Ahad, 26 Oktober 2014

Resepi - Tempoyak Goreng Udang

 
Memang ramai yang letak resepi tempoyak goreng,tapi saya nak juga tulis resepi tempoyak goreng versi saya pula...



TEMPOYAK GORENG UDANG
Bahan-bahannya: 
1.Semangkuk tempoyak
2.6-7 biji cili kecil.kalau cili besar cukuplah 2 biji.Tapi yang suka pedas,sila tambah banyak-banyak cili suka hati awak ye...
3.Udang yang sudah dibuang kulitnya
4.minyak masak 
5.Gula
6.Sedikit serbuk kunyit (kalau suka.Letak sajer nak bagi effect kuning menawan)
7.3-4ulas bawang merah
8.3-4 ulas bawang putih

(Anggaran minyak masak dan gula adalah bergantung kepada banyaknya tempoyak.Jika tempoyak masam,perlu letak banyak gula supaya rasa tempoyak tidak terlalu masam.Jika tempoyak masih baru dan tidak masam,jangan tambah gula.Tambah garam jika tempoyak anda adalah asam durian yang tidak ada diletakkan garam semasa proses membuatnya.Harap maklum ya)
Cara membuatnya:

 1.Tumbuk bawang merah,bawang putih dan cili sampai agak lumat.
 2. Masukkan ke dalam mangkuk tempoyak.
 
 3. Masukkan udang,gula dan serbuk kunyit juga. Panaskan kuali dan panaskan minyak masak. 
  
4. Masukkan tempoyak tadi.pastikan tempoyak itu tengelam dalam minyak.Sebab kalau minyak kurang,tempoyak akan hangus.  Masak hingga agak kering dan kekuningan.

5. Tempoyak dah masak bolehlah dihidangkan.Kalau tak cukup pedas,makan dengan cili padi ya.
Meleleh lak rasa air liur ni...sabar..
kongsiresepi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...