Amie nak kongsi
resepi coleslow yang memang sedap (pada Amie & juga anak-anak).
Resepi ini Amie gunakan juga pada minggu lepas untuk melengkapkan
hidangan ayam panggang serta kentang bakar untuk jamuan keluarga sebelah
Encik Suami.
Nampaknya coleslow
merupakan salah satu hidangan yang dapat memenuhi selera tetamu kami,
dan berbaloi-baloi rasanya tangan yang lenguh menghiris dan mencincang
kobis bila melihat mangkuk coleslow habis licin!
Malam ini, sambil
Amie menyiapkan dua biji kek lapis untuk memenuhi tempahan, Amie sempat
siapkan coleslow untuk memenuhi permintaan anak-anak pula.
Resepi : Coleslow
Bahan:
1/2 kg kubis putih (anggaran) - bilas & toskan, hiris halus dan cincang
1/2 biji lobak merah - hiris halus dan cincang (kalau tidak suka warna lobak lebih menyerlah, gunakan sedikit saja)
1/2 labu bawang besar - hiris dan cincang
4 sudu makan yogurt asli
8 sudu makan mayonis
4 sudu makan gula pasir
1 sudu teh garam
Boleh tambah atau kurangkan sebarang bahan di atas mengikut citarasa masing-masing.
Cara:
1. Gaul rata semua bahan di atas hingga sebati.
2. Simpan semalaman di dalam peti sejuk.
Pandai-pandailah
menyukat bahan ikut citarasa & selera ye... sebab ada yang suka
coleslow yang agak manis, ada yang suka rasa masam sikit. Tidak
semestinya 100% ikut sukatan yang Amie paparkan di atas.
http://salamisimon1.blogspot.com/
Tiada ulasan:
Catat Ulasan