Selasa, 26 Jun 2012

BILA AIR NAK PENUH?


Tunggu sampai Subuh esok pun air tak penuh. Hahaha
nasihangit

WOW!! Burung Terbesar Yang Pernah Hidup Di Dunia


Magnificens Argentavis (ataupun "burung Argentina luar biasa") adalah burung yang boleh terbang terbesar yang pernah ditemui, lebih besar dalam setiap aspek daripada makhluk yang boleh terbang lain, termasuk Helang besar Haast dari Pleistosen ke Holosen New Zealand. Burung ini, kadang-kadang disebut Teratorn Giant, adalah spesies yang telah pupus  dan dijumpai (pada 2009) daripada tiga lokasi dari Miosen akhir (6 juta tahun sebelum sekarang) tengah dan barat laut Argentina , di mana contoh yang baik fosil telah diperolehi.
 
 
 

Serai Merawat Demam Kuning dan Mengurangkan Kolestrol

khasiat Serai merawat demam kuning dan kolestrol

Assalamualaikum guys... Rasanya ada antara kita yang kadang2 terkena demam kuning. Memang bahaya juga demam kuning ini. Kalau tidak dirawat awal boleh mendatangkan kemudaratan dan boleh juga membawa maut jika badan tidak kuat mengawal.



Gambar Sukan Paling Lucu Tahap Pecah Perut!

Acara sokan kebiasaannya mengundang perhatian media yang luas, tidak kira apa sahaja jenis sokan, bahkan sukan pelik seperti curling sekalipun akan menarik ramai permerhati. Apabila mendapat liputan yang meluas, apa sahaja yang dilakukan ahli sokan ini pastilah akan direkod setiap detik tidak kira masa dan perlakuan, sehingga gambar ketika makan pisang juga akan tersebar meluas di internet dan dijadikan bahan lucu.

Jadi di sini ditampilkan 33 gambar sukan paling lucu tahap pecah perut yang ditangkap pada masa yang perfect. Cekdemout!


 
 
 
 
 

Ikan Lumba-Lumba Berwarna Merah Jambu

Ikan lumba-lumba (dolphin) yang berwarna merah jambu di bawah sebenarnya memang wujud. Ikan lumba-lumba ini adalah daripada spesies Inia geoffrensis merupakan antara spesies ikan lumba-lumba air tawar. Habitat asal mereka ialah di sekitar sungai yang terletak di benua Amerika Selatan, terutamanya sungai Amazon dan Orinoco. Ikan ini juga dikenali sebagai Boutu, Amazon river dolphin dan Pink river dolphin.


 
 
 
 
 

Nik Aziz Gunting Rambut di Kedai Biasa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

open :Cayalah tok guru.. terbaikk.........Pemimpin yg sukakan kesederhanaan,,,,,allahuakbar!!

izyan

 

Roundabout yang paling mengelirukan

Sumpah kalau masuk roundabout ni kami boleh pengsan yaw! Lagi-lagi kalau ditempat orang. Gambar penuh selepas ni.




Kehebatan 4 Haiwan Yang Disebutkan dalam Al-Quran -Bah 2

Unta 
“Maka apakah mereka tidak memperhatikan unta, bagaimana dia diciptakan? Dan langit, bagaimana ia ditinggikan? Dan gunung-gunung, bagaimana ia ditegakkan? Dan bumi, bagaimana ia dihamparkan? Maka berilah peringatan, kerana sesungguhnya kamu hanyalah orang yang memberi peringatan.” (QS. Al Ghasiyah: 17-21)

 Allah mengungkapkan hal ini dalam berbagai ayat Al Quran, mengisyaratkan bahawa segala sesuatu yang Dia ciptakan sebenarnya adalah sebuah tanda, iaitu lambang dan peringatan.  Dalam surat Al-Ghasiyah ayat ke-17, Allah merujuk kepada haiwan yang akan kita pelajari dan fikirkan dengan saksama, iaitu unta. 

Kehebatan Empat Bangunan Tinggi Diiktiraf Terbaik

INDAH...Menara Absolute  di Mississauga, Kanada dipilih sebagai bangunan tinggi terbaik di benua Amerika.
         INDAH...Menara Absolute di Mississauga, Kanada dipilih sebagai bangunan tinggi terbaik di benua Amerika.

LONDON: Bangunan pencakar langit di Kanada, Qatar, Australia dan Itali dinamakan sebagai bangunan tinggi terbaik di dunia pada tahun ini oleh Majlis Bangunan Tinggi dan Penempatan Bandar (CTBUH).
Empat pemenang mewakili benua itu termasuk Menara Absolute di Mississauga, Kanada (Amerika), 1 Bligh Street, Sydney, Australia (Asia dan Australia), Palazzo Lombardia, Milan, Itali (Eropah) dan Menara Doha /BurjQatar, Doha, Qatar (Timur Tengah dan Afrika).




Misteri Kehebatan Teknologi Zaman Nabi Nuh Yang Disorok

“Sesungguhnya Piramid Agung bukanlah dibina ketika pemerintahan Firaun Khufu (Cheops) tetapi telah dibina berkurun sebelumnya oleh kerajaan-kerajaan silam yang lepas. Firaun-firaun Mesir hanyalah membaik pulih sahaja piramid-piramid ini yang diwarisi mereka. Hakikat ini lama-kelamaan disedari oleh ramai pengkaji tetapi ia terlalu lama untuk dapat dipercayai oleh masyarakat dunia.




Sabar Dengan Pasangan Hidup Yang Berperangai Buruk

 
Mudah mudahan kisah yg diutarakan ini dapat membantu meleraikan perasaan yg kusut. Sebuah kisah tentang pasangan manusia yang buruk perangainya.

Al Ashma’i berburu bersama sahabat-sahabatnya. Namun kerana terlalu asyik mengejar buruan beliau terpisah dari kelompoknya dan tersesat di tengah padang pasir yang panas. Haiwan yang beliau buru cukup lincah dan berlari menjauhi kelompoknya tetapi  Al-Asma’i terus juga mengejarnya. Akibatnya Al-Asma’i pun kehilangan jejak haiwan buruannya, dan yang paling bahaya adalah beliau semakin terpisah dari sahabat-sahabatnya.
 
 
 
 

Isnin, 25 Jun 2012

Kisah Seram Di Genting Highland

Mesti ramai yang pernah menjejakkan kaki di Genting Highland ni, memang sebuah tempat bercuti yang menarik, pelbagai aktivi dan permainan indoor dan outdoor ada di sini, tapi di sebalik kemeriahan ini ramai yang tidak mengetahui kisah seram yang pernah terjadi di Genting Highlands.


Genting Highlands atau Tanah Tinggi Genting adalah satu kawasan yang menghimpunkan beberapa tempat penginapan di satu kawasan seperti First World, Resort Hotel, Highlands Hotel dan Theme Park Resort. Genting Highlands berasa di paras 1860m di atas bukit. Seperti yang kita tahu, pelbagai cara untuk kita mencapai ke puncak ini; bas, teksi, dan kereta gondola yang terpantas di dunia dan terpanjang di Asia Tenggara.




Kehebatan 4 Haiwan Yang Disebutkan dalam Al-Quran - Bah1

Nyamuk

Sebagaimana yang telah disebutkan, dalam banyak ayat Al Quran Allah memerintahkan
manusia untuk memperhatikan alam dan melihat “tanda-tanda” di dalamnya. Semua makhluk hidup dan tak hidup di alam semesta diliputi oleh tanda-tanda yang menunjukkan bahwa mereka semua “diciptakan”, bahwa mereka menunjukkan kekuasaan, ilmu, dan seni dari “Pencipta” mereka. Manusia bertanggungjawab untuk mengenali tanda-tanda ini dengan menggunakan akalnya, untuk memuliakan Allah.  Walaupun semua makhluk hidup memiliki tanda-tanda ini, beberapa tanda dirujuk Allah secara khusus dalam Al Quran. Nyamuk adalah salah satunya. Di surah Al Baqarah ayat 26, nyamuk disebutkan: 

Cuba Cari Mukanya Di mana??

 
 Dah letih, jom rileks minda dengan teka muka gambar ini.....





Cerita Lawak : Bisu dan Gangster


Sebuah kumpulan gangster menghadapi masalah untuk mengutip wang perlindungan dari peniaga. Ini kerana pihak polis sering membuat intipan dan tangkapan. Ketuanya mengambil seorang bisu untuk mengutip wang tersebut. Pada pendapatnya, tentulah polis sukar untuk menyoal siasat si bisu tersebut.

Maka si bisu pun mula mengutip wang dan berjaya memperolehi RM50,000.







7 Perkara Merbahaya Selepas Makan

Panduan Kesihatan Dalam Islam

oleh scripters pada 27 Juli 2010 pukul 0:30 ·
Nie ak nak share cos sblum nie ak kna gastrik mybe dsebabkan oleAdd Imageh salah makan or tindakan yang tidak sepatutnya selepas makan.

1.Jangan merokok dimana eksperimen dari yang pakar membuktikan bahawa menghisaprokok selepas makan adalah bersamaan dengan merokok 10 batang rokok...tu yang kate best lepas makan tuh
( kebarangkalian untuk mendapat kanser adalah lebih tinggi )
 
 
 

Pohon Pokok Berwarna Biru

Dahan pokok ini diwarnakan biru demi deforestation awareness yang kian kerap dijalankan di United States.

 




5 Para Nabi Yang Mengasaskan Solat Fardhu Yang Lima Waktu

http://www.islamgirls.net/vb/up/55_11218391743.gif
1- Nabi yang mengasaskan solat Subuh adalah Nabi Adam A.S.
2- Nabi yang mengasaskan solat Zohur adalah Nabi Ibrahim A.S. selepas berjaya keluar daripada azab kaumnya.




Hubungkait Tasik Galilee dan Umat Islam

 
  Sebuah hadis sahih yang diriwayatkan oleh Imam Muslim yang diterima dari Fathimah binti Qais dalam al-Fitan menyebut :
“Saya telah mendengar muazzin Rasulullah S.A.W. memanggil untuk solat. Saya pun pergi ke masjid dan solat bersama Rasulullah S.A.W. Selesai solat, Rasulullah S.A.W. naik ke atas mimbar. Nampak semacam bergurau BagindaS.A.W. tertawa dan berkata: “Jangan ada yang bergerak. Hendaklah semua duduk di atas sajadahnya.”


Kemudian berkata :
“Tahukah kamu mengapa aku memerintahkan kamu jangan ada yang pulang?”

Kami menjawab :
“Allah dan Rasul-Nya yang lebih tahu.”




Negara ini Larang Pemuda Masuk Dalam Masjid

Kekuatiran pemerintahan sekuler Tajikistan terhadap perkembangan syiar Islam di bekas negara pecahan Uni Soviet itu kian nyata. Khamis kelmarin, parlimen Tajikistan telah sepakat untuk mengesahkan Undang-undang Tanggung Jawab Orang Tua.

Bila undang-undang itu disahkan, secara automatik mereka yang di bawah usia 18 tahun di larang untuk mengunjungi masjid dan mewajibkan mereka untuk belajar di sekolah-sekolah pemerintah yang umumnya sekular. Pemberlakukan Undang-undang tersebut hanya perlu tandatangan Presiden Tajikistan, Emomali Rahmon.




12 Waktu Tidur Yang Sunat Untuk Dikejutkan


Mengejutkan orang yang tidur disunatkan sekiranya orang itu tidur dalam keadaan berikut:

Pertama:
Seorang yang tidur di masjid dan waktu solat sudah tiba. Ini berdasarkan hadis Abu Bakrah ra, beliau berkata:
    “Aku keluar bersama Nabi saw untuk menunaikan solat subuh. Beliau tidak lalu pada mana-mana lelaki melainkan akan menyerunya untuk solat atau menggeraknya untuk solat dengan kakinya.” (Hr Abu Daud 1246 – semua perawinya thiqah)



Ahad, 24 Jun 2012

Kisah Seram Ustaz Di Bilik Mayat



Lebih kurang jam 3.30 pagi, saya menerima panggilan dari Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang, Selangor untuk menguruskan jenazah lelaki yang sudah seminggu tidak dituntut. Di luar bilik mayat itu cukup dingin dan gelap serta sunyi dan hening.

Hanya saya dan seorang penjaga bilik tersebut yang berada dalam bilik berkenaan. Saya membuka dengan hati-hati penutup muka jenazah. Kulitnya putih,badannya kecil dan berusia awal 20-an. Allah Maha Berkuasa.




Pemain Bola Arsenal Masuk Islam


LONDON: Pemain bola profesional Swiss yang kini bermain dengan kelab bola sepak British Fulham, Philippe Senderos telah memeluk Islam, lapor PressTV.

Senderos mengucap dua kalimah Syahadah di Pusat Islam, bandaraya Menchester, sebuah pusat dakwah Islam.

Philippe Senderos (gambar atas kanan), sebelum ini bermain dengan Arsenal, kini adalah salah seorang pemain negaranya, Switzerland.
 
 
 

Cerita Lawak : kenapa Portugis tidak menawan Utara Tanah Melayu


Tolong sebarkan perkara ini (Sejarah Penjajahan Tanah Melayu) kepada kawan kawan kita supaya kita semua dapat kesedaran di sebalik sejarah yang sengaja tak didedah disebabkan agenda tertentu.. Semoga dari pendedahan ini kita mengambil iktibar betapa Ketuanan Melayu disanggah selama ini.....

1508:
Alfonso de al buqurque menyampaikan hasratnya kepada Raja portugis untuk meluaskan pegaruhnya ke Asia Tenggara ( Melaka pusat perdagangan asia tenggara ketika itu) dan juga laluan penting perdagangan timur barat. Raja Portugis bersetuju untuk menyediakan kemudahan bala tentera 158 biji kapal, 15300 ( anggaran) bala tentera




Sejadah ini akan bercahaya apabila mengadap kiblat

Sangat unik rekaan sejadah ini. ia akan bercahaya apabila menghadap Mekah. maka mudah untuk kita solat dan mencari kiblat yang betul. hal ini mungkin terjadi disebabkan pusat daya bumi yang kuat di kawasan Kaabah seperti yang pernah diberitahu sebelum ini. maka secara tak langsung akan membuatkan sejadah ini bercahaya dan menunjukkan arah kiblat.

 




Asal Usul 16 Nama Perusahaan Terkenal

1.KODAK
George Eastman merupakan pengasas dari perusahaan kodak pada tahun 1888. Eastman mencari nama yang pendek untuk dijadikan jenama dengan alasan lebih mudah diucapkan. Kemudian dia mengatakan bahwa dirinya menyukai huruf "K" kerana memiliki kesan yang kuat dan tajam dibanding dengan huruf yang lain. Setelah itu Eastman ingin memiliki sebuah jenama yang diawali dan diakhiri dengan huruf "K", setelah bermain dengan huruf akhirnya dia mendapatkan sebuah nama 'KODAK'.
 
 
 
 

Kaabah Al-Musyarrafah Akan Dicuci Pada Khamis Akan Datang

http://www.alyaum.com/News/files.php?file=2011/11/kaaba2_439294407.jpg
Amir khalid al-Faisal akan mengetuai rombongan mencuci Kaabah Al-Musyarrafah pada 28 Jun/ hari Khamis ini.

SubhanAllah, Maha suci Allah SWT dalam menjaga kesucian Kaabah sehingga hari Kiamat.
 peribadirasulullah

Khasiat Sengkuang Cina

                                                 Bahasa Inggeris : Water Chestnut
                                                 Nama Saintifik : Eleocharis dulcis

                   
Sengkuang Cina, sejenis sayuran berkulit coklat bertekstur seperti kertas ini ialah bahan ruji dalam masakan Cina. Walaupun dalam bahasa Inggeris namanya ‘water chestnut’ namun ia bukan sejenis kacang. Ia adalah sayuran air yang tumbuh di paya. Disebabkan itu, apabila membeli sengkuang cina, ia akan diliputi sedikit lumpur. 





Cuba Cari Kalimah Allah Yang Tersembunyi


Cuba julingkan mata anda dan cari Kalimah Allah yang tersembunyi di dalam gambar di atas
 islamitusuci.

Tanda Hati Rosak dan Kaedah Rawat Hati

 http://topnews.in/health/files/heart-attack-9_0.jpg
Tanda-tanda hati yang rosak
1. Hati tidak merasa bersalah apabila terlibat melakukan dosa dan maksiat.
2. Tidak terasa untuk melakukan taubat apabila melakukan kesalahan.
3. Merasa seronok bergelumang dalam dosa.
 
 
 

Sabtu, 23 Jun 2012

CUEPACS cadang cuti tanpa rekod untuk tunai umrah

Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) meminta kerajaan mempertimbangkan pemberian cuti tanpa rekod bagi penjawat awam menunaikan umrah.

Presidennya, Datuk Omar Osman, berkata CUEPACS akan membuat usul rasmi kepada kerajaan berhubung perkara tersebut dalam masa terdekat.

"Bermula Januari 2009, cuti rehat penjawat awam dikurangkan dari 30 hari hingga 35 hari setahun kepada 17 hingga 25 hari. Penjawat awam hanya dibenar mengambil cuti tanpa rekod untuk aktiviti membabittkan negara atau negeri sahaja dan perlu mengambil cuti rehat atau tanpa gaji untuk menunaikan umrah.




Jumaat, 22 Jun 2012

13 Tempat Paling Berhantu Di Malaysia

Terdapat banyak kawasan yang boleh dikategorikan paling berhantu di Malaysia. Ini mungkin kerana terlalu banyak kejadian-kejadian aneh yang berlaku dikawasan tersebut sehinggakan kawasan tersebut menjadi lokasi yang paling menakutkan kepada orang ramai. Antara beberapa tempat paling misteri di Malaysia ialah:

1.HIGHLAND TOWER,KUALA LUMPUR
HIGHLAND TOWER,suatu masa dahulu merupakan sebuah apartment mewah yang didiami oleh pelbagai lapisan masyarakat.Satu tragedi runtuhan telah meragut puluhan nyawa. Hanya segelintir saja mayat yg di jumpai. Selebihnya masih terkubur di sana.

Lepas Minum Di kedai Ni Pelanggan Akan Gelak Kuat-kuat

Funny or Not - Funny Things Around The World 
LOL~~ 
kadang-kadang nama kedai boleh menarik pelanggan 
aidawahablovefun.

Inilah Sebabnya Anda Perlu Makan Guna Tangan Kanan


ADA sesetengah individu gemar makan dengan menggunakan sudu dan garpu alasannya tidak mahu mengotorkan tangan. Bayangkan anda makan nasi bercecah sambal belacan pasti ‘harum’ mewangi baunya. Namun ramai mengatakan apabila menjamah hidangan menggunakan tangan kenikmatannya sangat terasa.




Proses Menjahit Luka

 
 
 
 

Khasiat Buah Mengkudu (Menarik!)

mengkudu Mengkudu Rawat Kaki Kering 
Buah mengkudu antara buah yang biasa kita dengar. Sehinggakan banyak syarikat menjual produk jus mengkudu di pasaran tempatan.
Tidak dinafikan, buah mengkudu antara buah yang biasa kita dengar. Antara sebabnya adalah terdapat banyak air jus mengkudu yang dijual di pasaran tempatan. Secara asas pengenalannya,mengkudu ialah tanaman bersifat saka berasal dari Asia, Australia dan kepulauan Pasifik. Ia telah hidup secara liar berabad-abad lamanya di negara kita dan kurang mendapat perhatian semasa itu. Kebanyakannya terdapat dikawasan pinggir hutan dan berdekatan dengan perparitan dan sungai.

TiGa CeRiTa MeNaRiK :. Perlu baca

.: CeRiTa saTu :.


Duit seringgit telah bertemu dengan lima puluh ringgit dan bertanya:
“Oit,lama tak nampak, mana ko pergi?”



3 Makanan Punca Wajah Jerawat

jerawat
Makanan yang digoreng

Jenis minyak yang kamu makan setiap hari mampu memberi impak yang sangat besar pada kesihatan kulit. Sekiranya kamu mengambil lemak minyak yang tidak sihat, tubuh akan dipaksa untuk menggunakannya bagi membentuk sel kulit baru. Sel-sel kulit tidak akan berfungsi dengan baik. Akhirnya, jerawat dan penyakit kulit yang lain akan wujud. Jenis makanan gorengan yang sering menyebabkan jerawat ialah:




7 Perkara Ganjil (Pengalaman Si Pencuri Kain Kafan)

Terdapat seorang pemuda yang kerjanya menggali kubur dan mencuri kain kafan untuk dijual. Pada suatu hari, pemuda tersebut berjumpa dengan seorang ahli ibadah untuk menyatakan kekesalannya dan keinginan untuk bertaubat kepada Allah SWT Dia berkata, “Sepanjang aku menggali kubur untuk mencuri kain kafan, aku telah melihat 7 perkara ganjil yang menimpa mayat-mayat tersebut. Lantaran aku merasa sangat insaf atas perbuatanku yang sangat keji itu dan ingin sekali bertaubat.”
 mayat 



5 Kemampuan Mengejutkan yang Dimiliki Bayi Baru Lahir


bayi 
Bayi yang baru lahir terlihat seperti mahluk lemah yang tidak berdaya namun di balik itu ternyata bayi memiliki kemampuan yang tidak di miliki oleh orang dewasa pada umumnya kamu mau tahu kemampuan apa aja yang dimiliki bayi yang baru lahir simak berikut:




TIP-TIP MENJAGA BADAN MENGIKUT SUNNAH

Tahukah anda mengamal minum secawan air teh "O" setiap pagi boleh mengawal berat badan anda. Isyaallah jika kita mengamalkannya, berat badan kita akan berkurangan. (memang terbukti keberkesanannya) . Al-Quran Juga ada mengajar kita menjaga kesihatan seperti membuat amalan berikut:-
 
 
 

Khamis, 21 Jun 2012

MENGATASI MASALAH BADAN LESU DAN LETIH

Allah SWT berfirman yang bermaksud : “Dan Dialah Tuhan yang menjadikan malam untuk kamu sebagai pakaian dan menjadikan tidur untuk berhenti rehat serta menjadikan siang untuk keluar mencari rezeki.” (al-Furqaan : 47)

Terjemahan ayat di atas menjelaskan bahawa tubuh badan manusia mempunyai sistemnya yang tersendiri yang dikenali sebagai pusingan biologi atau biological rhythm. Sistem inilah menyebabkan kita mengantuk dan kurang bertenaga pada waktu malam dan cergas pada waktu siang. Ia dikawal oleh hormon-hormon. Justeru itu, kita perlu memahami cara sistem ini bekerja dan bijak memanfaatkannya. Tetapi bagaimana pula kalau seseorang yang sentiasa mengantuk tak kira siang atau malam?
 
 
 

Beza Ayam Kampung Dengan Ayam Daging

1) Ayam kampung nih susah nak tangkap walaupun dah pasang perangkap tapi ayam daging jinak dan senang nak ditangkap.



http://4.bp.blogspot.com/_g5lbaDIHDPo/TCtTIUNFggI/AAAAAAAAABg/03L67TOD7OM/s320/rooster.jpg

 


Gambar Pelik Dan Agak Ngeri

Yang lemah semangat,   disyorkan tutup mata sebelah dan sebelah lagi tu bukak kecik aje...........
Jom layan gambar tu.............
 
lagi
 
 
 

5 Cara Pilih Buah Durian Yang Terbaik

Sekarang ni dah masuk musim durian. Tapi masih ada yang belum tahu tips cara pilih durian yang terbaik.
tips cara pilih buah durian terbaik
Untuk mengelakkan ditipu, boleh cuba 5 tips di bawah ni.

 1. Duri
Pilih durian yang memiliki duri yang jarang, besar dan agak tumpul kerana biasanya durian jenis ini memiliki isi yang bagus, kering dan manis. Selain itu, duri yang agak tumpul akan lebih mudah untuk dibuka.




10 Pesawat Paling Cepat di Dunia

1. Space Shuttle
Agan mungkin dah pada tahu apa itu SPACE SHUTTLE! Betul banget….mesin yang digunakan sebagai roket pendorong untuk pesawat ulang alik. Roket pendorong ini pertama kali dibuat oleh NASA pada 1981. Dan memiliki kecepatan 20.000 mil per jam, sedangkan kecepatan rata-ratanya adalah 17.500 mil per jam.




Mimpi Buat Aeril Zafrel Berhijrah

Mimpi Buat Aeril Zafrel Berhijrah
Tidak mahu tersasar jauh, pelakon, Aeril Zafrel akui dia kini dalam proses serta usaha membersihkan hati serta mendalami ilmu agama.

Bukan kerana paksaan tetapi Aeril Zafel berkata, keputusan itu dibuat selepas mimpi malamnya sering didatangi oleh arwah ibunya yang menegur kesilapan yang dilakukan.

"Sebelum ini saya sudah beberapa kali didatangi oleh arwah ibu saya dalam mimpi.




Kelebihan Bulan Syaaban


bulan3 Kelebihan Bulan Syaaban
Pendahuluan
Ertii Syaaban ialah berpecah-pecah atau berpuak-puak. Masyarakat Quraiysh pada waktu itu terpaksa berpecah kepada beberapa kumpulan untuk mencari sumber air di padang pasir. 
  Dan apabila Rasulullah SAW datang, beliau mengekalkan nama itu sehinggalah sekarang. Rasulullah SAW telah menyebut tentang pelbagai kelebihan bulan Syaaban dalam hadis-hadisnya. Diantara hadis yang paling masyhur ialah; Rasulullah SAW bertanya kepada sahabat-sahabatnya,

“Tahukah kamu sekelian mengapa dinamakan dengan bulan Syaaban?” Para sahabat menjawab, “Allah dan RasulNya lebih mengetahui” Sabda Rasulullah SAW, “Kerana dalam bulan itu berkembanglah kebaikan yang banyak sekali.” (Dipetik dari kitab Raudatul Ulama).





Anda Berkenan .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...