![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi4v2QhjlQAh0dv9vdPR9UGyCbtX2L5knnXWNriRXbj6yQg5quzXaAdxO0eLcxsYnBDU1w6YmkyvYGFsozvIDafGIweW9MnqA7Dw_tLkYsBz2rmqzpO5KYmLkgWD0bfnmX6-5B9DKxCrw/s640/GULAI+ITIK.png)
BAHANNYA:-
- Bahan A
- Seekor itik dibersihkan, dilayur dan dipotong mengikut kesukaan anda.
- 1 bungkus serbuk kari daging (25gm @ lebihkan jika suka pedas)
- 40 gm kerisik
** Perapkan semua bahan A sementara menyediakan bahan-bahan lain.
Bahan B
- Sebiji betik separa masak dibuang kulit dan biji serta dibersihkan dipotong serong. Banyaknya mengikut kesukaan anda.
Bahan lain:-
- santan dari 1 biji kelapa
- minyak untuk menumis
- sedikit air
- garam
- Panaskan minyak dan masukkan bahan C (bahan tumis). Kacau hingga bau naik wangi.
- Masukkan Bahan A dan tuangkan sedikit air (sedikit berkuah) .
- Masukkan pula buah betik dan Bahan D. Kacau sebentar dan tutup periuk untuk melembutkan daging itik dan buah betik.
- Apabila minyak timbul (pecah minyak) tuangkan santan dan kacau rata. Masukkan garam secukup rasa. Kacau sekali sekala sehingga mendidih dan sedia dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan