Selasa, 14 Ogos 2012

STOP 114A





Maaf kepada para pengunjung semua. Hari ini hanya ini saja entri sebagai sokongan kepada Hari Internet Blackout yang  berlangsung hari ini (14 ogos 2012) bagi membantah Seksyen 114A, Blog ini menghentikan aktiviti nya, bermula pagi ini sehingga pukul 12 malam.

Marilah kita sama-sama memberi sokongan kepada Hari Internet Blackout bagi mempertahankan hak kebebasan internet!


 


Isnin, 13 Ogos 2012

Danxia | Gunung Berwarna-warni Di China...

Salam...

Lanskap luar biasa ni merupakan pemandangan sebenar bentuk muka bumi Danxia di China yang terjadi daripada lapisan batu pasir kemerahan yang kemudian terhakis dari masa ke semasa hinggalah mewujudkan sebuah pemandangan indah yang cukup mengagumkan di muka bumi China.

Pemandangan unik ini dapat dilihat daripada Google Earth dan kalau berkesempatan pergi ke sana mesti best. Indahnya ciptaan Allah SWT.
 
 
 
 
 

Uniknya Orang Terpendek Bertemu Orang Tertinggi

nilah saat ketika orang terpendek di dunia, He Pingping (73,66 cm) dari China bertemu orang tertinggi di dunia, Sultan Kosen (2,4 meter) dari Turki.
Orang Terpendek dan Orang Tertinggi di Dunia (Sumber: telegraph)
 
 

12 Jenis Maksiat Hati..!!!


1. Buruk sangka terhadap Allah SWT.
2. Merasa aman daripada kemurkaan Allah SWT.
3. Putus asa dengan rahmat Allah SWT.



5 hari MC [versi baby]

 
macamna cute tak sakit mata gini....?
dzuandiey

Kompilasi Pantun Raya Terbaik oleh Blogger

Nak sajikan hangpa kompilasi pantun-pantun terbaik sepanjang zaman hasil idea kreatip masuk air geng-geng "Blogger Apakah?"..gila hebat2 belaka pantung deorang nih..kalau nak kopi letak kat status ka, nak hantaq sms ka, nak rebus buat megi ka memang sesuai weh..jom layan!
Produk simplysiti produk safi,
di pakai selalu wajah berseri,
Salah silap mohon dimaafi,
Selamat hari raya aidilfitri..
-oleh jiwa lara-
 
 
 

Kisah Prof. James Frankel: “Aku Temukan Tuhan dalam Alquran”

Pada suatu hari, ketika tinggal di Washington DC, James Frankel mendapat undangan makan malam dari sepupunya. James sedikit terkejut, karena neneknya turut hadir pada jamuan makan malam itu. Ia dan sepupunya asyik membicarakan masalah kuliah.
 
 
 
 

Lokasi Pembinaan Rumah Yang Aneh..Percayakah Anda?

Pernahkah anda ternampak atau pun terfikir untuk membina rumah anda di lokasi yang merbahaya dan terpencil?? Sanggupkah anda tinggal di rumah sebegini??
Matterhorn, Switzerland
a98215 secluded 4 alps (Gambar) Lokasi Pembinaan Rumah Yang Aneh..Percayakah Anda??
Switzerland Alpine Club membina ‘tempat tinggal‘ ini di ketinggian 4.003 meter. Betul-betul di bibir jurang yang bersalji. Bagaimana cara mencapai tempat tersebut? Masih jadi soalan. Belum lagi berlaku longsoran glasier.


Cara Muslim Shalat Sebelum Perintahnya Diturunkan

Sesungguhnya shalat sudah diajarkan sejak Nabi Ibrahim A.S. Hal ini diketahui dari doanya, “Ya Allah, jadikanlah aku dan anak cucuku menjadi orang-orang yang selalu mendirikan shalat.” (Ibrahim 14:40).

Teknik pelaksanaan shalat yang dilakukan Nabi Ibrahim A.S. berbeda dengan tata cara shalat yang diwajibkan kepada Rasulullah SAW saat Isra Mi’raj, karena setiap nabi diberi tata cara ibadah yang berbeda, “Untuk setiap umat, kami berikan aturan ibadah dan jalan yang terang” (Al-Maidah 5:48).
 
 

Ahad, 12 Ogos 2012

DOA APABILA DITEMUKAN DENGAN LAILATUL QADAR

عَنْ عَائِشَةَ أَنَّهَا قَالَتْ:
يَا رَسُولَ اللَّهِ أَرَأَيْتَ إِنْ وَافَقْتُ لَيْلَةَ الْقَدْرِ مَا أَدْعُو قَالَ تَقُولِينَ:
اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي



Maksudnya:

Dari ‘Aisyah Radhiallahu ‘anha dia bertanya kpd Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wasallam yang bermaksud: “Jika aku merasa yang aku berada pd mlm Lailatul Qadar, apa doa yg mesti aku ucapkan?” Lalu baginda menjawab yg bermaksud: “Ucapkan doa..



اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

Riwayat at-Tirmizi no. 3513 dan Ibnu Majah no. 3840

unitceramah

Fakta - Matikan lampu ketika tidur, tinjauan Sains dan pesanan Rasulullah SAW

 
Semakin malam semakin gelap tubuh kita akan merasa lelah dan mengantuk. Ini jelas wajar, sintesis dan sekresi hormon melatonin oleh kelenjar pineal meningkat seiring dengan semakinnya malam.

Hormon inilah yang menyebabkan kita menjadi mengantuk di malam hari. Fungsi dari rasa kantuk adalah sebagai isyarat positif tubuh agar segera mengistirahatkannya. Hormon yang mempengaruhi irama sirkadian ini kemudian akan menyesuaikan sehingga terjadi penyegerakan antara kitaran tidur dengan kitaran pergantian siang dan malam di alam sekitar.
 
 
 

10 Kereta Terpantas Di Dunia Pada Tahun 2013

Laman web Total Car Score telah menyenaraikan 10 buah buah kereta terpantas di dunia pada tahun 2013 nanti. Penyenaraian ini telah dilakukan oleh Karl Brauer, CEO dan ketua editor Total Car Score.

Sekarang sudah pertengahan tahun 2012, mungkin para peminat jentera laju sudah tidak sabar-sabar untuk menunggu tahun hadapan. Oleh itu, satu senarai kereta terpantas pada tahun 2013 sudah dikeluarkan oleh laman Total Car Score.  Senarai ini disediakan oleh Karl Brauer, CEO dan ketua editor laman maya tersebut. Senarai ini tidak memasukkan syarikat pembuat kereta yang mempunyai kurang daripada 20 cawangan di seluruh dunia atau menjual kurang daripada 20 model per tahun di seluruh dunia. Berikut adalah senarai kereta terpantas pada tahun 2013. Jom lihat gambar di bawah ini.

 

Jambatan Berhantu Yang Paling Seram Di Dunia

 ?
Teruskan bacaan anda
jambatan hang jebat 51 Jambatan Hang Jebat Styrofoam Melaka Retak Berbaloikah Dengan Kos RM 7.6 juta? 
 
 

Bila Nafsu mengawal Manusia Inilah Padahnya


Kekejaman manusia di Syria.. Bila diteliti, tulang belakang kucing ni dah patah, & ia terpaksa mengheret kedua kaki belakangnya utk berjalan mencari makanan dr bungkusan sampah..

sedihnya..
kecikbeso

TEA O AIS - PENYEBAB TERJADINYA BATU KARANG

Tea @ teh sudah dibuktikan baik untuk minuman antioksidan. Namun tidak selamanya pengambilan teh baik untuk kesihatan. Mungkin minuman yang biasa yang anda akan pilih untuk menemani semasa santai atau selepas makan. Segelas teh o ais yang segar atau air putih?

Sebuah kajian terbaru yang disiarkan Health News Daily, menuliskan risiko mengambil teh ais, yang ternyata dapat menyebabkan batu karang. Kajian ini dilakukan oleh Loyola University Medical Center. Mereka menjelaskan jika minuman teh yang disediakan sejuk mengandungi oksalat yang cukup tinggi.





7 Tempat Di Dunia Yang Tidak Boleh Dilawati Dan Diketahui Orang Awam

1. Moscow Metro-2
Metro-2 di Moscow ini adalah sistem bandar bawah tanah terbesar di dunia, bandar ini dibina pada zaman Stalin. Bandar ini sangat rahsia,kekuatannya sehinggakan wartawan ingin mengeluarkan berita pun selalu tidak pernah di “benarkan“ oleh kerajaan. Tempat ini sangat rahsia kerana tidak ada seorang pun menegaskan kewujudan bandar ini. 
 
 
 

Bayi dibiarkan mati atas pagar

Alahai sadisnye kami tengok gambar macam ni. Kenape ada manusia yang sanggup berbuat demikian

Apakah perasaan anda?
mediamalaya

Tips Membeli Pakaian Raya

Raya_wishes_2_by_farmifahmi

Alhamdulillah, sedar tidak sedar bulan Ramadhan sudah 3 minggu dilalui, sudah hampir ke penghujung. Lebih kurang seminggu lagi kita semua bakal menyambut Syawal dengan perasaan gembira. Suasananya sudah mula terasa dengan bandar – bandar mula dipenuhi dengan orang ramai yang mula bershopping, mencari baju raya dan sebagainya.

Inilah saat paling bahagia bagi sesebuah keluarga. Keluar membeli belah bersama – sama, terasa manisnya ikatan kekeluargaan disaat menyambut syawal ini. Tidak kurang juga bagi mereka yang shopping secara online kerana kesibukan dan kekangan masa.

Persoalannya, selalukan kita berbelanja secara over tanpa disedari? Budjet lari? atau ditipu semasa shopping secara online?



MUSLIMAT MULA MENAKLUKI PENTAS OLIMPIK

Gadis manis ini cipta sejarah menjadi wanita pertama mewakili negaranya Arab Saudi dalam acara track  apabila dia mengambil bahagian dalam acara 800 meter pada 8 Ogos lalu Apa yang menarik tentang gadis manis berusia 19 tahun dan bernama Sarah Attar ini ialah kesanggupan dan keupayaannya menutup aurat walau bagi sesetengah orang pakaian menutup aurat akan melambatkan pergerakan.

 
 
 
 

Had Laju Jalan Persekutuan, Negeri Dikurang 10km Sejam

Had laju di jalan persekutuan dan jalan negeri di seluruh negara akan dikurangkan sebanyak 10km sejam (km/j) dalam usaha memastikan keselamatan pengguna jalan raya ketika perjalanan 'balik kampung' untuk menyambut Aidilfitri. Sehubungan itu had laju bagi jalan persekutuan diturunkan kepada 80km/j daripada 90km/j dan jalan negeri ialah 70km/j daripada 80km/j.




Sabtu, 11 Ogos 2012

Tanda Malam Lailatul Qadar


[1] Udara dan angin sekitar terasa tenang. Sebagaimana dari Ibnu Abbas, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
لَيْلَةُ القَدَرِ لَيْلَةٌ سَمْحَةٌ طَلَقَةٌ لَا حَارَةً وَلَا بَارِدَةً تُصْبِحُ الشَمْسُ صَبِيْحَتُهَا ضَعِيْفَةٌ حَمْرَاء

“Lailatul qadar adalah malam yang penuh kelembutan, cerah, tidak begitu panas, juga tidak begitu dingin, pada pagi hari matahari bersinar lemah dan nampak kemerah-merahan.” (HR. Ath Thoyalisi. Haytsami mengatakan periwayatnya adalah tsiqoh /terpercaya)




Koleksi SMS Ucapan Hari Raya

Mari kita berkongsi SMS Raya Terbaik dan Ucapan Hari Raya


Koleksi SMS Ucapan Hari Raya 2012

Ketupat pulut di atas para,
Hendak direbus di tepi perigi,
SMS dihantar pengganti kad raya,
Tanda ingatan tak luput di hati.
Selamat Hari Raya Aidilfitri, Mohon maaf Zahir & Batin.



Cara Buat Daun Ketupat !

Assalammualaikum
.! dah nak raya dah niee..mesti nanti lagi 2 3 hari nk raya..koang semua sibuk nk memasak ketupat..cari ketupat bagai kan !

haa..kat atas ni cara2 nk buat simpulan daun ketupat..dlu masa duduk kat kampung ngan Opah..ade jugak opah ajar cara nk buat simpulan daun ketupat .. TAPI...payah le buat...xpandai 
 
 
 

Trick Ponteng Puasa

Assalamualaikum....


p/s :  Korang tolong la jangan buat perangai camni haaaa.... dah sama perangai ngan sy*it*n dah ghopanya.....

 dekniemyeyes

3 Kegunaan Air Kelapa Dalam Kehidupan Seharian

 
Pokok kelapa telah diciptakan oleh-Nya dengan pelbagai kegunaan. Setiap inci daripadanya boleh digunakan untuk pelbagai tujuan. Antara kegunaan biasa ialah digunakan bahan masakan, minuman, mainan kanak-kanak suatu masa dulu, perubatan tradisional dan ada juga yang menjadikan buah kelapa sebagai bantal.


Jadi, di sini saya akan kongsikan 3 kegunaan air kelapa untuk anda iaitu;
 
 
 

Planet Paling Panas Di Alam Semesta


Planet Paling Panas Di Alam Semesta

Ahli astronomi yang terlibat dalam projek Super Wide Angle Search for Planets (SuperWASP) telah berjaya menemui planet terpanas yang dikenali sebagai WASP-33 b. Suhu planet tersebut mencapai 3,200 darjah Celcius, lebih panas daripada suhu beberapa bintang.

Salah satu sebab yang menyebabkan panasnya suhu planet itu adalah suhu bintang induknya yang juga panas. Ahli astronomi mengatakan, suhu bintang induk planet itu adalah setinggi 7,160 darjah Celsius, lebih tinggi daripada suhu matahari yang “hanya” 5,600 darjah Celsius. Jarak antara planet ini dengan bintangnya juga hanya 7 peratus jarak planet Mercury ke Matahari.
 
 
 

Seni Kilat vs Bunga Api yang Sangat Cantik dan Menakjubkan


Suatu ketika dahulu kami pernah kongsikan gambar-gambar kilat yang sangat menakjubkan. Kali ini pula kami ingin kongsikan gambar kilat dan bunga api yang berlaku secara serentak dan menjadi hasil seni yang sangat cantik. Kami tak berapa pasti tentang keaslian gambar ni tapi yang pasti ia memang sangat cantik.

1) Cracked Sky

lighting firework 3 Seni Kilat vs Bunga Api yang Sangat Cantik dan Menakjubkan
                                 nampak macam bunga yang sangat cantik 




Comelnya Kad Kahwin Ustaz Don Daniyal Dan Husna

Sapa tak kenal ngan Ustaz Don nie kan. Seorang penceramah bebas yang tengah hot sekarang nie. Apit pown salah seorang peminat beliau. Hihihi. Suka dengar ceramah-ceramah beliau di Astro dan di Youtube. Dan ramai wanita yang dalam diam meminati Ustaz Don nie disebabkan kekacakan dan kepetahannya berbicara soal-soal agama. Ustaz Don mempunyai imej yang mudah untuk didekati, remaja dan sempoi lah wa cakap sama lu. Baru-baru nie Ustaz Don sudah pown bertunang dan akan bakal mendirikan rumah tangga. Alhamdulillah.
 
 
 

Kereta Paling Laju Di Malaysia Disaman

Berapakah rekod kereta paling laju pernah dipandu di negara ini?

Mengikut dari bukti dibawah, bolehlah kita berbangga, kerana kereta yang dimiliki oleh rakyat kita bukan setakat memecah rekod kelajuan darat di negara ini, malah ia mungkin juga memecah rekod kelajuan darat dunia.


Resepi Rendang Daging

rendang daging
                            Resepi dan gambar rendang daging oleh Chef Sura

Bahan-bahan untuk Memasak Rendang Daging

Bahan-bahan:
1 kilo Daging lembu
1 biji kelapa – diambil santannya
daun limau purut ( di hiris ) @ daun kunyit ( di hiris )
1 – 2 keping asam gelugur @ 1/2 cawan air asam jawa
garam secukup rasa
gula secukup rasa
serbuk perasa
2 sudu besar kerisik ( kali ni saya tak letak – sebab tak ada )




Lihat Anak Bulan Syawal 18 Ogos

Anak Bulan Syawal 
 arikh melihat anak bulan Syawal bagi menetapkan tarikh Hari Raya Puasa ialah pada petang Sabtu, 18 Ogos bersamaan 29 Ramadan ini, menurut kenyataan Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-raja pada Jumaat.

Menurut kenyataan itu Majlis Raja-raja telah mempersetujui bahawa cara menetapkan tarikh itu adalah berdasarkan rukyah dan hisab.



Jumaat, 10 Ogos 2012

Yang Mana Beretika

 
Terbalik sudah....... hahaha,,kambing pun pandai.. 
kumbang jingga

Apabila Semut Bermain Bola (5 Gambar)

Sebelum ini aku ada paparkan beberapa gambar daripada siri fotografi semut yang diambil oleh Andrey Parlov. Kali ini mari lihat pula hasil fotografi terbaru beliau sempena EURO 2012. Untuk yang belum tahu, Andrey Parlov merupakan seorang jurugambar daripada Rusia dan beliau gemar untuk menangkap gambar-gambar semut.

Gambar di bawah bukanlah hasil manipulasi gambar, tetapi gambar semut sebenar dan hidup. Untuk menghasilkan gambar seperti di bawah, beliau perlu menyediakan set pengambaran yang sesuai dan mengawal pergerakan semut menggunakan pelbagai cara. Sudah tentu ia juga memerlukan kesabaran yang tinggi untuk menunggu dan mengangkap gambar tepat pada masanya.




Homemade Nasi Ayam Hainan

cari resipi pun, yang simple-simple je...yang senang nak buat...hehe...cuma aku ade la tukar-tukar sikit kat resipi tu, ikut citarasa sendiri...
 
 
 
 

Koleksi Benda Pertama Di Dunia

enjadi yang pertama memang akan jadi satu benda yang istimewa. Senarai di bawah adalah benda benda yang pertama di cipta di dunia.

Bangunan Motel Pertama Di Dunia (1925) - Motel Inn


 
 
 
 

Rahsia Pop Corn

Ramai yang gemar makan porpcorn atau lebih dikenali sebagai bertih jagung di kalangan orang Melayu. Snek ini paling popular dan sangat digemari terutama sewaktu menonton wayang di pawagam. Namun tak ramai yang tahu popcorn mempunyai khasiat yang sanagt baik untuk kesihatan.

Porocorn diketegorikan sebagai bijiran sempurna atau whole grain yang berkhasiat tinggi seperti oat, barli dan beras perang.
 
 
 

Uji Personaliti Diri Anda

just for fun untuk menghilangkan mengantuk di waktu tengahari ni kan...
jom la main jawab kuiz ni...
sekadar untuk mengetahui sape diri korang sebenarnya...
Soalan :
Bayangkan lima perkara berlaku serentak
1. Air mendidih di dapur.
2. Air paip melimpah dalam bilik air.
3. Bayi menangis.
4. Telefon berbunyi.
5. Ada orang ketuk pintu rumah.
Antara 5 perkara ni...yang mana korang akan buat dulu...
 
 
 

Kawah di Marikh Mirip Gurun Mojave


PASADENA - Kawah Gale di planet Marikh yang menjadi tempat kenderaan robotik Curiosity mendarat kelihatan mirip Gurun Mojave, California di Amerika Syarikat (AS), menurut seorang ketua saintis.
"Pandangan pertama yang anda akan dapati adalah bagaimana ia kelihatan seperti Bumi," kata Ketua Saintis Institut Teknologi California, John Grotzinger.
 

Siapa Kata Orang Islam Pengganas?


Seorang ulama islam German ditanya mengenai islam dan keganasan,
dan jawapan beliau adalah:

"Siapakah yang memulakan perang dunia pertama? adakah umat Islam?

Siapakah yang memulakan perang dunia kedua? adakah umat Islam?



Penentuan Arah Kiblat - Kaedah Bintang

  image

Penentuan Arah Kiblat

Arab kiblat ialah arah yang dihadap oleh umat Islam ketika mengerjakan solat iaitu Baitullah atau Kaabah. Menjadikan Baitullah itu sebagai kiblat adalah hukum yang jelas, berdasarkan firman Allah s.w.t. yang bermaksud:
Dan dari mana sahaja kamu keluar, palingkanlah wajahmu ke arah Masjidil Haram. Sesungguhnya ketentuan itu benar-benar sesuatu yang hak dari Tuhanmu. Dan Allah ttidak melupai apa yang kamu lakukan. (Surah al-Baqarah: 149)


Arah kiblat perlu ditentukan terlebih dahulu sebelum ibadah solat boleh dilakukan, kerana menghadap ke kiblat merupakan salah satu dari syarat sah solat. Dalam mazhab Syafie, terdapat dua keadaan berhubung hukum menghadap ke arah kiblat, iaitu:







Khamis, 9 Ogos 2012

5 Fakta Ali bin Abu Thalib RA

nilah manusia yang sejak kecil meyakini Islam, bahkan termasuk golongan bocah pertama masuk Islam dalam zaman penyebaran Nabi Muhamad SAW. Ali juga termasuk seorang juga perang, yang juga cendekiawan. Inilah fakta-faktanya:
 unik

Bayar Zakat Menerusi Kaunter Pandu Lalu Pertama Di Malaysia

MUDAH: Muhammad Faiz Azman (kanan) membayar zakat menerusi kaunter pandu lalu yang pertama diperkenalkan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) berdekatan Masjid Sultan Mizan Zainal Abidin, Putrajaya, hari ini. Langkah itu adalah inspirasi yang diperkenalkan Imam Besar, Hazaruddin Baharuddin bermula jam 9.30 pagi hingga 5.30 petang kecuali Jumaat. 
* Memang mudah …:
 miecyber

Resepi - Murtabak Segera

Dscf5178
                                                      sangat mudah disediakan.




Sungai Tercantik Di Dunia

Subhanallah. Cano Crystals (Caño Cristales) yang terletak di hutan simpan Serrania de La Macarena, Colombia diiktiraf sebagai sungai yang tercantik di dunia. Keunikan sungai ini ialah air sungai ini akan berubah kepada 5 warna untuk satu tempoh antara musim hujan dan musim kemarau. Ia dikenali sebagai River of five colours (Sungai 5 warna).


 
 
 
 

Cuti Sekolah 17 Ogos Sempena Hari Raya

cuti Cuti Sekolah 17 Ogos Sempena Hari Raya 
Ini adalah surat siaran dimana cuti sekolah sempena hari raya mulai 17 Ogos 2012 bersamaan dengan hari jumaat telah dikeluarkan oleh kementerian pelajaran Malaysia.
Sehubungan itu, dimaklumkan bahawa tarikh yang ditetapkan itu adalah cuti umum bagi seluruh negara dan juga pihak sekolah.



Pergaduhan tradis..

 
kesian..... tulah orang dah cakap jangan gaduh ...la ni kan bulan posa..
contengkreatif

5 Kanak-Kanak Memiliki Kebolehan yang Luar Biasa

Menjadi insan yang genius dan luar biasa adalah kurniaan daripada Allah SWT kepada hambaNya. Ada juga insan yang tidak pernah belajar secara bersungguh-sungguh pun dapat mengecapi nikmat sebagai pelajar genius. Walaupun hakikatnya, terdapat ramai orang berusaha bagai nak ‘mati’ tetapi keputusannya kurang memuaskan. Kali ini Melayukini.net akan memaparkan kanak-kanak yang mempunyai kelebihan luar biasa. Jom lihat gambar kanak-kanak luar biasa dunia di bawah ini :
 

7 Haiwan Dibenci Manusia

Di dunia banyak sekali macamnya. Ada yang membantu kelangsungan hidup manusia, ada pula yang merugikan. Hewan yang merugikan tentunya sangat dibenci oleh orang-orang. Berikut 7 hewan paling dibenci oleh manusia

1. Kutu rambut
http://3.bp.blogspot.com/_uRwn1Q0GLlY/TF2satxxRzI/AAAAAAAAAo8/sBHZin_cDbI/s1600/lice.jpg




TERKINI: Jins Shamsuddin Semakin Lemah...

Jins (empat dari kiri) menerima kunjungan wakil persatuan seni yang melawatnya pada Rabu.
Gagal Kenali Rakan, Ingatan Jins Shamsuddin Semakin Lemah

PETALING JAYA: Keadaan ingatan seniman veteran Tan Sri Jins Shamsuddin dilaporkan semakin lemah apabila pelakon itu sudah tidak lagi mengenali rakan-rakan yang menziarahinya pada Rabu.

Presiden Gabungan Persatuan Karyawan Filem Malaysia (Gafim), Jurey Latiff Rosli berkata, Jins sukar untuk mengingati orang sekelilingnya termasuklah mereka yang pernah berurusan dengannya sebelum ini.




Bina Rumah Boleh Berputar


RUANG dalam rumah Lhota.

REPUBLIK CZECH - Seorang tukang rumah, Bohumil Lhota yang berusia 73 tahun berjaya membina sebuah rumah unik yang boleh berputar di Velke Hamry, Prague, lapor agensi berita Reuters semalam.

Dia memutarkan rumah itu dengan menggunakan peralatan khas.

Rumah itu turut boleh bergerak ke atas dan ke bawah bagi membolehkannya menyaksikan pemandangan mengikut kemahuannya.

Beliau mencipta rumah unik itu pada 1981 berdekatan hutan.

Rumah itu siap dibina pada 2002. - Agensi

Kelebihan dan Tips Malam Lailatul Qadar

Assalamualaikum wbr…
Kini kita sedang meniti 10 hari terakhir Ramadan, pejam celik, pejam celik dah berlalu 20 hari kita berpuasa. Pada 10 hari terakhir Bulan Ramadan ini, Allah janjikan satu malam itu lebih baik dari seribu bulan. Malam itu adalah Lailatul Qadar. Adakah kita berusaha untuk mendapatkan Lailatul Qadar itu??

Definisi Lailatul Qadar.
Lailatul Qadar merupakan satu malam yang mempunyai kelebihan lebih seribu bulan yang lain. Ini dapat kita lihat daripada apa yang telah dinukilkan oleh Allah di dalam al-Quran dalam surah al-Qadar. Begitu juga dengan apa yang telah diberitahukan oleh Rasulullah S.A.W dalam beberapa hadis yang sohih. Kita disuruh untuk menghidupkan malam lailatul qadar dan tidak membiarkannya berlalu begitu saja. Rasulullah S.A.W telah bersabda dalam hadis muttafaq ‘alaih daripada Abu Hurairah yang artinya : Sesiapa yang menghidupkan malam lailatul qadar penuh keimanan dan keikhlasan akan diampun baginya dosa yang telah lalu.




Antara Sayang Allah dan Rasulullah


Apa ada dengan iman? Apa ada pada amal soleh? Kenapa Allah dan Rasul-Nya, tidak pernah jemu menggesa kita untuk beriman dan beramal soleh? Buktinya, begitu banyak ayat al-Quran dan sabdaan nabi yang merangkaikan kalimah ‘iman dan amal soleh.’ Itulah buktinya, Allah dan Nabi Muhammad SAW, tidak pernah jemu dan jengkel menyeru kita. Sedangkan ada manusia yang berasa jengkel tatkala mendengar seruan muezzin di corong pembesar suara!




Rabu, 8 Ogos 2012

Seni Ukir Pensel yang Mengagumkan

Ukiran pada pensel yang mengagumkan nie dihasilkan oleh Toshiyuki Yamazaki, 42 tahun.Beliau berjaya menghasilkan rantaian bersambung yang terpanjang di dunia iaitu sebanyak 23 deringan rantai.Selain mengukir rantai,beliau jugak menghasilkan tulisan.Jom kita tengok hasil karya beliau.
 
 
 
 

Bas Air Yang Futuristik di Jepun

Bas air futuristik yang didesain oleh Reydzi Matsumoto direka seperti pesawat ruang angkasa yang akan digunakan kawasan pelancongan sekitar Asakusa, Odaiba dan beberapa tempat pelancongan yang lain.
 
 
 
 
 

Mesin Basuh Untuk Semua

 
Apa yang special mesin.......... terus bacaan anda
 
 
 

Anda Berkenan .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...