Idamkan kulit bersih dan cerah, anda hanya perlu ada beras. Kalau wanita Jepun memakainya untuk cuci muka dan tubuh badan, kenapa tidak kita? Percaya atau tidak, anda boleh mencuba rawatan ini di rumah hari ini.1. Sebagai Pencuci

Simpan air cucian beras di dalam botol, gunakan setiap kali anda mencuci wajah. Khasiat yang terkandung di dalam beras akan membuatkan kulit wajah bercahaya. Amalkan dua kali sehari, kulit akan semakin sihat dan cantik.

2. Penyegar kulit wajah

Rendam kapas muka di dalam air beras, kemudian lap kulit anda secara perlahan-lahan. Ia membantu membuang kotoran dan sebum pada kulit. Air beras membuatkan kulit anda lembut dan segar, amalkan selalu petua ini. Anda pasti gembira dengan hasilnya.

3. Masker wajah

Air cucian beras juga sangat bagus dijadikan masker wajah. Rendam tisu wajah di dalam air beras, biarkan lebih kurang 10 minit. Kemudian, angkat dan tos seketika. Tempelkan pada wajah. Biarkan selama 15 hingga 20 minit. Wajah akan segar dan beransur cerah.

4. Kecilkan pori-pori

Bagi anda yang mempunyai masalah liang roma besar pada wajah, air beras adalah antara cara terbaik untuk mengecilkan pori-pori. Celup kapas muka di dalam air beras, lekapkan pada wajah. Kemudian, tekan secara perlahan-lahan pada bahagian bermasalah. Lakukan sekurang-kurangnya tiga minggu sekali, pori-pori wajah akan semakin mengecil secara semula jadi.

5. Hapuskan jerawat

Jerawat membuatkan wanita runsing, ia menjejaskan penampilan wanita. Walaupun sudah berjumpa dengan pakar kulit dan menggunakan produk yang mahal namun jerawat tidak juga hilang. Usah bimbang, amalkan petua ini. Gunakan air beras membersihkan wajah terutama di bahagian berjerawat. Air beras merawat jerawat secara alami. Jerawat mengecut dan tidak meninggalkan parut.

6. Rawat rambut

Air beras juga boleh dijadikan masker rambut. Tuang air beras pada kulit kepala, biarkan selama 20 hingga 30 minit. Sebaik-baiknya, balut kepala dengan tuala. Kemudian bilas rambut dengan syampu serta gunakan pelembap. Rambut akan kelihatan bersinar dan lembut.
mingguan wanita