Sudu, garpu dan pisau merupakan salah satu aksesori dapur yang paling mudah berkarat dan melekat kotoran selain daripada kuali dan periuk. Oleh itu ramai suri rumah mula membelanjakan wang ringgit untuk membeli set yang baru di kedai.

Jangan bazirkan duit jika masalah itu sebenarnya boleh di selesaikan. Jom cuba salah satu cara untuk mengilatkan sudu dan garfu di rumah anda dengan cara paling mudah.




-          KULIT NANAS :
Rendamkan sudu, garfu atau pisau yang ingin di bersihkan ke dalam bekas berisi air yang telah di rendamkan dengan kulit buah nanas selama beberapa jam. Kemudian basuh set tersebut dengan sabun pencuci pinggan seperti biasa dan bilaskan ia dengan menggunakan air bersih. Akhir sekali,

-          ASAM JAWA
Teknik yang sama, rendamkan sudu, garfu dan pisau ke dalam bekas berisi air yang telah di campur dengan asam jawa atau asam keping selama sejam kemudian lap dengan menggunakan air kain lembut hingga kering . Kemudian sapukan minyak masak dan jemur di bawah terik matahari selama beberapa jam.
rasa