Bahan Utama Resepi Ikan Masak Lemak Lengkuas
Seekor ikan merah/tenggiri dan mana-mana sesuai2 cawan santan pekat
4-5 biji belimbing buluh
2 sudu minyak masak
Garam secukup-cukup rasa
Bahan tumisan ikan masak lemak lengkuas
10-20 biji cili api/padi (dikisar sekali) -jumlah mengikut tahap kepedasan,dicadangkan 15 biji cili api/padi3 biji bawang merah (dikisar sekali)
1 inci lengkuas (dikisar sekali)
1 inci kunyit hidup (dikisar sekali)
Cara Memasak Resepi Ikan Masak Lemak Lengkuas
- Potong ikan merah kepada dua.
- Bersihkan dengan limau. Bilas ikan dan toskan.
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan semua bahan yang telah siap dikisar.
- Masak sehingga pecah minyak.
- Masukkan santan diikuti dengan belimbing buluh, ikan dan garam secukup rasa. Gaul dan biarkan ia mendidih.
- Ikan masak lemak lengkuas anda telah siap dan sedia dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan