Di sini kak maria kongsikan resepi kek buah kukus...rugi tak cuba sebab langkah nye sangat mudah dan senang. Resepi ni kak maria ubah sedikit dari resepi asal...saje gatal tangan...hihi
Kek Buah Kukus Mudah dan Sedap
Bahan-bahan :
500 gm butter
3 biji telur gred A
2 kotak mix fruit (500 gm)
2 sudu kecil asen vanila
2 sudu besar pati oren sunquick (resepi asal 2 sudu kecil esen ros)
Bahan ayak:
600 gm tepung gandum
2 sudu kecil soda bicarbonate
1/2 sudu kecil krim tartar (tak letak sebab tak jumpa krim ni di kedai)
1 sudu kecil serbuk pala (tak letak sebab tak ingat nak beli)
Gula hangus:
4 cawan gula (600 gm)
1/2 cawan air
Cara Cara:
Panaskan
gula pasir di dalam kuali menggunakan api kecil sehingga gula cair dan
berwarna perang. Tuangkan air dan kacau seketika sebelum dimasukkan
butter. Terus masak sehingga butter cair.
Masukkan pula mixed fruits dan masak sehingga mendidih dan tutup api. Ketepikan dan sejukkan sebentar sehingga agak suam.
Masukkan semua bahan ayak ke dalam
adunan buah tadi (yang telah suam/sejuk) sedikit demi sedikit dan gaul
dengan senduk kayu sehingga rata dan sebati.
Dalam bekas lain, pukul telus dengan
mixer. Kemudian tuankang ke dalam adunan dan kacau sehingga sebati.
Masukkan esen vanila dan pati oren sunquick.
NOTA: Jangan terlebih kacau takut buah mendap. Tak cantik la pula bila di potong.
Masukkan adunan kedalam bekas yang telah dilenser dengan butter.
Tutup kek dengan aluminium foil yang dilenser dengan butter.
Bungkus tutup pengukus dengan
tuala/kain supaya wap air tidak menitis di atas kek. Kukus selama 4 - 6
jam (kak maria kukus 5 jam jer...) di dalam pengukus yang telah di
panaskan airnya. Lagi lama di kukus kek lebih lembab dan tahan lama.
Kukus dengan api sederhana pada 3 jam yang pertama dan selepas itu
dikecilkan api. Kalau nak tambah air pengukus, pastikan di tambah dengan
air panas.
Bila kek masak, buka penutup kukusan
dan biarkan kek sejuk di dalam pengukus untuk menglakkan buah mendap.
Bila sejuk, boleh la dikeluarkan dari loyang dan potong bila kek betul
betul sejuk. Lagi baik jika di biarkan semalaman di atas meja sebelum di
potong.
Taraa.....serius sangat sedap kek ni. lembut dan lembab...manis pon cukup cukup sahaja....
Siap di jamu untuk suami dan anak2 tersayang...minum dengan teh panas di petang hari...perghhh...best x2
http://mariahamsah.blogspot.com/
alaaa x suka mix fruit.tapi bila tgk mcm sedap.cane tu.hehe
BalasPadamakak dah buat...... sedap .anak-anak pon suka
BalasPadam