Selasa, 31 Julai 2012

Hanya Sebuah Buku Rahmat Bertukar Menjadi Rocker Qasidah

                                                                Rahmat Ekamatra
LELAKI ini memakai jubah dan berkopiah hitam sewaktu datang ke studio Utusan Malaysia pagi Rabu lalu. Penampilan terbarunya cukup berbeza berbanding dahulu. Tiada lagi seluar jeans koyak rabak, cuma rambutnya sahaja dibiarkan panjang. Apa pun kehadiran penyanyi lagu Sentuhan Kecundang dan Pusara Di Lebuhraya ini sudah cukup membuatkan rakan-rakan jurugambar kecoh dan ingin bergambar bersama. Bila ditanya ke mana hilang taring rocknya? Pemilik nama Engku Rahmat Engku Ismail atau popular dengan nama pentas Rahmat Ekamatra ini hanya tersenyum sebelum berkata: “Zaman rock kapak dah berlalu. Sekarang ini rock qasidah." Jawapan ringkas cukup bermakna itu sudah menjelaskan tentang haluan hidupnya sekarang.




Makanan Sesuai Semasa Bulan Puasa

Info makanan sesuai untuk bulan puasa amat penting bagi membantu kita merancang pemakanan bagi mengekalkan kesihatan.


Syuran-sayuran dari serat hijau (Fibregreen)
Pengambilan sayuran hijau mampu melambatkan proses penghadaman sekaligus melambatkan keinginan untuk makan. Selain baik untuk kesihatan dan juga perut, daun hijau seperti sederi dan juga lobak merah memang baik untuk proses penghadaman.


Khasiat Buah Tembikai


Tembikai mengandungi 92% air dan 8% gula. Ia juga mengandungi antioksidan lycopene yang mampu menjegah daripada pelbagai penyakit terutamanya kanser. Hal ini dilaporkan di laman web Centers for Disease Control and prevention, Atlanta.Mengikut pengkaji-pengkaji dari Universiti Harvard, lelaki banyak mengambil makanan yang mengandungi lycopene mempunyi risiko rendah menghidapi penyakit kanser terutamanya kanser prostat. Buah tembikai juga kaya dengan vitamin C dan beta karotena.
 
 

Sejarah Tokey Kurma, Yusof Taiyoob

Anda pasti pernah dengar produk kurma berjenama Yusuf Taiyoob bukan? Ingin tahu sejarah kehidupan pemilik produk ini sehingga beliau mampu bergelar datuk? Usahawan Melayu Islam yang sangat sinonim dengan produk kurma nya ini bernama Datuk Yusuf Taiyoob, 47, yang memiliki empayar perniagaan sendiri bernama Yusuf Taiyoob Sdn Bhd.




Cara-cara Membuat Luka Palsu Seperti dalam Filem


Dalam filem atau drama kita akan lihat banyak kesan-kesan makeup yang unik dan menarik contohnya macam kesan luka, lebam kena pukul, pucat dan sebagainya. Kadang-kadang luka tersebut nampak macam sangat real dan berjaya memperdayakan mata kota. Post kali ini kami nak kongsikan bagaimana luka-luka palsu tersebut dibuat. Hasilnya memang sangat mengagumkan dan menggelikan dan menakutkan. Kalau anda lemah semangat dan tak boleh tengok darah, anda tidak digalakkan untuk tengok post ini hehehe.


homemade wound makeup 1 Cara cara Membuat Luka Palsu Seperti dalam Filem
proses membuat luka (biasanya orang buat guna lateks atau gam sebagai dasar dia)



Duit Syiling Dari Serata Dunia Yang Rare

aru baru ni, kecoh satu Malaysia pasal Bank Negara ada keluarkan duit syiling baru. Banyak kiosk2, vending machine, mesin parking, masih tak boleh menerima kehadiran duit ni dalam kehidupan mereka.

Aku still prefer guna duit syiling lama yang lebih berat, padu dan besar berbanding syiling baru yang ala ala token game jusco.

Tu baru syiling Malaysia, local. Belom syiling luar negara, gila rare beb.


 Australia, 2011         








Tips semasa bulan ramadhan

 
 
 
 

Bersedekahlah Dengan Barang Terbaik

bersedekah, terdapat adab dan tata cara agar apa yang kita
bersedekah, terdapat adab dan tata cara agar apa yang kita

Bersedekahlah Dengan Barang TerbaikBersedekah adalah amalan sholih, perintah Allah dan Rosul-Nya. sedekah wajib maupun sunnah membersihkan harta kita dari harta yang sebenarnya bukan hak kita. bersedekah mengajari seorang hamba bahwa hidup didunia ini tidaklah sendirian. bersedekah juga dapat menumbuhkan rasa peduli, respect dan saling menyayangi.




Kejadian Alam Yang Mengagumkan

images 4 (Gambar)Kejadian Alam Yang Mengagumkan
Sekali pandangan bagaikan bencana tetapi ianya adalah satu fenomena yang unik di dunia.. Ianya sungguh menakjubkan dan membuatkan kita terpegun..


Kisah Nabi Ibrahim - Antara Burung Dan Cicak


Sedikit renungan di hari yang mulia ini...

KISAH NABI IBRAHIM: ANTARA BURUNG DAN CICAK

Sebuah kisah di zaman Nabi Ibrahim, semasa Nabi Ibrahim dibakar oleh kaumnya, seekor burung kecil terbang berulang alik mengisi air dalam paruhnya lalu menyiram ke atas api yang membakar. Itulah yang dilakukannya berulangkali. Tingkah lakunya diperhatikan oleh makhluk Allah yang lain lalu bertanya kepada burung kecil itu, ‘buat apa kau penat-penat mengambil air berulang alik, sedangkan api yang membakar Nabi Ibrahim takkan terpadam dengan air yang kau siramkan itu.’
 
 
 

15 pintu syaitan yg ada di dalam diri kita



sumber: email.

Isnin, 30 Julai 2012

Mengapa Kita Perlu Tidur?

Beri peluang otak berehat

Tiada siapa yang tahu jawapan sebenarnya tetapi terdapat teori yang mengatakan bahawa tidur dapat memberikan badan peluang untuk membaiki otot dan tisu, melambatkan penuaan serta menggantikan sel yang mati. Selain itu, tidur juga memberikan otak peluang untuk menyusun dan menyimpan ingatan. Mimpi merupakan sebahagian daripada prosesnya. Tidur juga merendahkan penggunaan tenaga, jadi kita hanya perlu makan tiga kali sehari berbanding empat atau lima.


 
 
 
 

Pembaziran Di Bulan Ramadan

Terdapat dalam kalangan masyarakat Islam yang menjadikan waktu berbuka tidak ubah seperti suasana ‘pesta makan
Terdapat dalam kalangan masyarakat Islam yang menjadikan waktu berbuka tidak ubah seperti suasana ‘pesta makan

Tiada siapa dapat menyangkal bahawa bulan ramadhan itu sesuatu yang sudah diketahui umum bahawa Allah SWT memberikan ganjaran dan rahmat yang banyak. Betapa besarnya fadhilat bulan Ramadhan ini dapat kita fahami daripada hadis Rasulullah s.a.w. yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Imam Muslim yang bermaksud: “Apabila masuk bulan Ramadhan, maka dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup pintu-pintu neraka serta dibelenggu semua iblis dan syaitan”.




Tasik Tercantik Di Dunia? Mana Satu Pilihan Anda?

gambar tasik (Gambar) Tasik Tercantik Di Dunia? Mana Satu Pilihan Anda?
Besarnya kekuasaan hasil ciptaanNya. Takjub dibuatnya. Tampak tenang sahaja melihat gambar tasik seperti di atas. Tetapi ada lagi di dalam artikel ini. Baru-baru ini laman MSN telah menyenaraikan beberapa lokasi tasik yang dianggap kalangan pemerhati sebagai antara tasik tercantik di dunia termasuk yang gambar tasik di atas ini. Layan gambar tasik yang menakjubkan selepas ini…..



Buat Sendiri : Resepi Popia Basah

Baru sekali buat sendiri popia basah di rumah menggunakan resepi di bawah. Sebelum ni asyik merengek pada kakak ipar untuk beliau buatkan popia basah setiap kali balik ke kampung. Resepi asli dari arwah mak mentua katanya. Suami selalu sangat sebut-sebut ,popia basah arwah mak nya sedap.
Langkah demi langkah buat popia basah.

Bahan untuk buat kulit popiah (A):
  • Setengah kilo tepung gandum
  • 4 sudu minyak masak
  • Garam secukup rasa
  • Air


Gambar Antara Jalan Paling Banyak Selekoh Mencabar

 
infopelik


Ternyata Kulit Oren Atau Limau Banyak Manfaatnya..Jom Baca

ppp (Gambar)Ternyata Kulit Oren Atau Limau Banyak Manfaatnya..Jom Baca
Bahawa limau  atau oren mengandungi banyak vitamin C, semua orang tahu. Memakan limau dan membuang kulitnya, rasanya semua orang pun melakukannya.
Tahukah anda,  kulit limau pun boleh mengatasi pelbagai masalah pada tubuh.

Masalah Suhu Tubuh
Mengatasi Kedinginan.
-Rebus beberapa kulit limau dan halia segar di dalam air untuk lebih kurang 15 hingga 20minit, tambahkan gula merah, dan minumlah seperti teh.



10 Sebab Mengapa Mat Rempit Masuk Syurga


Maha suci Allah dari segala sekutu. Tempat manusia berserah dan berwala’ kepadaNya. Selawat dan salam kepada junjungan Nabi Muhammad SAW diatas rahmat yang dicurahkan baginda ke seluruh alam.


10 Sebab Mengapa Mat Rempit Masuk SYURGA

1. Bukankah Allah itu Maha Penerima Taubat. Mereka bertaubat. Mereka berazam betul-betul untuk tidak buat lagi perbuatan yang sia-sia dan berdosa. Insya Allah, mereka akan masuk Syurga.




Khasiat Jintan Manis Membantu Memecahkan Lemak

                                             Khasiat jintan manis membantu memecahkan lemak
Assalamualaikum dan salam ramadan.. Herba2 dan tumbuh2an yang Allah SWT ciptakan terlalu banyak khasiat dan penawar segala penyakit dan petua. Bukan sahaja herba2 ini digunakan untuk masakan, malahan untuk perubatan2 tradisional juga diamalkan oleh kita orang2 melayu.
Jintan manis atau fennal seed adalah bahan2 utama dalam masakan2 Melayu + India + Indonesia + hampir separuh negara di Asia menggunakannya. Tanpa jintan manis maka kuranglah rasa kesedapan pada lauk2 yang dimasak. Namun tahukah kita jintan manis mempunyai kehebatan tersendiri selain hebatnya dalam masakan? Jom kita cuba satu petua untuk menurunkan berat badan atau cara2 memecahkan lemak dengan menggunakan JINTAN MANIS.

Sabun, warisan Islam yang dilupakan

Salah satu penemuan penting yang dicapai umat Islam di era keemasan adalah sabun. Sejak abad ke-7 M, umat Islam telah membangunkan sebuah gaya hidup bersih yang mutakhir.

Menurut Ahmad Y Al-Hassan dalam bukunya yang berjudul Technology Transfer in the Chemical Industries, kota-kota Islam seperti Nablus (Palestin), Kufah (Iraq), dan Basrah (Iraq) telah menjadi sentra industri sabun. "Sabun yang kita kenal hari ini adalah warisan dari tamadun Islam," papar Al-Hassan.

Remaja Hindu Masuk Islam disiar Siaran Langsung di TV Pakistan


Seorang pemuda Hindu mengikrarkan diri masuk Islam atau menjadi mualaf dalam sebuah siaran Live di televisyen swasta di Pakistan.

Pemuda Hindu 20 tahun bernama Sunil masuk Islam pada hari Selasa 24/07 lalu dibawah bimbingan ulama Maulana Mufti Muhammad Akmal ketika siaran langsung bagi program Ramadhan di televisyen ARY.




ReNunGan PenGajAraN -MIMPI SEORANG GADIS

Seorang gadis datang menemui Rasulullah dengan tangan kanannya disorokkan ke dalam poket bajunya. Dari raut wajahnya, anak gadis ini sedang menanggung kesakitan yang amat sangat.

Lalu Rasulullah menegurnya. "Wahai anakku, kenapa wajahmu menampakkan kamu sedang kesakitan dan apa yang kamu sorokkan di tanganmu?"

Lalu gadis malang ini pun menceritakan hal yang berlaku padanya :- "Ya,Rasulullah, sesungguhnya aku adalah anak yatim piatu. Malam tadi aku telah bermimpi dan mimpiku itu telah membuatkan aku menanggung kesakitan ini." Balas gadis tadi.




Ahad, 29 Julai 2012

Wasiat pemuda Saudi yang mati syahid di Syria


Salah seorang pemuda yang berasal dari Saudi, Muhammad Salim El-Harbi yang dikurniakan syahid di bumi Syria dalam satu pertempuran dengan askar dan talibarut Basyar di Lazaqiyah, Syria pada 7 Ramadhan 1433 bersamaan 26 Julai 2012. Beliau sempat menulis sepucuk surat berupa wasiat buat keluarganya:




9 Keistimewaan Bulan Ramadhan

Assalamua’laikum.
Pejam celik pejam celik, berbuka puasa petang ni menjadikan kita sudahpun berpuasa 09 hari. Masa dirasakan berlalu pantas. Kadang-kadang kita rasa tak cukup untuk siapkan semua kerja dan tugasan yang ada. Hakikatnya, kita semua diberi 24 jam sehari. Cukup atau tak, itulah masa yang kita ada untuk berbakti (ibadah) dalam apa juga kerja yang kita lakukan. Lebih-lebih lagi dalam bulan Ramadhan ni. Makanya, ambe nak kongsikan 9 keistimewaan/hikmah bulan Ramadhan yang sememangnya 100% tiada dalam bulan-bulan yang lain.

Ramadhan bermaksud panas yang sangat terik. Dinamakan Ramadhan kerna pada bulan tersebut, tanah Arab cuacanya panas, terik dan kering. Ironinya, kepanasan yang terik dan kering itu diharap dapat membakar kotoran timbunan dosa yang kita lakukan dengan menghidupkan bulan Ramadhan. Maka, bulan Ramadhan diberi pula beberapa nama lain untuk menggambarkan keistimewaan dan kelebihan/hikmah yang ada dalam bulan Ramadhan.


Tips Taknak Habiskan Duit Ketika Bulan Pose

1) Pergi ke Bazar seorang diri aje.
Ya, jangan bawak pasangan korang ke bazar ye.. Kalau husband suka membazir maka bini sila lah jangan bawak laki.. Begitu lah sebaliknya..

Bukan apa, kalau pergi berdua mula lah menggedik nak itu ini ye dak? Makan nye tidak..


 



Resepi Puding Roti Karamel

 puding roti karamel
Pada bulan Ramadan, puding adalah satu juadah  mudah yang paling sesuai untuk disediakan.  Terdapat berbagai jenis dan cara untuk menyediakan puding bergantung kepada kreativiti seseorang.

Puding Karamel adalah puding yang paling digemari pada bulan Ramadan tetapi harganya agak mahal kerana menggunakan telur yang banyak dan susu cair . Bagi keluarga yang ramai, agak ketat jugalah untuk membeli puding ini di Bazar Ramadan.

Jadi puan-puan, marilah kita memasak sendiri Puding Karamel.  Klik link ini untuk mendapatkan resipinya  Tips Memasak dan Resepi Puding Karamel

 

Saksikan keindahan bonsai

Nampak cantik jer pokok bonsai ni.
Pokok yang kecil tu kelihatan seperti besar,
Seolah-olah berada dalam sebuah cerita purba.
saksikan beberapa lagi keindahan bonsai ni
 
 
 

Petua Hilangkan Rasa Sakit Perut.

Salam, terkadang banyak faktor penyebab terjadinya sakit perut ini terlebih atau terkurang makan, makan makanan yang pedas, makanan sudah tamat tempoh basi atau makanan terlalu manis juga boleh mengakibatkan terjadinya sakit perut. Biasanya bila dah makan macam-macam bender yang pedas, yang manis maka perut pun boleh meragam. Yang tak boleh makan pedas pun nak makan... atau perut boleh juga jadi terkejut bila menerima makanan dengan kuantiti yang banyak dan serentap seperti dibulan puasa ini.

Kat bawah ini petua daripada nenek moyang kita dahulu-dahulu : 

Waktu Afdhal Bayar Zakat Fitrah


Assalamualaikum WBT,
Zakat Fitrah ialah zakat badan yang diwajibkan ke atas semua orang Islam tanpa mengira umur dan di mana sahaja mereka berada untuk menyempurna dan melengkapkan ibadat puasa pada bulan Ramadhan bagi tahun tersebut.

Abdullah bin Umar berkata maksudnya: “Rasulullah SAW telah memfardhukan zakat fitrah pada Ramadhan ke atas umat Islam secupak tamar atau secupak gandum sama ada yang merdeka atau hamba, lelaki atau perempuan, kanak-kanak atau dewasa.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Waktu untuk membayar zakat fitrah dibahagikan kepada 5.




Kenali Ubat Anda

Di bawah Akta Jualan Dadah 1952 (Pindaan 1989) dan Peraturan-peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984 (pindaan 2006), semua ubat perlu didaftarkan dan kosmetik perlu dinotifikasikan sebelum dipasarkan di Malaysia.

Pendaftaran ubat-ubatan dan notifikasi kosmetik boleh dilakukan dengan mengemukakan permohonan kepada Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK).

BPFK bertanggungjawab untuk memastikan kualiti, keberkesanan dan keselamatan produk farmaseutikal yang di pasarkan serta kualiti dan keselamatan produk tradisional dan kosmetik.



Kisah Pengislaman Saidina Umar R.A.

Saidina Umar Al-Khattab R.A. merupakan Khalifah Ar-Rasyidin yang kedua selepas Saidina Abu Bakar As-Siddiq R.A. Nama sebenar beliau adalah, Umar Bin Al-Khattab Bin Nufail Bin Abdul Uzza. Beliau berasal daripada bangsa Arab Quraisy dari keturunan Bani Adi dan dilahirkan pada tahun 583 M iaitu 13 tahun selepas kelahiran Nabi Muhammad S.A.W.




RAHSIA RAMADHAN

Assalamualaikum..
Bismillahirrahmanirrahim..


Alhamdulillah, Allah masih memberi kesempatan untuk sama-sama berjumpa di bulan yang mulia yang amat ditunggu-tunggu setiap tahun. "Ramadhan kareem" selalu didengari dari setiap sudut sebelum menyambut bulan Ramadhan melambangkan kegembiraan tibanya bulan yang penuh dengan barakah.

Sabtu, 28 Julai 2012

Awas Kesan Buruk Merokok Sebaik Berbuka

Awas Kesan Buruk Merokok Sebaik Berbuka
Al Ain – Berbuka puasa dengan menghisap rokok boleh membawa maut, kata seorang pakar yang menggesa orang Islam membuang tabiat merokok ketika Ramadan.

Perbuatan merokok boleh memberi bahaya kepada seseorang yang berpuasa kerana anggota badan mereka cuba untuk pulih selepas tidak minum atau makan dalam tempoh yang lama, katanya.




Kalkulator Zaman Dulukala..... .Lihat!

 
 
 
 

Gambar Mata Haiwan yang Sangat Cantik dan Menakjubkan


Sebelum ini kami pernah kongsikan koleksi gambar mata manusia yang sangat cantik hasil karya jurugambar Suren Manvelyan. Post kali ini kami nak kongsikan lebih banyak lagi gambar mata yang sangat cantik dan menakjubkan karya jurugambar yang sama. Tapi kali ini beliau dah berjaya mengeluarkan koleksi mata haiwan pula. Jangan risau, semua binatang-binatang berkenaan masih lagi hidup dan tidak dicederakan sepanjang pengambaran.
caiman Gambar Mata Haiwan yang Sangat Cantik dan Menakjubkan
                                                    Mata caiman (Caiman ni sejenis buaya)




KUIH SERI MUKA


Bahan-bahan ( size loyang 22cm / 3'' )Bahan lapisan bawah:-



Burung Kertas yang Sangat Cantik dan Realistik

engan tahap kreativiti yang tinggi banyak hasil seni dan origami yang boleh dihasilkan dengan menggunakan kertas. Sebelum ini kami pernh berkongsi post gundam gergasi yang sangat realistik diperbuat daripada kertas. Post kali ini kami nak kongsikan burung-burung comel dari kertas pula. Semua burung-burung ini adalah hasil kreativiti artis dari Kolombia, Diana Beltran Herrera. Sangat detail dan realistik, kami sangat kagum dengan hasil seni ini.
amarillo Burung Kertas yang Sangat Cantik dan Realistik
 Amarillo



Kos rawatan swasta dijangka naik

Cadangan bayaran kos perundingan dan rawatan bagi doktor serta pakar perubatan swasta yang tidak disemak lebih 10 tahun lalu akan dibentangkan kepada Kabinet dalam tempoh terdekat.

Ia susulan pindaan kepada Jadual Ke-13 mengenai Bayaran Profesional, Kemudahan dan Perkhidmatan Jagaan Kesihatan Swasta (Hospital Swasta dan Kemudahan Jagaan Kesihatan Swasta Lain) Peraturan 2006 yang menetapkan kadar bayaran profesional kira-kira 12,000 pengamal perubatan, doktor serta pakar swasta di negara ini.




Asal Usul No Plat Kenderaan Di Malaysia

Kalau lu orang ade baca post no plat mahal part 1, part 2 & part 3 , mesti ade yang nak tau jugak macam mana asal usul no plat ni. Kenapa plat johor mula dengan J. Kenapa perak dgn A. Kenapa dan kenapa??? Amekaw !


Sejarah pendaftaran kenderaan bermula selepas British datang ke Tanah Melayu menjelang Perang Dunia Pertama. Pemberian nombor plat A B C D dan lain-lain ditentukan berdasarkan kemampuan penduduk di sesebuah negeri untuk memiliki kenderaan.




Pen Masih Elok Selepas Berada Dalam Perut 25 Tahun...

Salam...

Seorang wanita berusia 76 tahun melawat doktor kerana mengalami penurunan berat badan dan cirit-birit yang teruk. Siasatan segera dibuat dan mendedahkan bahawa kawasan usus besar wanita itu telah meradang hingga menyebabkan sakit perut.




Rangka Bot Firaun Ditemui Di Abu Rawash



SEORANG pekerja mengukur lebar rangka sebuah bot Firaun.


KAHERAH- Rangka sebuah bot kayu yang digunakan pada zaman firaun dan berusia 5,000 tahun ditemui di kawasan arkeologi Abu Rawash, barat Kaherah oleh beberapa ahli arkeologi Perancis.




Suasana Solat Tarawikh di Mesir dan Kelantan

Suasana Solat Sunat Tarawih di Negara Islam Mesir era kepemimpinan hafiz 30 Juzu' Al-Quran, Dr. Muhammad Mursi [Presiden Mesir].
Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakhbar!
 
 
 

Kembar Siam berjaya dipisah

                                                           KEMBAR Muaimin Azli (kanan) dan Muaiman sebelum mereka dipisahkan.

KUALA LUMPUR – Pakar-pakar perubatan di Hospital Kuala Lumpur (HKL) mencatat satu lagi sejarah apabila berjaya memisahkan kembar Siam berusia setahun yang berasal dari Segamat, Johor dan bercantum di bahagian tulang pinggul baru-baru ini.

Mereka yang terdiri daripada 19 pakar bedah dan anastetik serta 36 jururawat dan pegawai perubatan berjaya memisahkan kembar Muaiman Azli dan Muaimin dalam satu pembedahan maraton selama 24 jam.
Pasangan kembar tersebut yang bercantum di bahagian tulang pinggul dan turut berkongsi usus dan saluran kencing tetapi tiada lubang dubur, selamat menjalani pembedahan untuk pemisahan pada 15 Julai lalu.
Ketua Jabatan Bedah Pediatrik HKL, Datuk Dr. Zakaria Zahari berkata, pembedahan tersebut bertujuan memisahkan dan menstrukturkan semula anggota badan kembar tersebut




Jumaat, 27 Julai 2012

Sambutan Ramadhan Di Serata Dunia..Menarik

Sambutan Bulan Ramadhan bukan sahaja di Malaysia tetapi serata dunia yang beragama islam.. Semua umat muslim dunia penuh sukacita menyambut datangnya bulan ‘pembersihan diri’ ini.
Banyak ritual serta peristiwa menarik di pelbagai negara dalam menyambut bulan suci. Semua itu jadi petanda, betapa asimilasi telah menjadi keunikan Islam sebagai agama yang mampu menyerap di semua lapisan..

 Saat maghrib tiba – Masjid Faisal, Islamabad, Pakistan  (AP Photo/Wally Santana)
PAKISTAN (Gambar) Sambutan Ramadhan Di Serata Dunia..Menarik 



Cara Membuat Air Jagung Yang Sedap

Assalam...nak kongsi resepi air jagung yang  buat untuk iftar baru-baru ini...simple and senang jer, sedap plak tu!

 



Taman Bunga Terindah di Dunia

Banyak taman di dunia apalagi di indonesia yang sangat indah. Namun tahukah anda bahwa ada taman yang terindah di dunia?
Berikut ini adalah taman bunga yang sangat indah yang terdapat di berbagai negara di dunia.

1. The United States Botanic Garden, Washington, D.C.




 
 
 
 
 

Talam Ubi Kayu


Resepi enak untuk dibuat hari ini..

Bahan-bahan ( Saiz loyang 30 cm )




10 Mobil Terbesar di Dunia

Beberapa jenis mobil memang sengaja diciptakan dalam ukuran yang besar demi menunjang fungsi dari mobil itu sendiri. Namun tidak jarang kita menemukan mobil hasil modifikasi manusia dengan ukuran yang tidak wajar. Entah hanya untuk mencari sensasi atau untuk memaksimalkan kemampuan dari mobil tersebut. Seperti mobil - mobil yang masuk ke dalam daftar 10 mobil terbesar di dunia di bawah ini:

 1. Green Giant Truck
 
 
 
 
 

Terkini ..... Masjid Dibakar dan Rakyat Dibunuh Di Myanmar...

Terkini...peristiwa tragis dan menyayat hati umat Islam Rohingya...Masjid tempat beribadah hangus dibakar!
Kirimkan doamu teman...kita mengadu pd Allah yg Maha Kuasa...
Difahamkan hampir 2.8 juta orang Islam Rohingya telahpun menjadi mangsa penindasan di Myanmar...

5 Orang Bodoh Yang Berjaya Di Dunia

Semua orang mahukan kejayaan. Siape kate orang bodoh x boleh berjaya ? Orang yang benar benar bodoh sahaja yang tidak mahukan kejayaan dalam hidup.

Siapa kata tak berjaya dalam akademik menyebabkan anda tidak boleh berjaya di dalam kehidupan ?

                                                                        Albert Einstein
 
 
 

Mereka Yang Harus Berbuka Puasa


Islam adalah agama yang mudah serta bersesuaian dengan fitrah manusia. Puasa yang difardhukan adalah untuk kebaikan manusia, bukannya untuk membebankan. Oleh itu, Islam memberi kelonggaran kepada mereka yang tidak mampu untuk berbuka puasa. Sebagaimana Firman Allah:




Sejarah Ibadah Puasa Umat Islam dan Umat-Umat Terdahulu

Ibadah Sawm atau berpuasa di bulan Ramadhan adalah salah satu daripada rukun Islam yang lima. Memahami dan mengethui tentang sejarah Tasyri' ibadah tersebut akan membolehkan kita sampai kepada maksud supaya setiap amal ibadah dilakukan dalam keadaan kita faham dan tahu matlamatnya.

Tahukah anda bilakah Ibadah Puasa Ramadhan mula disyariatkan? Ibadah Puasa Ramadhan telah disyariatkan oleh Allah SWT pada bulan Shaaban tahun kedua Hijrah dengan terwahyunya firman Allah di dalam surah al-Baqarah ayat ke-183, 184 dan 185:
 
 
 

Bahaya Makan Kerang


INI mungkin mengejutkan ramai peminat kerang rebus atau kerang bakar.
Sebagaimana yang kita ketahui, habitat kerang adalah di dalam lumpur dan pada kebanyakan waktu ia membuka cangkerangnya untuk mengumpulkan sumber makanan.





Anda Berkenan .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...