Bahan-bahan :
- 1 ekor ikan siakap (dibersihkan)- saya guna ikan pari
- 1 helai daun kunyit (diracik/dihiris halus)
- 2 helai daun limau purut (diracik halus)
- 3 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 batang serai
- 1 helai daun limau purut
- 3 kelopak bunga kantan (dihiris terlebih dahulu)
- 1 sudu makan cili kisar (boleh ganti dengan cili api jika suka)
- 1 sudu besar rempah kari ikan
- 3 sudu makan air asam jawa
- 1 sudu besar kicap pekat
- sedikit belacan bakar
- 1 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- gula dan garam secukupnya
- sedikit air
- Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Tutupkan api.
- Sementara itu, sediakan kertas foil dan dulang pembakar. Letakkan ikan di tengah-tengah kertas foil. Tuangkan kesemua perencah tadi di atasnya. Taburkan hirisan daun limau purut dan daun kunyit dan balut dengan kemas. Perapkan sebentar lebih kurang 15 minit.
- Kemudian bakar ikan sehingga masak.
- yatiememories
Tiada ulasan:
Catat Ulasan