Rabu, 7 Januari 2015

Resepi Mudah dan Sedap -KEK PISANG GEBU

  
selepas di bakar.. tak sabar nak potong dan makan
 2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
3 biji pisang yang telak dilenyek
1/2 cawan minyak masak
1 sudu kecil esen vanila
2 biji telur



  
gebukannn...
caranya

1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 150darjah.

2. Putarkan telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit, kalau tak berterabur tepung satu dapur nanti.

3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan bakar pada suhu 150 darjah selama 40 minit atau satu jam atau ikut oven masing-masing yer, oven saya ni kalau bakar kek mmg suhu ni lah yang menjadi pilihan saya.

4. Apabila telah masak, keluarkan kek dari acuan dan sejukkan atas redai kek. saya memang suka makan kek ni masa suam-suam kuku.. sedap makan panas-panas. 

mayangbakingmadness.blogspot  

  
memang gebu sangat

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...