Tips Diet Yang Mudah Dan Seimbang | Kesihatan diri merupakan harta yang paling berharga namun ramai yang tidak menyedarinya sehingga ditimpa sesuatu penyakit yang tenat.
Ramai juga yang tidak menyedari akan peranan pengambilan makanan yang
berkhasiat untuk memastikan kesihatan yang baik. Punca utama serangan
penyakit-penyakit tenat seperti kanser dan penyakit jantung ialah kerana
tidak memakan makanan yang sempurna dan kurang memakan makanan yang
berkhasiat serta kurang bersenam.
Corak pengambilan makanan yang teratur sepatutnya dimulakan sejak awal lagi. Pepatah ada mengatakan, “ Diri Anda Ialah Apa Yang Anda Makan ” dan kenyataan ini benar dalam soal kesihatan.
Tips Diet Seimbang
Antara beberapa tips diet seimbang yang boleh diamalkan.1. Banyakkan makan makanan yang berbuah.
Kalau nak kira memang banyak sebenarnya buah
yang sedap lagi berkhasiat. Diantaranya ialah buah apple, nenas,
pisang, bawang putih, gandum, kentang, dan buah betik. Semua jenis buah
yang disebut ini sebenarnya banyak khasiat tersendiri.
2. Banyakkan juga memakan kekacang.
Kacang pea, kekacang dan lentil adalah
kaya dengan protein, karbohidrat, gentian dan beberapa vitamin
(terutamanya vitamin B). Kacang soya yang sangat kaya dengan protein
tumbuhan – boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti susu kacang
soya, tauhu, tempe, protein sayuran bertekstur dan taugeh.
3. Banyakkan minum air.
Air adalah sangat penting untuk
fungsi-fungsi tubuh anda, termasuk penghadaman, penyerapan dan
pengangkutan zat, perkumuhan, pengawalan suhu badan dan bertindak
sebagai pelincir bahagian tubuh yang bergerak. Tubuh kita akan
kehilangan lebih kurang 11/2 hingga 21/2 liter air dalam satu hari
melalui air kencing, tinja, peluh dan wap daripada paru-paru. Jangan
tunggu sehingga sudah berasa dahaga, untuk menggantikan cecair yang
telah hilang dari badan. Minum sekurang-kurangnya 6 hingga 8 gelas air
setiap hari. Cecair juga boleh didapati daripada minuman lain,
buah-buahan, sayur-sayuran dan makanan lain.
4. Kurangkan kandungan lemak dalam makanan.
Sebenarnya lemak itu penting, tetapi
dalam diet harus menyumbangkan 20% hingga 30% sahaja dalam jumlah
keperluan tenaga harian.Jadi, oleh itu kita harus elakkan pengambilan
lemak berlebihan dengan:
- Memilih makanan yang rendah lemak dan kolesterol.
- Menggunakan minyak masak dalam kuantiti yang sedikit sahaja.
- Mengurangkan penggunaan santan atau minyak kelapa dalam masakan.
- Memilih daging tanpa lemak, serta membuangkan kulit jika boleh (contoh: kulit ayam).
- Menghadkan penggunaan lemak yang boleh dilihat (seperti marjerin, mentega, minyak salad, krim dan mayonis).
- Mengamalkan kaedah masakan alternatif (seperti membakar, menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mengukus) daripada menggoreng.
5. Kurangkan gula.
Makanan yang diproses dan makanan manis
seperti kek coklat dan aiskrim mengandungi banyak gula yang memberikan
sejumlah besar kalori tanpa khasiat makanan atau serat.Kehadiran gula
juga menggantikan makanan yang
berkhasiat dan menyingkirkan beberapa vitamin dan galian dari
tubuh.Memakan gula yang berlebihan bermakna anda menanggung risiko
kerosakan gigi, kegemukan dan masalah-masalah lain yang dikaitkan
dengannya seperti kencing manis, serangan jantung dan sebagainya.
6. Kurangkan garam
Makanan segera, makanan dalam tin,
daging yang diawet dan makanan ringan bergaram seperti kentang goreng,
mengandungi terlalu banyak garam. Memakan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung atau strok.Sesetengah orang mungkin menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit (edema).
fuh.my
Tiada ulasan:
Catat Ulasan