Assalamualaikum dan salam sejahtera
Warta berita hari ini resepi ikan siakap kukus
Bahan-bahan
- Seekor ikan siakap segar dan besar
- 3 biji limau nipis
- 2 biji bawang besar
- 1 biji bawang putih
- Garam (secukup rasa)
- Cili padi ( ikut suka pedas)
- 3 cawan air ( tengok pada saiz ikan)
- Sejemput udang kering
- Separuh lobak merah
- 1/4 bunga kubis (jika suka)
- lada benggala (jika suka)
- lada besar (jika suka)
Cara -cara :
- Masukkan air dalam blender, campurkan perahan air limau nipis, masukan setengah biji bawang besar dan masukkan juga cili padi ikut tahap kepedasan anda dan udang kering.
- Setelah diblend, masukkan garam (jika perlu letak aji-no-moto, tapi saya gantikan dengan sedikit gula). Rasa dulu masam manisnya, saya suka masam pedas.
- Potong bawang besar bulat-bulat, mayangkan lobak dan bunga kubis, potong lada benggala dan lada besar dengan penuh kesenian.
- Letakkan kesemua bancuhan dalam bekas tahan panas (pinggan tahan panas) kemudian letakkan ikan cantik-cantik. Hias dengan hirisan bawang, dan sayur-mayur yang telah dimayang. Hias cantik-cantik.
- Masukkan dalam kukus. Masakla antara 15 minit -20 minit dengan api yang terkawal
- ZURIANUL
Tiada ulasan:
Catat Ulasan