air soya nie sy buat jual kat psr rmadhan stiap thun.. customer
sy sume skekn rse air soya nie.. dorng ckp sdp sgt n thn lme..leh smpn
3-4hr.. klu bli tmpt lain dorng ckp xsme n mlm je dh basi.. klu xcye
anda sume kne lah cube ye!!!
Bahan-bahan ( 1 periuk besar )
- 1. 500g kacang soya
- 2. 200g soft brown sugar brand NAMYEE.(klu pkai brand lain mmg rse xsme)
- 3. 700g gula pasir(gula mmg byk sbb air nye pun byk)
- 4. 1 sudu kecil garam
- 5. 5 jag air @ air secukupnye (klu nk wat pkat2 kurngkn air ye)
- 6. 3 helai daun pandan(dicuci dan disimpul)
Cara-cara
- plih kcng soya yg hitam2 tu leh lah dibuang.. kmudian cuci bersih.. kmudian rndam kcng soya selama 6-7jam.. tp mcm sy mls nk tggu lme 3 jam je sy rndam hehehe... klu rndm lme lg byk air sbnrnye...
- slpas rndam kcng soya hndaklah di cuci dhulu dan ditoskan.. kmudian blend kcng soya dgn air.. sy pkai 5 jag air.. trpulang pd msing2 nk pkat ke cair sdikit.. tpiskan dlm kain cotton dan perah..
- stelah siap di blend msukkan air soya dlm periuk bersama dgn daun pandan..masak shingga mndidih..kacau jgn berhenti klu x air soya akn mnjd sperti santan pch minyak..
- bila mndidih kcilkan api dan msukkan garam,brown sugar dan gula.. bsarkan api smula dan kcau shingga mndidih kmbali.. (mst kne didihkan 2x untuk soya thn lame)
- sjukkan dan leh lah di masukkan dlm botol dan di simpan dlm pti sjuk.. soya nie leh thn smpai 3-4hr dgn syarat btol yg anda smpan 2 kring dan tidak bsh...Lg 1 pastikan air soya bnr2 sjuk sblum dimasukkan dlm pti sjuk..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan