Resepi nih banyak menggunakan kunyit hidup dan juga bawang putih! lagik banyak lagi sedap! Apa yang penting mudah dan sedap
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 4 ekor ikan - apa2 ikan yang sesuai dgoreng
- 5cm kunyit hidup
- 6 ulas bawang putih
- 1cm halia
- sebatang serai - *optional
- garam
Cara-cara
- Siang ikan cuci bersih. kelar bahagian badan tak putus.
- Tumbuk kunyit hidup,bawang putih,halia,serai dan juga garam hingga agak2 lumat.
- Gaulkan ngan ikan tadi. perap lebih kurang sejam atau lebih.
- Goreng dengan minyak yang panas hingga garing tapi jgn smpi geseng@hangus!. angkat. lebihan rempah2 td jgn buang. toskan dan taburkan ke atas ikan.
- Sedap makan ngan nasi putih panas.
- SeLaMaT MenCubE!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan