Sabtu, 7 September 2013

Resepi Coleslow Sedap!

Amie nak kongsi resepi coleslow yang memang sedap (pada Amie & juga anak-anak). Resepi ini Amie gunakan juga pada minggu lepas untuk melengkapkan hidangan ayam panggang serta kentang bakar untuk jamuan keluarga sebelah Encik Suami.
Nampaknya coleslow merupakan salah satu hidangan yang dapat memenuhi selera tetamu kami, dan berbaloi-baloi rasanya tangan yang lenguh menghiris dan mencincang kobis bila melihat mangkuk coleslow habis licin!
 
 


Malam ini, sambil Amie menyiapkan dua biji kek lapis untuk memenuhi tempahan, Amie sempat siapkan coleslow untuk memenuhi permintaan anak-anak pula.

Resepi : Coleslow
Bahan:
1/2 kg kubis putih (anggaran) - bilas & toskan, hiris halus dan cincang 
1/2 biji lobak merah - hiris halus dan cincang (kalau tidak suka warna lobak lebih menyerlah, gunakan sedikit saja)
1/2 labu bawang besar - hiris dan cincang
4 sudu makan yogurt asli
8 sudu makan mayonis
4 sudu makan gula pasir
1 sudu teh garam

Boleh tambah atau kurangkan sebarang bahan di atas mengikut citarasa masing-masing.

Cara:
1. Gaul rata semua bahan di atas hingga sebati.
2. Simpan semalaman di dalam peti sejuk.
Pandai-pandailah menyukat bahan ikut citarasa & selera  ye... sebab ada yang suka coleslow yang agak manis, ada yang suka rasa masam sikit. Tidak semestinya 100% ikut sukatan yang Amie paparkan di atas.
 http://salamisimon1.blogspot.com/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...