah, dihiris 2 sudu besar minyak masak
Bahan-bahan sos, campurkan bersama:
100 ml jus tomato 50ml cuka 50ml kicap cair
# – Tambah lada besar hijau yang telah dipotong. Goreng selama kira-kira satu minit.
# – Kemudian masukkan udang dan masak selama kira-kira satu minit (apabila udang telah bertukar hampir semua jingga)
# – Tuangkan campuran jus tomato, cuka dan kicap. Kacau selama satu minit lagi sehingga udang masak keseluruhannya. Jangan masak terlalu lama, anda tidak mahu udang untuk rasa seperti getah!
# – Udang tomato yang sedap dan cepat, SIAP!
Seperti yang saya katakan, ia sungguh mudah untuk memasak dan sungguh sedap! Oleh sebab hanya jus tomato yang telah digunakan, rasa sos tidak menguasai udang dan membangkitkan rasa semula jadi udang. Memang resipi yang menjilat jari!
my.kimberlycun
sedap tu
BalasPadam