Khamis, 12 Februari 2015

Resepi - Daging Masak Lemak Cili Padi Dengan Batang Keladi


Assallamualaikum dan salam sejahtera.


DAGING MASAK LEMAK CILI PADI DENGAN BATANG KELADI
Oleh : Naz's CUTE OVEN, SMALL KITCHEN
Bahan-bahan :
500 gm daging lembu
2 cawan santan cair
1/2 cawan santan pekat
20 batang cili padi (tambah atau kurangkan mengikut kepedasan yang diingini)
2 inci kunyit hidup
3 batang serai (dititik)
1 inci halia
1 batang keladi (dibersihkan dan dipotong-potong)
 

Cara-cara :
1.  Daging lembu dihiris lebar dan nipis.  Basuh dan toskan.
2.  Tumbuk cili padi bersama kunyit hidup dan halia.  Masukkan ke dalam periuk bersama serai dan juga daging lembu.  Tanak di atas api sederhana hingga daging kecut.
3.  Masukkan santan cair dan biar mendidih.  Kemudian masukkan batang keladi dan masak hingga batang keladi empuk.  Rasakan garamnya.
4.  Masukkan santan pekat dan kacau rata.  Tunggu hingga mendidih sambil dikacau sekali sekala agar tidak pecah minyak.  Rasakan sekali lagi garamnya.  Tutup api  dan boleh dihidangkan. 
ovenkecil.blogspot

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...