Bahan-bahan A:
100 gm bawang merah kecil - dihiris
70 gm bawang putih - dihiris
30 gm kulit kayu manis
30 gm bunga lawang
30 gm bunga cengkih
30 gm buah pelaga
Cara menyediakan:
1. Mula-mula, panaskan minyak sapi.
2. Masukkan bahan-bahan A serta daun pandan.
3. Tumis sehingga bawang menjadi kuning keemasan.
4. Ketepikan buat seketika bahan-bahan yang telah ditumis ini.
5. Sementara itu, basuh beras wangi.
6. Masukkan air mengikut sukatan biasa.
7. Masukkan juga susu cair.
8. Kemudian, masukkan pula bahan-bahan yang telah ditumis tadi.
9. Bubuh juga garam secukup rasa.
10. Apabila nasi sudah masak, taburkan hirisan halia muda dan kismis.
11. Gaul rata nasi dalam periuk dan biarkan ia seketika.
12. Barulah boleh diangkat dan hidangkan bersama lauk-pauk bersesuaian.
harus mencuba ni :D
BalasPadam