Jumaat, 10 Ogos 2012

Homemade Nasi Ayam Hainan

cari resipi pun, yang simple-simple je...yang senang nak buat...hehe...cuma aku ade la tukar-tukar sikit kat resipi tu, ikut citarasa sendiri...
 
 
 
 
 
Resipi Nasi Ayam Hainan ni aku follow dari blog Resipi Raidah...
so jom baca cam mana nak masak nasi ayam hainan...
Bahan untuk rebus ayam :
4 ketul paha ayam yg besar (yg sekali ngan thigh)
Air secukupnya untuk bagi ayam tenggelam
Garam secukup rasa
2 inci halia diketuk
serbuk/kiub pati ayam tu optional
Masukkan semua bahan tadi ke dalam periuk dan rebus sehingga ayam masak...anggaran masa yang diambil adalah dalam 30-40 minit...pastikan ayam masak sampai hilang darahnya...jangan masak terlalu lama takut nanti daging ayam tak sedap plak...bila ayam dah siap masak, keluarkan ayam dari periuk dan sejukkan...potong ayam bila ayam dah betul-betul sejuk...kalo potong time panas, takut nanti daging ayam tu hancur.
 
Bahan untuk Nasi :
3 cawan beras
5 cawan air rebusan ayam - jika beras lembut kurangkan airnya bergantung kpd jenis beras yg digunakan
2 ulas bawang putih ditumbuk
1 inci halia ditumbuk
Garam
1 sudu besar majerin
1 sudu besar minyak masak
Bersihkan beras...panaskan majerin dan minyak, pastu masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi, dan goreng sehingga wangi...masukkan beras dan goreng sebentar, pastu baru masukkan air rebusan ayam dan garam...
Bahan untuk Sup Ayam :
Air rebusan ayam
Kaki ayam
Sup bunjut
Kulit kayu manis satu
Bunga lawang 2 3 bunga
Daun sup
Garam secukup rasa
Masukkan kaki ayam dalam air rebusan ayam tadi...masukkan sekali sup bunjut, kulit kayu manis dan bunga lawang...masak sehingga kaki ayam lembut...bila dah masak, masukkan daun sup...
Bahan untuk sos cili :
2 inci halia
5 ulas bawang putih
7-9 biji cili merah
Gula & garam secukup rasa
Kisarkan semua bahan diatas sehingga hancur...dah siap untuk dihidangkan...
Bahan untuk sos kicap :
Air rebusan ayam
Kicap lemak manis
Minyak bijan
Masukkan air rebusan ayam ke dalam periuk kecil dan panaskan...letakkan kicap mengikut citarasa korang...pastu letakkan minyak bijan dalam setengah sudu...biarkan hingga mendidih dan boleh dihidangkan...
Hidangkan sekali daun salad, tomato dan timun...
dah siap...senang je kan...nampak je caranya cam panjang...padahal senang sangat nak masak...dalam sejam lebih sikit boleh la siapkan semuanya... :)
 
nurizawati

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...