Isnin, 14 September 2015

Resepi - TAUHU BAKAR

 Tahu Bakar

Resepi tahu bakar
Masa:
Penyediaan: 35 minit | Memasak: 30 minit | Keseluruhan: 65 minit 

  
Bahan-Bahan:
Bahan untuk Sos
  • 1 botol petis udang
  • 3 sudu cili kering (kisar halus)
  • 1 sudu cili api kisar.
  • 1/2 cawan gula merah
  • 1 cawan gula pasir
  • 2 sudu kicap pekat
  • 3 cawan air
  • tepung ubi/jagung (untuk pekatkn)
Bahan untuk Tahu
  • Tahu kering 4 segi @ bulat (taufook)
  • 1 biji timun (hiris halus)
  • 1 batang carrot ( hiris halus)
  • 1/2 biji sengkuang (hiris halus) jika suka..
  • Kacang tanah yg di goreng tanpa minyak dan di blender kasar.

Cara Penyediaan:

Cara untuk membuat sos:
  1. Larut kan gula merah dengan sedikit air dan tapis.
  2. Campur kan semua bahan diatas ke dalam periuk kecuali tepung.
  3. Masak hingga mendidih rasa mesti pedas manis
  4. Tutup api n masukkn tepung yang telah di bancuh ngan air sedikit demi sedikit sehingga pekat yang diingini.
Cara untuk membuat tauhu:
  1. Bakar Tahu diatas kuali/pembakar sehingga garing.
  2. Potong 2 dan sumbat ngan timun,carrot n sengkuang.
  3. Curahkan sos dan kacang tanah.
  4. Siap dihidang dan makan panas2
Tips: sos tahu juga boleh di jadikan kuah rojak buah..
Masa:
Penyediaan: 35 minit | Memasak: 30 minit | Keseluruhan: 65 minit
Jumlah Hidangan : 3

Bahan-Bahan:

Bahan untuk Sos
  • 1 botol petis udang
  • 3 sudu cili kering (kisar halus)
  • 1 sudu cili api kisar.
  • 1/2 cawan gula merah
  • 1 cawan gula pasir
  • 2 sudu kicap pekat
  • 3 cawan air
  • tepung ubi/jagung (untuk pekatkn)
Bahan untuk Tahu
  • Tahu kering 4 segi @ bulat (taufook)
  • 1 biji timun (hiris halus)
  • 1 batang carrot ( hiris halus)
  • 1/2 biji sengkuang (hiris halus) jika suka..
  • Kacang tanah yg di goreng tanpa minyak dan di blender kasar.

Cara Penyediaan:

Cara untuk membuat sos:
  1. Larut kan gula merah dengan sedikit air dan tapis.
  2. Campur kan semua bahan diatas ke dalam periuk kecuali tepung.
  3. Masak hingga mendidih rasa mesti pedas manis
  4. Tutup api n masukkn tepung yang telah di bancuh ngan air sedikit demi sedikit sehingga pekat yang diingini.
Cara untuk membuat tauhu:
  1. Bakar Tahu diatas kuali/pembakar sehingga garing.
  2. Potong 2 dan sumbat ngan timun,carrot n sengkuang.
  3. Curahkan sos dan kacang tanah.
  4. Siap dihidang dan makan panas2
Tips: sos tahu juga boleh di jadikan kuah rojak buah..
 http://iresipi.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...