Selasa, 18 November 2014

Mencari Ketenangan Jiwa...


Ketenangan hati sangat penting bagi setiap insan. Malah ada yang mengaku tiada guna mempunyai wang yang banyak jika hati tidak tenang, malah ada orang sanggup mencari ketenangan walaupun sukar untuk memperolehnya.
 
Mereka mungkin berbeza dari segi cara untuk mencapai ketenangan hati, ketenangan jiwa dan keheningan rohani, tetapi mereka tetap bersetuju perkara ini penting bagi setiap insan. Keutuhan atau kemantapan emosi berkait rapat dengan keheningan rohani dan kemantapan minda.
 
Seseorang pemikirannya yang meyakini bahawa dirinya berasal daripada suatu ketidak sengajaan biologi berevolusi daripada monyek kepada manusia, tentu tidak sama dengan seorang yang yakin bahawa insan adalah ciptaan Tuhan yang paling baik.
 
Tuhan tetap berperanan dalam setiap gerak hukum apa yang berlaku di bumi dan langit. Dan Tuhan bukan sahaja berurusan dengan manusia, tapi setiap atom dan molekul di muka bumi, antara langit dan muka bumi ini serta apa yang ada di atas langit, semuanya milik mutlak Tuhan Yang Maha Esa.
 
Sesorang yang menjalani hidup dengan hanya melihat bahawa Tuhan ialah Tuhan dan aku ialah aku, sama sekali tidak sama dengan seseorang yang hidup di atas muka bumi ini dengan mengenal Tuhan ialah satu-satunya Tuhan, dan aku ialah hamba ciptaan-Nya.
 
Manusia yang menyedari bahawa sentiasa ada kudrat yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang serta yang sentiasa berkata : Wahai hamba-Ku. Mintalah kepada-Ku. Akan Ku penuhi segala permintaan kamu! Tentulah tidak sama dengan seseorang yang hanya melihat hidup ini hanya antara aku dan kemampuanku!
 
Seorang anak kecil akan selamat dan tenang apabila disisi ibu dan bapanya. Bukan sekali kita melihat senario kanak-kanak yang menangis kerana terpisah daripada ibu dan bapa ketika membeli-belah di pasar raya. Kenapa? Adakah fizikalnya cedera? Tentu tidak, tetapi ‘ketenteraman’ dan ‘ketenangan hatinya’ yang terceder.
 
Kita juga pernah melihat bagaimana seorang anak kecil yang menangis kerana lututnya berdarah kerana jatuh, berhenti menangis hanya kerana si ibu berkata: ‘Dah, jangan menangis lagi, sikit je tu! Nanti ibu sapukan ubat!’ adakah dengan berkata demikian, sakit lukanya hilang? Tidak sakit luka pada lututnya masih terasa tetapi terhenti kerana rasa sakit pada jiwa dan emosinya diubati dan hilang diganti dengan rasa tenteram.
 
Ini menunjukkan ketenteraman hati dan ketenangan hidup adalah satu kuasa ajaib yang diperlukan dalam hidup.
 
Dan, adalah satu hukum serta prinsip alam, seseorang itu akan berasa aman dan tenang apabila mengetahui yang di sana ada satu? Kuasa yang mampu mengatasi segala kebimbangan dan rasa terancam.
 
Seorang yang genius sekalipun, tanpa kemantapan kecemerlangan emosi tidak dapat menggunakan kepintaran dan ketinggian IQ dengan betul jika jiwanya bercelaru dan tidak mantap.Mereka yang memiliki ketenangan jiwa dapat menghadapi hidup dan masalah hidup dengan penuh ketenangan dan ketertiban.Bukan semua orang dapat menjadi pandai tetapi semua orang boleh menjadi bijaksana. Allah, Tuhan yang mencipta manusia malah seluruh alam ini menyatakan sebangai satu prinsip: bukankah dengan berzikir kepada Allah itu, hati akan menjadi tenang? (Surah Ar-Ra’s: ayat 28).
Berzikir mempunyai maksud luas, iaitu menyebut dan mengingati Allah, merasakan kehadiran-Nya dan keagungan-Nya setiap masa dan keadaan.
 
Seseorang yang melihat tuhan dengan segala kebesaran dan kekuasaan-Nya berada hampir dengan dirinya, pasti akan berasa tenteram dan aman. Mereka yang benar-benar membina kekuatan dan nur kerohanian yang jernih, pasti tenang hidupnya dan dapat kekentalan serta kerohanian emosi.
Tuhan berfirman: dialah yang menurunkan ‘sakinah’ ke hati orang-orang yang beriman! (Surah Al Fath: Ayat 4). Erti sakinah ialah ketenangan yang kekal.
 
Jika demikian, sudah tentu di dalam apa yang diperintah-Nya itu, ada alat untuk membolehkan kita membawa dan membina ketenangan hati, seperti amalan zikrullah, solat, tafakkur, amalan doa dan wuduk.
Semoga hati kita tidak buta daripada melihat dan merasai kebesaran Allah, Tuhan seru sekelian alam.
 cahayaisyah-aisyah.blogspot

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...