Isnin, 5 Mei 2014

Resepi -Asam Pedas Ikan Merah Atau Tenggiri Johor

   
Bahan Kisar:
1 kg ikan di potong mengikut kita 
2 biji bawang besar
3 biji bawang merah
20 tangkai lada kering(sekiranya mahu pedas tambah lada)
2 cm inci halia
1 sudu besar jintan manis
11/2 sudu teh lada hitam
3 cm kunyit hidup (atau 2 sudu teh kunyit serbuk)
4 ulas bawang putih


Bahan Tumis :
2 biji bawang besar (dihiris)
½ sudu teh biji sawi
½ sudu teh halba
4 tangkai daun kari (ambil daunnya saja)


1 sudu besar pes asam jawa ] campurkan dengan 1 cawan air
800 ml / 3 cawan air
2 biji tomato ] potong 2 atau 4
2 batang terung dibelah ..
10 biji bendi
2 tangkai bunga kantan ] dipecahkan
2 sudu teh garam atau secukup rasa
½ sudu teh serbuk perasa atau 1 sudu teh gula
Sedikit minyak untuk menumis


Cara2 :-
  1. Panaskan minyak dalam periuk.
  2. Tumis bahan tumis sehingga   naik baunya.
  3. Masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga garing dan wangi.
  4. Masukkan air asam jawa dan kacau sebentar hingga naik minyak.
  5. Masukkan ikan, bunga kantan dan air.
  6. Kacau rata dan masukkan pula serbuk perasa/gula, terung dan bendi.
  7. Tutup dan biarkan renih pada api kecil hingga kuahnya pekat sedikit.
  8. Kemudian, masukkan tomato.
  9. Biarkan ia mendidih sebentar
kamariah39.blogspot

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...