Lauk yang mudah penyediaannya,sesuai dijadikan lauk untuk dimakan bersama keluarga hari ini....Yang utama sesuai untuk ibu2 yang bekerja atau yang sibuk
sepanjang hari...
Bahan-bahan ( 1 famili )
- 1 ekor ayam (1kilo) - potong kecil
- 6 ulas bawang putih*- ditumbuk halus
- 1/2 ibu jari halia* - ditumbuk halus
- 1 sb cili giling* (lebihkan jika suka lebih pedas)
- 1 sb serbuk rempah kari*
- 1 sk serbuk kunyit*
- 1/2 cawan kicap manis* (lebihkan jika suka, ikut selera)
- 1-2 sb air asam*
- garam dan gula secukup rasa
- 1 biji bawang besar** - hiris bulat
- 2 biji kentang** - potong baji dan goreng
- 2 biji tomato** - belah 4
- 1 biji cili merah dan 1 biji cili hijau** - dipotong serong
- 1 biji lada benggala merah** (jika suka) - potong kecil
- sedikit daun sop,daun bawang** - dihiris
Cara-cara
- Bersihkan ayam dan toskan.Masukkan ke dalam sebuah mangkuk dan campurkan ayam dengan bahan2 yang bertanda * . Gaul rata2 hingga sebati.Perapkan dan simpan dalam peti ais untuk beberapa jam atau semalaman.
- Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali/periuk dan masukkan perapan ayam dan gaul hingga rata.Tutup kuali/periuk dan masak lauk ayam hingga pekat atas api sederhana.
- Buka penutup kuali/periuk dan kacau lagi rata2 dan tambah sedikit air jika inginkan berkuah.Tambah sedikit garam dan gula jika perlu secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan bahan2 bertanda ** dan gaul sebati dan masak hingga lembut atas api kecil.
- Siap untuk dihidangkan.Tabur sedikit bawang goreng,dan tambahan hirisan daun sop dan daun bawang jika suka.
http://www.myresipi.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan