Ahad, 9 Februari 2014

Resepi - Kari tulang lembu


bahan2nya
bahan A
 1kg tulang lembu ( dapat tulang rusuk segar lagi sedap)
 

bahan B
sebiji kelapa - asing kan santan pekat dan cair
 3 biji kentang
 2 biji tomato
2 tangkai daun kari
2 batang serai -  dititik
rempah penumis
4 sudu besar rempah kari
1sudu  serbuk cili ( pilihan)
kerisik
garam dan gula secukupnya


bahan C (kisar halus)
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang puteh
1-1/2" halia

bahan D (disangai dan kisar halus)
1/2 sudu teh ketumbar
1/2 sudu teh jintan kasar
1/4 sudu teh jintan halus

panaskan minyak
masukkan hirisan bawang puteh dan merah ..tumis hingga layu
masukkan daun kari dan rempah penumis
tumis sehingga naik bau.......... masukkan bahan kisar , tumis hingga naik bau dan nampak garing
masukkan rempah yang dah dicampur dengan sedikit air
tumis/masak sehingga rempah pecah minyak.
masukkan santan cair, tulang, serai, ketumbar jintan yang dah disangai
rebus sehingga daging yang ada pada tulang tu empuk.
masukkan tomato, santan pekat serta kerisik.
didihkan kuah sehingga kentang empuk
tambah garam secukupnya dan secubit gula sebagai pelengkap rasa

nota.:
tc masak menggunakan pressure cooker
jadi tc massukkan rempah yang dah siap ditumis, kentang, tulang dan santan cair bersama, tc rebus
selepas tu tc baru masukkan santan pekat dan didihkn semula cara biasa
 tokchiksincan.blogspot.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...