Ahad, 23 November 2014

Solat Tahajud Yang Indah -(Menarik Untuk Dibaca)


SEJARAH telah mencatat bahawa Rasulullah Saw dan para sahabat selalu melaksanakan solat tahajud. Solat tahajud adalah solat yang sangat mulia. Keindahan dan keajaiban melaksanakan solat tahajud telah tercatat dalam Alquran. Ada beberapa keindahan solat tahajud seperti berikut ini:


1. Solat Tahajud sebagai tiket masuk syurga ...

 • Abdullah Ibn Muslin berkata "kalimat yang pertama kali ku dengar dari Rasulullah Saw saat itu adalah," Hai sekalian manusia! Sebarkanlah salam, bagikanlah makanan, sambunglah silaturahmi, tegakkanlah solat malam ketika manusia lain sedang tidur, nescaya kalian masuk syurga dengan selamat. "(HR. Ibnu Majah).
2. Amal yang menolong di akhirat ...
 • Allah SWT berfirman, "Sesungguhnya orang-orang yang bertaqwa berada di dalam taman-taman syurga dan di mata air-mata air, seraya mengambil apa yang Allah berikan kepada mereka. Sebelumnya mereka adalah telah berbuat baik sebelumnya (di dunia), mereka adalah orang-orang yang sedikit tidurnya di waktu malam dan di akhir malam mereka memohon ampun kepada Allah). "(QS. Az Zariyat: 15-18)
Ayat di atas menunjukkan bahawa orang yang sentiasa bertahajud Insya Allah akan mendapatkan balasan yang sangat nikmat di akhirat kelak.

3. Pembersih penyakit hati dan jasmani ... 

 • Salman Al Farisi berkata, Rasulullah Saw bersabda, "Dirikanlah solat malam, kerana sesungguhnya solat malam itu adalah kebiasaan orang-orang soleh sebelum kamu, (solat malam dapat) mendekatkan kamu kepada Tuhan kamu, (solat malam adalah) sebagai penebus perbuatan buruk, mencegah berbuat dosa, dan menghindarkan diri dari penyakit yang menyerang tubuh. "(HR. Ahmad)
4. Sarana meraih kemuliaan ...
 • Rasulullah Saw bersabda, "Jibril mendatangiku dan berkata," Wahai Muhammad, hiduplah sesukamu, kerana engkau akan mati, cintailah orang yang engkau suka, kerana engkau akan berpisah dengannya, lakukanlah apa keinginanmu, engkau akan mendapat balasannya, ketahuilah bahawa sesungguhnya kemuliaan seorang muslim adalah solat waktu malam dan tidakperlunya dimuliakan orang lain. "(HR. Al Baihaqi)
5. Jalan mendapatkan rahmat Allah ...
 • Abu Hurairah berkata bahawa Rasulullah saw bersabda, "Semoga Allah merahmati lelaki yang bangun malam, lalu melaksanakan solat dan membangunkan isterinya. Jika isterinya menolak, ia memercikkan air di wajahnya. Juga, merahmati perempuan yang bangun malam, lalu solat dan membangunkan suaminya. Jika suami menolak, ia memercikkan air di wajahnya. "(HR. Abu Daud)
6. Sarana Pengabulan permohonan ...

Allah SWT berjanji akan mengabulkan doa orang-orang yang menunaikan solat tahajud dengan ikhlas. Rasulullah Saw bersabda,

 • "Dari Jabir berkata, bahawa nabi Saw bersabda," Sesungguhnya di malam hari, ada satu masa yang apabila seorang muslim meminta kebaikan dunia dan akhirat, pasti Allah memberinya, Itu berlangsung setiap malam. "(HR. Muslim)
7. Penghapus dosa dan kesalahan ... 
 • Dari Abu Umamah al-Bahili berkata bahawa Rasulullah saw bersabda, "Lakukanlah Qiyamul Lail, kerana itu kebiasaan orang soleh sebelum kalian, bentuk taqarub, penghapus dosa, dan penghalang berbuat salah." (HR. At-Tirmidzi)

8. Jalan mendapat tempat yang terpuji ...

Allah berfirman,

 • "Dan pada sebahagian malam bertahajudlah kamu sebagai suatu ibadah tambahan bagimu, mudah-mudahan Tuhanmu mengangkat kamu ke tempat yang terpuji." (QS. Al-Isra ': 79)
9. Pelepas ikatan syaitan ...
 • Diriwayatkan dari Abu Hurairah ra bahawa Rasulullah Saw bersabda, "Syaitan akan mengikat kepala seseorang yang sedang tidur dengan ikatan, menyebabkan kamu tidur dengan cukup lama. Apabila seseorang itu bangkit seraya menyebut nama Allah, maka terlepaslah ikatan pertama, apabila ia berwudhu maka akan terbukalah ikatan kedua, apabila dia solat akan terbukalah ikatan semuanya. Dia juga akan merasa bersemangat dan ketenangan jiwa, jika tidak maka dia akan malas dan kekusutan jiwa. "
10. Waktu utama untuk berdoa ... 
 • Amru Ibn 'Abasah berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah Saw," Ya Rasulullah! Malam apakah yang paling di dengar? ", Rasulullah Saw menjawab," Tengah malam terakhir, maka solat lah sebanyak yang engkau mahu, sesungguhnya solat waktu tersebut adalah maktubah masyudah (waktu yang apabila bermunajat maka Allah menyaksikannya dan apabila berdoa maka didengar doanya) "(HR. Abu Daud)
11. Meraih kesihatan jasmani ... 
 • "Hendaklah kalian bangun malam. Sebab hal itu merupakan kebiasaan orang-orang soleh sebelum kalian. Wahana pendekatan diri pada Allah swt, penghapus dosa, dan pengusir penyakit dari dalam tubuh. "(HR. At-Tarmidzi)
12. Penjaga kesihatan rohani ...

Allah SWT menegaskan bahawa orang yang solat tahajud akan selalu mempunyai sifat rendah hati dan ramah. Ketenangan yang merupakan refleksi ketenangan jiwa dalam menjalani kehidupan sehari-hari di masyarakat. 

 • Allah berfirman, "Dan hamba-hamba Tuhan Yang Maha Penyayang itu (ialah) orang-orang yang berjalan di atas bumi dengan rendah hati dan apabila orang-orang jahil menyapa mereka, mereka mengucapkan kata-kata yang baik. Dan orang yang melewati malam hari dengan bersujud dan berdiri untuk Tuhan mereka. "(QS. Al-Furqan: 63-64)
(IH)http://www.ibnuhasyim.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...