1/2 ekor ayam | dipotong kecil
3 biji cili merah | dikisar halus
10-15 biji cili kering | dibuang biji dan dikisar halus
8-10 ulas bawang merah kecil | dikisar halus
50ml air asam jawa
4 ulas bawang merah | dikisar halus
2 ulas bawang putih | dikisar halus
5cm lengkuas | dikisar halus
2.5cm halia | dikisar halus
2.5cm kunyit | dikisar halus
2 sudu makan belacan bakar | dikisar halus
1 sudu makan puri tomato
1 sudu makan gula
Garam secukup rasa
2 biji kentang rebus yang telah dibuang kulit| dipotong empat
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan ayam dan goreng sehingga ayam kelihatan sedikit garing.
3. Masukkan air asam jawa dan biarkan mereneh sehingga ayam masak .
4. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Masukkan kentang rebus sebelum padamkan api.
5. Sedia untuk dinikmati.
rasa
Tiada ulasan:
Catat Ulasan