Selasa, 15 September 2015

Inf0 - KHASIAT DAUN KARI


Pokok DAUN KARI memang mudah tumbuh subur jika di tanam. Terkenal di kalangan KAUM INDIA , daun kari juga menjadi antara bahan kegemaran dalam masakan kari untuk menghasilkan masakan kari yang lebih harum.
Bagi anda yang masih belum tahu KHASIAT dan KEGUNAAN DAUN KARI, ini perkongsian untuk kali ini .


KHASIAT DAUN KARI
1. Tinggi Antioksida kerana terdiri dari pelbagai vitamin  penting serta membantu mengurangkan tekanan oksidatif dan aktiviti radikal bebas.

2. Sebagai ubat merawat cirit birit.

3. Mengurangkan masalah kembung perut

4. Mengurangkan rembesan asid berlebihan, ulser peptik, disentri, kencing manis dan mengurangkan kolesterol.

5. Mempunyai sifat anti kanser kerana kandungan fenol di dalam DAUN KARI membantu memerangi penyakit kanser seperti leukemia, prostat dan kolorektal.

6. Membantu melindungi hati dengan kandungan tanin dan alkaloid carbazole yang terdapat dalam DAUN KARI. Sekaligus Daun kari turut melindungi hati dari penyakit seperti hepatitis dan sirosis.

7. DAUN KARI juga mengandungi pelbagai vitamin seperti Vitamin C, A, B dan E,

8. DAUN KARI juga mengandungi asid nikotinik.

9. Turut mengandungi sterol tumbuhan dan asid amino serta glikosida, flavonoid juga hampir tidak mengandungi lemak (0.1g bagi setiap 100gram daun kari).

10. DAUN KARI juga mengandungi bahan kimia termasuk alkaloid carbazole. Alkaloid Carbazole  tinggi antioksidan dan mempunyai ciri anti-mikrob dan anti serangga khususnya nyamuk.

11. Dikalangan kaum india, DAUN KARI digunakan sebagai ramuan bagi mengelakkan diabetes dan ubat kawalan kencing manis, ini tidak mustahil kerana DAUN KARI mempunyai ciri-ciri anti -hyperglycemic yang mengawal tahap glukosa darah.

12. DAUN KARI juga membantu mengurangkan kolesterol tidak baik seperti kolesterol LDL.

13. Antara keajaiban DAUN KARI ialah , sifat DAUN KARI yang membantu menguatkan akar rambut serta ia adalah ramuan terbaik untuk masalah rambut yang lain seperti rambut menipis, beruban dan bahan untuk rawatan menghitamkan rambut.

Bagi membuat pes daun kari untuk menghalang uban dan tonik rambut anda boleh rujuk artikel ini TIPS DAN PETUA ELAK UBAN DAN MENGHITAMKAN RAMBUT.

14. Kandungan Vitamin A yang mengandungi karotenoid yang berfungsi melindungi kornea mata turut membantu mengurangkan rabun malam dan pembentukan katarak.

15. Mengurangkan kesan kimoterapi dan radioterapi melalui kajian yang dilakukan, DAUN KARI juga menawarkan perlindungan sum-sum tulang dan mencegah radikal bebas menjadi aktif dalam badan.

16. DAUN KARI juga turut disyorkan sebagai rawatan untuk kes gastrousus kerana fakta menunjukkan DAUN KARI mempunyai sifat laksatif yang ringan. Campuran Jus DAUN KARI dan jus limau boleh digunakan sebagai rawatan perut kembung.

17. Penyelidikan telah membuktikan DAUN KARI berkesan dalam memerangi jangkitan bakteria dan kulat. Sekaligus ia setanding dengan antibiotik moden.

18. Selain untuk rawatan rambut dan masalah rambut daun kari juga boleh digunakan sebagai rawatan kulit termasuk rawatan luka terbakar, luka, lebam , radang kulit dan gigitan serangga. Malah daun kari juga cepat menyembuhkan penyakit diatas.


Selepas ini jangan memandang rendah lagi tumbuhan DAUN KARI ini, segala KHASIAT DAUN KARI ini amat berguna untuk tubuh dan kesihatan anda.


Maklumat didalam artikel ini hampir keseluruhan diambil dari artikel di link ini http://makanananda.blogspot.my/2014/08/khasiat-daun-kari.html

1 ulasan:

  1. Ini adalah artikel saya. Di tulis & ditaip seratus peratus oleh saya.

    Terima kasih kerana siar kan di blog anda.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...