jOM LAYAN
Bahan-Bahan
- 300 gm daging lembu dipotong dadu
- 2 ulas bawang putih dicincang halus
- 3 ulas bawang merah dicincang halus
- 2 batang serai dititik dan dihiris halus
- 2 biji cili kering dicincang
- 6 helai daun limau dibuang tulangnya dan dihiris halus
- 1 sudu teh air asam jawa
- 1/2 sudu teh serbuk ketumbar
- 1 sudu teh garam
- 1/4 sudu teh serbuk lada sulah
- 3/4 sudu teh gula melaka dikikis
- 500 ml santan pekat
- 3 biji tomato dibelah dua
- 1 tangkai daun sup
- 2 sudu makan minyak masak untuk menumis
Kaedah dan Langkah-Langkah
- 1. Panaskan kuali dan masukkan minyak secukupnya
- 2. Tumiskan bawang putih,bawang merah,serai,cili kering yang dicincang serta daun limau sehingga naik bau.
- 3. Masukkan daging dan kacau hingga berubah warna daging
- 4. Masukkan asam jawa,serbuk ketumbar,garam,serbuk lada sulah serta gula melaka.
- 5. Kemudian,tuangkan santan pekat sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga pekat dan sehingga daging empuk.
- 6. Akhir sekali,masukkan tomato serta daun sup sebagai hiasan dan kacau rata.
- 7. Siap untuk dihidang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan