Di sini kami senaraikan 5 menu pencuci mulut yang termahal di dunia.
Strawberries Arnaud
Strawberries
Arnaud iaitu aiskrim strawberi dengan campuran buah lemon dan anggur
merah. Namun di Restoran Arnaud di New Orleans, Amerika Syarikat,
hidangan tersebut bukan sekadar potongan buah biasa. Apa yang
menyelerakan dan seperti tidak masuk akal adalah di atas pencuci mulut
tersebut telah dihiasi dengan sebentuk cincin berlian 5 karat yang
pernah menjadi milik Sir Ernest Cassel dimana cincin tersebut hanya ada
satu sahaja di dunia dimana nilai pencuci mulut ini dianggarkan berharga
RM5 juta. Selain cincin esklusif tadi, minuman Charles X Crysttal turut
dihidangkan yang beharga RM 87,000 sebotol.
Kek Platinum
Kek
yang beharga RM 450 ribu ini tentunya nampak begitu menyelerakan dengan
warna yang berkilau indahnya. Kek ini dibuat oleh Nobue Ikara iaitu
seorang chef pastry terkenal dari Jepun. Mahu memberi penghargaan kepada
kaum wanita, Ikara telah menghasilkan kek yang didedikasikan kepada
wanita yang terkenal di Jepun seperti Rinko Kikunchi dan Chie Kumazawa.
Frozen Haute Chocolate
Sehingga sekarang, sundae buatan Serendipity 3 ini sentiasa terpilih
sebagai sundae (aiskrim campuran) termahal di dunia, dengan harga boleh
mencapai sehingga RM3,500 per skop. Mahu menjadikan aiskrim mereka
adalah yang termahal di dunia, mereka telah menghasilkan aiskrim Frozen
Haute Chocolate hasil kerjasama bersama pembuat perhiasan, Euphoria New
York dimana harga aiskrim ini berharga RM87,000. Frozen Haute Chocolate
dihasilkan daripada 28 jenis coklat dimana 14 jenis coklat daripada 28
jenis coklat itu merupakan coklat paling mahal dan eksotik di dunia.
Untuk menjadikannya lebih ekslusif adalah aiskrim sundae ini terdapat
emas seberat 5 gram dimana emas tersebut boleh dimakan dan juga ada
gelang emas dengan berlian di dasar gelas. Bahkan, untuk memakan aiskrim
ini dikhususkan menggunakan sudu emas, dan beberapa butir berlian
coklat dan putih yang dapat anda simpan.
The Fortress Stilt Fisherman Indulgence
Pernah menjadi makanan kedua paling mahal di dunia, The Fortress Stills
Fisherman Indulgence yang dibuat di Hotel Sri Langka ini berharga
RM50,000. Isi kandungan pencuci mulut ini dibuat daripada Cassata daun
emas serta buah mangga dan delima eksotik. Makanan ini kelihatan biasa
jika tidak dihias dengan ukiran coklat seorang pemancing dengan batu
akuarium 80 karat.
Macaroons Haute Couture
Macaroon Haute Couture. Pierre Hermé merupakan seorang artis luar biasa
dalam menghasilkan macaroons. Dia mempunyai dua cawangan besar di Paris
dan Tokyo yang merupakan pusat pembuatan macaroons. Macaroons paling
terkenal yang dihasilkan adalah Meringgue Puff dimana ia akan dihasilkan
mengikut bahan pilihan pembeli itu sendiri. Berdasarkan bahan yang
dipilih oleh pembeli, macaroon buatan Pierre boleh mencapai harga
mencecah RM25,000 per kilogram.
syndromania.com
amboi...pencuci mulut mengalahkan harga kereta..huhuh
BalasPadam