Ahad, 29 September 2013

Resepi - Ayam Ungkep

Ringkas tapi sedap dan memang menyelerakan! Itulah Ayam Ungkep.... masakan tradisi orang kampungku nun di Bukit Hijau sanun! 
 
Resepi : Ayam Ungkep (Masakan tradisi masyarakat Jawa di Kampung Bukit Hijau, Jeram, Selangor)
 

Bahan-bahan:
1kg daging ayam - potong 8 - lumur dengan sedikit garam & kunyit - perap seketika
2 batang serai - dititik
3 cawan air
minyak
garam / gula / perasa pilihan
2 helai daun salam - saja Amie tambah, sebenarnya orang kampung kami tak gunakan daun salam

Bahan tumbuk / kisar:
5 ulas bawang putih
10 biji bawang merah 
sejemput ketumbar biji
sejemput jintan manis
sejemput jintan putih
3 cm kunyit hidup
3cm halia
15 biji cili padi 

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak.
2. Masukkan  serai ( dan daun salam) dan daging ayam dan kemudian gaul rata hingga ayam kelihatan layu atau berubah warna.
3. Tambahkan air, garam / gula / perasa pilihan.
4. Tutup kuali rapat-rapat.
5. Kacau sekali-sekala untuk memastikan daging ayam tidak hangus kekeringan atau hancur.
6. Apabila kuah kering (jika suka kuahnya tak perlu masak sampai kering), dan ayam empuk, matikan api.

Yang dinamakan 'ungkep' itu ialah semua bahan termasuk garam dan gula hendaklah dimasukkan bersama menjadi satu supaya mesra dalam keadaan 'diungkep nang njero wajan!

Kalau ingin benar-benar menikmati kelazatan Ayam Ungkep, makan dengan nasi panas tanpa lauk-pauk yang lain! Tapi ingat, jangan sampai lupa diri pandai-pandai menambah nasi... tambah sekali dua tak apa, tapi kalau dah sampai 4-5 kali tu Amie tak bertanggungjawab ke atas resepi Ayam Ungkep ini tau..... hiks!
 
 http://salamisimon1.blogspot.com

1 ulasan:

  1. Best ayam ungkep ni. Baru lepas buat bulan lps. Mase duduk bujang dulu roomate masakkan..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...