Khamis, 2 Julai 2015

Resepi - Talam Tokyo

 
 Om kita tgk2 resepinya ..JOm cuba wat dan Jom nikmatnya wat berbuka posa hari ini.....layannnnnn....:)
 


TALAM TOKYO : Anie Japri

LAPISAN BAWAH
100gm kelapa parut-yg putih sahaja
60gm suun-rendam hingga lembut
250gm sagu-basuh dan toskan
400ml santan
1 sudu teh garam
*satukan semua bahan dan kukus 20 minit


LAPISAN ATAS
100gm tepung kastad
800ml santan(500ml santan+300ml air)
300gm gula pasir-saya guna 280gm aje
4 biji telur
1/2 sudu teh garam
20gm tepung gandum
1 sudu teh paste pandan
pewarna hijau- aida gantikan dgn perwarna kuning telur....
*satukan semua bahan..tapiskan dan masak atas api hingga naik wap sahaja.
*tuangkan atas lapisan pertama tadi..kukus lagi 20-30 minit...sejukkan sebelum di potong.



1st operasi Talam Tokyo ....JOM kita cuba dipotong dan lihat lapisannya dan rasa ....eehmm sedap..tp atasnya macam lembik sikit le...apa2 pun ianya memang sedapppp 10q pd Anie Japri sumber inperasi ..JOm layannnnn....Alhamdulillah 
 http://samida74.blogspot.com/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...