Assalamualaikum.
Dah lama mencari resepi kek span yang sedap macam kat kedai kek, selalu
buat tak berapa menjadi kadang-kadang berminyak, tak gebu dan tak
lembut. Akhirnya jumpa juga resepi kek span yang diidam-idamkan..nak
buat pun senang je.Resepi kek span ni dari Kak Azlita
..saya sangat teruja melihat hasil kek beliau yang sangat cantik dan kreatif. jom tengok resepi..
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhcrzWP1xQmpiNexXV9KN3dz0dkZ0zwTUjSppjikEZD_9D04kRSValCbGz8C5SFAEGCea4Eds3-fJOfCpo8UuYxv8ybynoLJ7q8V4ubaSvl3zP37PqEJWfKY8zh5ekgMrCNC3RIAMC9PyM/s200/DSCN5539_.jpg)
RESEPI : KEK SPAN COKLAT
SUMBER : AZLITA MASAM MANIS
RESEPI ASAL: CHEF ALEX GOH
Bahan A
4 biji kuning telur
20 gm gula kastor
Bahan B
4 biji putih telur
100 gm gula kastor
Bahan C
95 gm tepung
15 gm serbuk koko
~ kedua-dua bahan ini di ayak
Bahan D
70 gm butter ~ dicairkan
1 sudu teh esen vanila
4 biji putih telur
100 gm gula kastor
Bahan C
95 gm tepung
15 gm serbuk koko
~ kedua-dua bahan ini di ayak
Bahan D
70 gm butter ~ dicairkan
1 sudu teh esen vanila
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj6S3XVvNQBk0fmm5alxd4k9Php5XaTOyrO_ijwJEIuHici3qvhv0oxY9HBJoqIuPfaKMkE_my4yaMOnnMJcEfgZHiP-fx5d2mGXCgjiHDMxP43K7u7du6ISRhCR8b2yK78nwT33F-tP4w/s320/DSCN5519_.jpg)
Cara-cara:
*Sediakan loyang bulat 8 inc
*Oleskan loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan kertas kek ~ ketepikan
*Panaskan oven pada suhu 170C
*Pukul bahan A hingga ringan dan gebu
*Dalam bekas lain yang bersih dan kering, pukul pula putih telur hingga berbuih.
*Tambahkan gula (100gm) dan terus putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan menjadi kental dan bertanduk ( meringue)
*Masukkan 1/3 bahagian adunan putih telur ( meringue) kedalam adunan kuning telur dan kaup balik dengan spatula hingga rata.
*Masukkan semua baki adunan putih telur dan ratakan secara kaedah kaup balik juga sehingga adunan bergaul sempurna.
*Masukkan tepung dan koko yang telah di ayak dan kaup balik adunan hingga rata
*Tambahkan esen vanila
*Akhir sekali masukkan butter cair dan kaup balik semula hingga semua adunan bergaul sebati
*Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 170C selama 25~ 30 minit atau sehingga adunan dibakar sempurna ( suhu bergantung pada kepanasan oven masin-masing)
*Segera keluarkan kek dari loyang setelah masak dan sejukkan atas redai.
*Kek yang lewat dikeluarkan akan penyek atau turun akibat tarikan graviti.
*Oleskan loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan kertas kek ~ ketepikan
*Panaskan oven pada suhu 170C
*Pukul bahan A hingga ringan dan gebu
*Dalam bekas lain yang bersih dan kering, pukul pula putih telur hingga berbuih.
*Tambahkan gula (100gm) dan terus putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan menjadi kental dan bertanduk ( meringue)
*Masukkan 1/3 bahagian adunan putih telur ( meringue) kedalam adunan kuning telur dan kaup balik dengan spatula hingga rata.
*Masukkan semua baki adunan putih telur dan ratakan secara kaedah kaup balik juga sehingga adunan bergaul sempurna.
*Masukkan tepung dan koko yang telah di ayak dan kaup balik adunan hingga rata
*Tambahkan esen vanila
*Akhir sekali masukkan butter cair dan kaup balik semula hingga semua adunan bergaul sebati
*Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 170C selama 25~ 30 minit atau sehingga adunan dibakar sempurna ( suhu bergantung pada kepanasan oven masin-masing)
*Segera keluarkan kek dari loyang setelah masak dan sejukkan atas redai.
*Kek yang lewat dikeluarkan akan penyek atau turun akibat tarikan graviti.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEip3wrdXA3Kmx3xHEreLi97HaIb9GB2HGdE1ywMTM_lSVsjypvg88ydVToV8M-YskxLpOhA44TpIx0mpwTbv3IdK40Bw9gkDKNDU9JL3Krrftul4acAzjrpDFlrGrcSO8Xs2bTjT4Lw0gg/s320/DSCN5526_.jpg)
Selamat mencuba
http://dilaella.blogspot.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan