Ayam Goreng Berempah Wangi & Berserdak
Ok jom aku kongsikan resepinya..
Ayam Goreng Berempah Wangi & Berserdak
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna
Bahan2
½ ekor ayam saiz besar
1 ½ sudu kecil garam
1 sudu besar penuh gula pasir
½ sudu kecil aji (optional)Minyak masak secukupnya
Penapis gorengan berdawai halus
Bahan kisar kering (guna food processor/blender kering)
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 ½ ~ 2 inci halia ~ potong kecik2 (bergantung saiznya besar atau kecik.. kalau kecik letakla 2 inci)
1 ½ ~ 2 inci lengkuas ~ potong kecik2 (bergantung saiznya besar atau kecik)
3 ~ 4 batang serai ~ ambil bahagian pangkal saja lebih kurang 1 jengkal/6 inci.. bersihkan & potong2 1 inci (maknanya dptlah 6 potongan bg setiap batang serai (ini adalah untuk dapatkan serdak yg panjang2)
1 inci kunyit hidup (boleh ganti 1 sudu kecik serbuk kunyit)
1 sudu besar rempah ketumbar biji
½ sudu besar rempah jintan manis biji
½ sudu kecil rempah jintan putih biji
Cara2 menyediakan.
1. Ayam dipotong beberapa bahagian & cuci bersih & tos. (kulit ayam memang ku buang tiap kali memasak.. terpulang anda nak buat atau tak).
2.
Bahan2 kisar di atas.. dikisar menggunakan food processor atau blender
kering. Kalau guna blender kering, blend sikit2 ye sebab kalau masuk
semua takut tak muat. Cara nak kisar tu.. tekan on & off dengan
kadar yg sekejap je. Jangan biarkan on lama sangat baru nak off sebab
kadang2 bahan2 dalam tu tak dapat turun & berputar sangat. So bila
kita off tu.. sekali sekala kita keluarkan dari 'ibu blender' tu.. dan
kita goncang2kan isi dalamnya (nak kena wat demo ni baru org faham.. hehe)
supaya bahan2 dalam tu bercampur & dpt berpusing & hancur
dengan elok. So lakukan beberapa kali macam tu ye. Kadang2 MaDiHaA buka
dulu blender tu dan keluarkan bahan yang dah lumat bahagian bawah
gunakan sudu & sambung kisar lagi baki yang belum lumat kat bahagian
atas tu.
Alternatif lain
kalau tak pandai nak guna pengisar kering untuk blend bawang.. boleh
juga guna pengisar basah tapi jangan guna air terlalu byk sbb bahan
perap ni lebih elok kita tak campur air sebab air yang keluar dari
bawang pun dah memadai.
3. Perapkan ayam & semua bahan2 kisar & bahan2 perasa & gaul sebati. Perapkan selama 30 minit hingga satu jam.
4.
Panaskan minyak & masukkan ayam satu persatu sekali dengan rempah
yang dikisar tadi. Gunakan api yang sederhana. Sesekali rempah2 yang
timbul dikacau2 sikit. Bahagian bawah ayam tu sekali sekala dikarih2
sikit supaya ia tak berkerak. Tapi jangan dibalikkan selagi ia belum
garing. Biarkan garing di sebelah kemudian barulah dibalikkan. Bila dah
garing bolehlah diangkat & toskan. Lepas tu.. gunakan penapis
berjaring halus tadi & sauk/kaup kan serdak2 yang dah garing dalam
kuali tadi & toskan juga. (kalau boleh tos dalam penapis lain ye).
Sauk kesemua serdak sehingga habis dengan mengorek2 atau mengarih2 sikit
dasar kuali.
5.
Sambung menggoreng lagi ayam & masukkan semua rempah2 yang dikisar
tadi untuk mendapatkan / menghasilkan serdak yang lebih banyak. (Yang dalam gambar tu hanya sebahagian je serdaknya.. ada lagi dalam mangkuk kecik lain.. hehe..)
6.
Hidangkan ayam di dalam pinggan hidangan & taburkan serdak yang
telah ditoskan. Ayam Goreng Berempah Wangi & Berserdak ini sedap
dihidang bersama nasi lemak, nasi putih atau nasi berperisa yang lain.
Memang besttt!
Selamat mencuba!
http://mamawandiha.blogspot.com
Next time nak try buat lahh....
BalasPadamTerima kasih!dah lama saya cari resepi ini..memang sedap
BalasPadamTerima kasih!dah lama saya cari resepi ini..memang sedap
BalasPadamThanx. Sy buat td. Alhmdulillah mnjadi. Terima kasih kerana sudi berkongsi resepi.
BalasPadamAlhmdulillah. Dh lama sy cari resipi ini. Telah cuba bbrapa resipi tp xmnjadi. Alhmdlh resipi ini superb. Thnx for sharing the recipe.
BalasPadamSedap
BalasPadamkenpa tgk ada respi gn tepung jagung or tpg beras..?
BalasPadamnak wat untuk berbuka harini..harap2 menjadi
BalasPadamterima kasih dgn perkongsian ni ;)
BalasPadamsalam akak boleh cuba masak, masakan arab yang terdapat di dalam buku hidangan barakah yg hanya bernilai 19.90shj, boleh di dapati di https://www.facebook.com/HidanganBarakah?ref=hl
BalasPadamNk try hari ni :)
BalasPadamAkhirnya...dpt pon resepinya...hrini jgk aq try...
BalasPadam**xper aq paham apa yg kau cuba smpaikan...
Terima kasih geng..
tq sharing..boleh cuba harini..jom visit blog sy utk vitamin shaklee n pakaian muslimah jugak :)
BalasPadamSdg membuatnya :).. Buat ala kadar xckop bhn rempah..jintan dh kne tebuk bubuk dah
BalasPadam