Kalau ditanya tentang cara-cara nak buat telur asin nie, mungkin ramai yang kata… “Elehh… senang jer. Ambil telur, rendam dalam air garam.”
Jawapan tu lebih kurang dah betul dah tu… cuma tak lengkap… ye lah kan, nak kena rendam berapa lama? Berapa botol air garam yang diperlukan dsb.nya…
Cara Membuat Telur Asin
Bahan-bahan untuk ‘meng-asin-kan’ 10 biji telur. Kalau nak buat lebih tu pepandailah adjust sukatan atau kuantitinya…
- 10 biji telur, gunakan telur itik… jangan gunakan telur ayam atau telur penyu…
- garam kasar satu kilogram
- air
- bekas bertutup, seeloknya guna bekas yang diperbuat daripada kaca atau tanah liat contohnya bekas pasu dan seangkatan dengannya.
Bila dah larut, tutup api dapur dan biarkan ‘air garam’ tu menyejuk dengan sendiri.
Setelah dirasakan sejuk, tuangkan air garam tu ke dalam bekas. Masukkan telur itik satu-persatu. Hmm…
kalau ada bekas-bekas kotoran atau bekas tanah pada telur tu, eloknya dibersihkan terlebih dahulu.
Bila suma dah dimasukkan, tutup bekas dan simpan di tempat gelap. Biarkan selama 14 hari atau 2 minggu.
Bila dah cukup tempohnya, ‘test’ dulu. Ambil sebiji… rebus telur tu dan cuba lihat hasilnya. Kalau agak-agak belum cukup masin, simpan lagi untuk tempoh 2-3 hari sebelum dikeluarkan.
Untuk simpan stok telur yang dah cukup masin, keluarkan telur dan basuh dengan air. Setelah itu lap dengan kain dan simpan dalam peti sejuk. Setakat nak simpan 2-3 bulan tu takde hal punyalah…
Tiada ulasan:
Catat Ulasan