Ahad, 20 Mei 2012

8 Jenis Cendawan Yang Menakjubkan


# 1.  Hericium erinaceus
Atau Cendawan Gigi  Berjanggut salah satu kulat  yang boleh dimakan. Terdapat di Amerika Utara di kawasan hutan pokok Beech Amerika. Bila dimasak rasanya seprti makanan laut.Menakjubkan rupanyakan.
 
Lagi jenis cendawan 
 
 
 
# 2. Gyromitra esculenta
Cendawan otak. Spesies yang jarang ditemui.Ada yang boleh dimakan dan ada yang beracun. Ditemui dengan mudah di kawasan hutan kedua-dua belah Atlantik Ia terus dicari oleh pemburu cendawan walaupun cendawan otak telah diharamkan daripada dijual kepada orang awam di Sepanyol. 

# 3. Fly Agaric (Amanita Muscaria)
Cendawan Fairy Tale Ia juga dikenali sebagai Fly Amanita, ini mungkin salah satu cendawan yang paling terkenal di dunia dalam lukisan, kartun Smurfs, cerita dongeng Alice In Wonderland, filem, dan permainan komputer. Cendawan yang indah dengan topi merah terang dan bintik putih. Sangat cantik untuk dipandang tetapi hakikatnya ia adalah sangat beracun.

Cendawan Gigi Berdarah

# 4. Hydnellum pecki

Cendawan Gigi Berdarah, mendapat namanya daripada cecair yang berwarna merah seperti batu delima yang meleleh dari liang-liang kulat seperti bentuk gig. Ini menjadikan ia kelihatan seperti cendawan berdarah dari dalam. Bagaimanapun, cecair ini juga boleh menjadi  merah jambu, jingga, kuning atau beige. Cecair merah seperti darah membuat ia kelihatan  sangat dramatik dan menyeramkan. Walaupun tidak toksik, kulat ini  tidak boleh dimakan manusia kerana rasanya yang amat pahit. Walau bagaimanapun, penyelidikan saintifik memberi kredit kepada cendawan ini dengan sifat antibiotik yang berkesan terhadap streptococcus pneumoniae.Kuman ini penyebab utama penyakit pneumonia.

# 5. Lactarius indigo ( biru)
Biasanya dikenali sebagai penutup susu indigo, indigo  Lactarius atau cendawan susu biru, adalah spesies kulat dalam keluarga cendawan Russulaceae . Suatu spesies yang  tumbuh secara semulajadi di timur Amerika Utara, Asia Timur dan Amerika Tengah, juga  selatan Perancis. Ia tumbuh di atas tanah di hutan daun luruh dan hutan konifer. Warna badan dari biru gelap ke biru pucat-kelabu yang lebih tua. Susu atau susu getah, yang meleleh apabila tisu cendawan dipotong atau pecah berwarna biru nila, tetapi perlahan-lahan bertukar menjadi hijau apabila terdedah kepada udara. Penutup biasanya antara 5 hingga 15 cm diameter, dan batang 2 hingga 8 cm tinggi. Ia adalah cendawan yang boleh dimakan dan dijual di pasaran luar bandar di Mexico, Guatemala dan China. Boleh dimakan tetapi tidak sedap dimakan kerana rasanya sedikit pahit.


# 6. Chorioactis
Chorioactis juga dikenali sebagai Curut Syaitan, dan ia merupakan salah satu kulat yang jarang ditemui di dunia. Setakat ini, hanya dikesan di tengah Texas dan beberapa tempat-tempat yang sangat terpencil di Jepun. Badan buah kelihatan sedikit seperti curut coklat hitam atau gelap. Tetapi apabila ia dibuka, ia mempinyai bentuk yang indah seperti bintang. Satu lagi yang menarik mengenai kulat ini adalah ia mengeluarkan desiran atau bunyi bersiul apabila buah terbuka untuk melepaskan awan spora ke udara. Wah...betullah...macam curut berasap....Subhanallah...

# 7. Cendawan Bercahaya - Mycena chlorophos

Cendawan  kulat bercahaya  yang ditemui di hutan Brazil dan Jepun. Mereka bercambah dari bumi selepas monsun dan diketahui  kembang  di kawasan-kawasan yang tidak diganggu oleh manusia. Di Jepun, adalah biasa bagi sekumpulan orang untuk menempuh perjalanan ke dalam hutan setiap malam untuk menikmati permukaan lantai hutan yang dipenuhi dengan gumpalan cahaya fosforus pucat  mycena chlorophos.

# 8. Puffball Giant (Calvatia gigantea)
Puffball gergasi, Calvatia gigantea, mudah dikenali oleh saiz dan bentuknya. Spesimen tipikal dengan saiz bola sepak yang bulat. Ia boleh menjadi lebih besar (5-kaki, 50 paun dalam rekod!). Boleh dimakan sebelum ia menjadi matang dan bertukar warna kekuningan di mana spora yang terbentuk didalamnya bila ia matang boleh menjadi racun. Rasa seprti taufu atau keju cair bila dimasak.
Hem...nampak macam sedap..

# 9. Trametes versicolor
Sering dipanggil "Cendawan ekor ayam belanda," kerana memang kelihatan seperti ekor ayam Belanda. Terdapat di kebanyakkan tempat di dunia. Mempunyai nilai perubatan sebagai terapi perangsang sistem pertahanan badan manusia daripada penyakit kanser juga digunakan  dalam perubatan Cina.


# 10 Ophiocordyceps 
Cendawan yang tumbuh  daripada kepala "zombi" semut dalam hutan hujan Brazil.
Spesies kulat boleh menjangkiti seekor semut, mengambil alih otak, dan kemudian membunuh serangga tersebut sebaik sahaja ia bergerak ke lokasi yang ideal untuk kulat berkembang dan menyebarkan spora mereka.disebabkan oleh perubahan iklim dan pembasmian hutan, kata  David Hughes, ketua bagi kajian entomologi di Penn State University.
 autadanfakta.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...