Bagi anda yang masih tercari-cari menu untuk masakan tengah hari, boleh cuba resepi Ikan Bilis Cili Hijau yang sangat ringkas dan sedap. Masakan ini hanya sesuai untuk empat orang makan. Untuk merangupkan ikan bilis, pastikan ikan bilis direndam dan dibersihkan lama sehingga lima jam. 
 
 
Bahan-bahan:
500gm ikan bilis | dibuang perutnya
500gm cili hijau
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 ulas bawang merah | dimayang
Garam dan serbuk perasa secukupnya
 
 
Cara Membuat:
  • Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing. Ketepikan.
  • Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.
  • Masukkan ikan bilis goreng dan kacau sebati.
  • Perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya. Kacau sebati.
  • Akhir sekali, masukkan cili hijau dan hirisan bawang besar.
  • Kacau sebati dan angkat.
Mingguan wanita