Jangan direbus mi terlalu lama
nanti akan kembang. Sebaik-baiknya makan
segera.
BAHAN-BAHAN:
- 60 gm ikan senangin | ambil isinya (tulang dibuat air stok)
- 60 gm mihun | rebus seketika dan toskan
- 5 gm bawang besar
- 1/2 biji tomato dipotong kiub
- 5 biji cili padi merah
- Stok ikan pedas masam secukupnya
- Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Untuk membuat stok ikan pedas masam, rebus tulang ikan bersama asam keping dan cili padi merah, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga mendidih.
2. Keluarkan tulang dan asam keping dari periuk tadi, teruskan merebus dengan memasukkan tomato dan ikan senangin
yang dipotong kiub.
3. Setelah cukup mendidih, masukkan mihun. Kacau seketika dan angkat.
4. Hiaskan dengan daun ketumbar serta bawang besar yang dihiris, di permukaan atasnya.
5. Sedia dihidang dan dinikmati.
rasa
Tiada ulasan:
Catat Ulasan