Isnin, 23 November 2015

Persoalan Menarik - Bersyukurkah anda dengan hidup anda?

Anda nak sangat dapat straight A UPSR … anda yakin boleh dapat … anda pelajar kegemaran cikgu kat sekolah … semua macam yakin anda boleh dapat … diri anda sendiripun macam yakin … kat sekolah anda selalu jadi leader dan kebanggan guru dan kawan2 tapi bila result keluar ada satu subjek anda tak dapat A … anda rasa sangat kecewa dan malu …

Anda nak sangat masuk SBP tingkatan 1 … anda tak berapa yakin boleh masuk sbb result anda tak sebagus kawan-kawan .. anda dengar best friend anda dapat MCKK, Tun Fatimah, SDAR Seremban, … anda jadi makin tertekan … mak anda guna cable fibre optik sedara mara mintak tolong adjust … akhirnya anda dapat SM Sains Fariz Petra … anda tak berapa nak ke sana sbb SBP tu dekat dgn rumh … anda nak yg jauh dari rumah baru ada classs … anda kecewa dan tertekan …

Anda daftar masuk SBP … anda betul2 bersemengat .. anda ada ramai kawan di sana … tetapi tingkatan 3 PMR result anda tak bagus anda kena tendang keluar … anda kecewa dan tertekan …



Anda masuk sekolah harian biasa dgn rasa malu … anda mula ada kawan baru anda jadi glamer sebab budak sekolah sains … anda antara terpandai kat sekolah baru … anda di lantik jadi pengawas … anda tenggelam dalam glamer … result SPM tak bagus … anda rasa kecewa dan tertekan …

Anda apply program diploma, matrik, asasi dsbg … anda yakin result anda dah cukup untuk masuk IPT … tapi bila result IPT keluar anda hanya dapat offer program diploma yang anda tak suka di IPT yang anda tak suka … anda rasa kecewa dan tertekan …

Anda tak mahu masuk form 6 kononnya tak glamer … anda apply IPTS kursus yg anda suka … anda pergi jugak program diploma tak bagus di IPTS yg tak berapa bagus … mak bapak bayar yuran mahal semester 1 … anda apply MARA scholarship semester 2… anda joli sakan dgn duit MARA dan duit mak bapak … anda habis diploma dgn result taklah bagus sangat seperti yg anda harapkan … anda kecewa dan tertekan …

Anda apply sambung overseas … anda tak sedar yg IPT overseas ni mereka berniaga buat duit … anda bangga dapat beberapa offer dari IPT luar negara anda tak sabar nak sambung study kat luar negara … belajar di tempat ada snow … dikelilingi mat salleh … tapi result IELTS anda sangat rendah dan anda kecewa dan tertekan …

Anda akhirnya boleh pegi sambung study ke Australia … anda rasa sangat seronok tapi adik anda mati kemalangan anda tak boleh balik sbb masa tu tgh exam … ayah anda masuk wad dan mati tahun seterusnya juga anda tak boleh balik … anda jadi amat kecewa dan tertekan …

Anda balik ke malaysia dgn ijazah luar negara … anda rasa bangga dapat gembirakan keluarga dan saudara mara … anda yakin anda boleh dapat kerja dengan cepat dgn ijazah luar negara yg anda ada .. tapi anda lupa … medic pun menganggur sekarang ni … pilot bersepah yg menganggur … bidang perguruan dari UPSI pun beribu yg masih menganggur … anda pun end up life 3 tahun dah tak dapat kerja bagus … anda kecewa dan tertekan …

Anda dapatlaa kerja biasa-biasa dengan gaji yg tak seberapa … anda selalu berusaha untuk dapat Pegawai Tadbir Diplomatik atau kerja dgn GLC yg besar2 … anda curi2 pergi interview … anda selalu ponteng kerja dan tipu bos … tapi dah 3 tahun … takde satu yg panggil anda interview pun … anda rasa kecewa dan sangat tertekan …

Anda guna cable fibre optic untuk adjust anda dapat masuk PTD … sedara anda tu tolong adjust yg akhirnya anda dapat kerja sbgai pegawai kerajaan di putrajaya … tapi satu ofis tak suka kat anda sbb sikap ada yg sombong dan bongkak … anda takde kawan di pejabat … tambah2 anda pulak di beri kementerian yg selalu kena buat kerja luar … anda terlalu penat dan amat kecewa dan tertekan …

Anda mula berkenalan dgn kawan blok sebelah … dia nampak sangat hensem … anda jatuh cinta tahap gaban .. anda plan nak kawin … anda nak ianya jadi sangat meriah … anda pinjam personal loan bank rakyat RM50,000 … anda kawin penuh meriah .. tapi anda sangat kecewa dan tertekan dengan hutang bank yang jejaskan income bulanan anda …

Anda mula pergnant selalu muntah2 … suami pula kena tukar ke sabah … jumpa jarang2 sekali touch and go laaa nampaknya … anda lalui hidup pregnant sorang2 kat putrajaya … tahu2 … suami anda terkantoi dgn anda ada affair dgn budak iban yg canntikkkkkk perghhhh model type cikgu sekolah kat sabah … anda kecewa dan sangat tertekan …

Anda lahirkan first baby tanpa suami disisi … anda dalam proses perceraian … anda lahirkan baby yg bermasalah pulak injap jantung tersumbat … anda rasa sangat kecewa dan tertekan …

Anda akhirnya bercerai dgn suami …. setiap bulan anda terpaksa ke IJN bawak anak pergi berubat … anak anda bakal jalani pembedahan jantung bulan depan … anda harunginya sorang2 dan anda rasa sangat kecewa dan tertekan …

Anda kena fitnah mengurat suami orang kat pejabat … jiran sebelah kat presint 8 putrajaya dimana rumah anda duduk tu pun tak suka kat anda … bila jadi janda mcm2 fitnah keluar … anda rasa sangat kecewa dan tertekan …

Anda stresss dan tertekan … anda duduk atas sejadah dan mula berfikir … mula menangis … anda take duit … ayah dah takde … adik pun dah takde … mak dah makin tua … anakpun sakit … suamipun dah bercerai …

Bukan soal UPSR straight A
bukan soal masuk SBP yg top
Bukan soal PMR straight A
Bukan soal form 4 kelas sains
Bukan soal SPM cemerlang
Bukan soal masuk IPTA yang top
Bukan soal diploma yang bagus
Bukan soal pergi overseas
Bukan soal ada snow ke tak
Bukan soal kawan mat saleh ramai ke tak
Bukan soal kerja kerajaan ke swasta
Bukan soal gaji berapa besar ke kecik
Bukan soal kawin meriah ke tak
Bukan soal kerja putrajaya ke kerja kat kampung
Bukan soal jadi pegawai PTD ke or kerja kilang
Bukan soal kerja company besar ke kecik
Bukan soal anak sihat ke sakit
Bukan soal pregnan ke tak pregnan
Bukan soal suami kena tukar ke tak
Bukan soal itu atau ini …

Soalnya kita :-

1. sentiasa tak bersyukur dengan apa yang kita ada
2. Sentiasa lupa bahawa keberkatan adalah segala-galanya bukan pencapaian …
3. Sentiasa mintak sesuatu melampau2 sampai kita terlupa dalam perkara yg kita mintak tu ada bersamanya pelbagai benda yg kita tak suka
4. sentiasa sombong dan angkuh dengan Allah dan dengan sesama makhluk
5. sentiasa kejar dunia melampau2
6. sentiasa kejar glamer dan puji makhluk bukan puji Allah
7. sentiasa lupa pada Allah …

Dan Allah berikan kita segala kekecewaan agar kita berfikir bahawa gembirakanlah Allah nescaya Allh akan gembirakan kita … kita sibuk dengan dunia sehingga kita lupa untuk bangun tahjud, lupa utk bersedekah, lupa untuk dhuha, puasa sunat isnin khamis, lupa untuk merendah diri, lupa bahawasanya tiada satupun hak kita di dunia ni … semuanya Allah yg punya …

Pesanan abangraja :-
Jangan terlalu mengejar dan meminta dan excited terhadap sesuatu … sesunggunya seringkali ada banyak bala yg kita tak jangka ada bersama sesuatu yg kita kejar itu …

Wallahu’alam …

Raja Shamri bin Raja Husin
Hotel UiTM Dungun
Terengganu.
Sharing is caring …
pakar how to

3 ulasan:

  1. Kadangkala lupa diri juga.. tp selalunya akan cuba mengigati diri agar sentiasa bersyukur dengan apa yg kita ada kini

    BalasPadam
    Balasan
    1. SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

      Padam

Anda Berkenan .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...