Sabtu, 16 Jun 2012

Ikan Pekasam VS Ikan Wadik

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
لسلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Pekasam Ikan Puyau(siap dihidang)
Pekasam  dan wadik ialah sejenis makanan peram tradisi yang terkenal dan tahan lama di Malaysia. Ia merupakan satu cara mengekalkan makanan (lazimnya ikan) dengan menggunakan garam (atau asam) yang banyak dan mampu untuk menghasilkan pekasam yang mampu bertahan lebih lama (antara 6 bulan - 1 tahun).
Pekasam amat popular di negeri-negeri utara dan pantai timur Semenanjung Malaysia. Negeri Perak terkenal dengan perusahaan pekasam ikan air tawar terutamanya selepas pembinaan Empangan Tasik Chenderoh, yang membekalkan ikan air tawar bagi penghasilan perkasam. Pekasam di Perak turut disebut oleh Sir Richard Olof Winstedt dalam buku The Circumstances of Malay Life. The kampong. The house. Furniture. Dress. Food, 1909, [1]

Garam yang digunakan bagi memerap ikan turut bertindak mengukuhkan struktur daging ikan agar lebih pejal dan ini membuatkan ikan pekasam tidak mudah hancur bila digoreng. Selain itu garam juga akan membuatkan ikan pekasam mereput dengan cepat sehinggakan tulang pun boleh dimakan. Ikan yang sedap untuk dibuat pekasam biasanya ikan sawah seperti ikan Sepat, haruan, keli dan puyu. Ikan air tawar lain seperti ikan Terubul, lampan jawa, merah mata, temperas, mengkawan, ketutu, kepar, kalui, loma, toman, tilapia dan belida juga boleh digunakan. Ikan sepat merupakan pilihan utama.

Proses penyediaan bermula dengan ikan yang disiang dan dibersihkan terlebih dahulu sebelum diperap bersama ketulan garam kasar selama sekurang-kurangnya tiga minggu atau sehungga tiga hingga lima bulan. Ini dilakukan dengan tujuan untuk memastikan ikan sebati dengan garam selain melembutkan dagingnya. Ikan yang telah diperap itu kemudiannya akan disalut dengan serbuk beras yang telah di goreng dan dikisar sebelum diteruskan diperap lagi selama lebih kurang dua minggu. Ikan-ikan yang telah siap menjalani kesemua proses tersebut sedia untuk dihidangkan.[2]


Pekasam Ikan Sepat(belum digoreng)

Memperoses pekasam amat mudah serta tidak perlu modal yang besar. Pekasam disediakan melalui proses pemeraman ikan yang digaul bersama garam, asam keping atau asam jawa, gula merah dan beras goreng.

Ikan air tawar menjadi pilihan utama untuk dijadikan pekasam yang terdiri dari pelbagai jenis ikan seperti ikan terubul, lampan jawa, merah mata, temperas, mengkawan, ketutu, kepar, kalui, loma, toman, sepat padi, sepat siam, tilapia dan belida.

Pekasam amat popular di negeri-negeri utara Semenanjung, Pantai Timur dan beberapa negeri lain. Negeri Perak terkenal dengan perusahaan pekasam ikan air tawar memandangkan dengan terbinanya Empangan Tasik Chenderoh, dapat memperluaskan lagi perusahaan ini.


Cara-cara Pemprosesan Pekasam

Ikan disiang, dibuang perut dan dicuci segala kotoran, lemak serta darah.

Ikan ditoskan dan digaul garam kasar dengan kadar 30%.

Setelah digaramkan, ikan diperam selama 2-3 hari.

Selepas diperam, ikan dibersihkan dengan air sebanyak tiga kali dan ditoskan.

Selepas ditoskan, ikan digaul dengan beras yang disangai tanpa minyak dikisar hancur, dimasukkan kedalam balang kedap udara dan dicampur dengan asam jawa serta gula merah.

Peram kali kedua selama 14 hari kedalam balang kedap udara.

Pekasam yang telah siap dibungkus serta sedia untuk dipasarkan


Beza Ikan Pekasam dengan Ikan Wadikwadik Ikan sepat( belum digoreng)
Wadik Ikan sepat (siap dihidangkan)    hati-seorang-ummi
Ikan wadi ialah sejenis ikan yang dimasinkan seperti pekasam agar dapat disimpan dengan lebih lama. Rasanya lebih masin daripada ikan pekasamIkan wadik ini disediakan pada musim menimba ikan di parit-parit buang atau telaga disekitar sawah. Jenis ikan yang selalunya dijadikan wadi ini adalah ikan sepat.Apabila digoreng baunya amat "nyaman" (meminjam perkataan orang Melayu Banjar), kadangkala sampai ke jalan raya di kampung.  Aromanya mampu membangkitkan selera orang demam. Warnanya bila digoreng agak keperangaan. Namun begitu pada zaman sekarang, wadi sebegini jarang lagi diperolehi. Yang popular hanyalah ikan pekasam sahaja yang kini semakin dikomersialkan.

Apapun  pekasam ke, wadik ke, ikan kering ke, semua boleh disantap  dan amat memnyelerakan bila dimakan bersama nais panas. Yang penting adalah ianya mesti ditanggung halal. Halal adalah penting kerana ianya bakal membentuk keperibadian muslim seseorang.2 ulasan:

  1. Kenapa peram ikan dgn garam begitu lama? Mak sy buat peram semalaman ja garam tu..knpa perlu letak gula merah..setahu sy x perlu semua tu cuma garam dan beras goreng ja kan? Kalu sy salah tolong bgtw yer.tqvm

    BalasPadam
  2. As salam dan selamat malam semua..tumpang iklan...saya ada mnjual pekasam ayam kampung special dari utara..untuk tempahan mohon call/whats app/telegram 019-6312240(zam)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...