Khamis, 28 Mei 2015

Resepi - Ikan kembung rebus air asam

Menu nie mmg sesuai lah kalau kiter nk lari dr menu yg lain2.. Bukan saja mudah n senang nk buat nyer malahan sedap dimakan sehinggan menjilat pinggan gitu hhahahhahha teroverdose lak aku nie ekekk.. ok lah jom kiter layan resepi nyer ek...


Ermmm nyaman jer tgk terliur sudah kan kan kan....
 
Bahan2



2 ekor ikan kembung
 (di bersihkan dan direbus bersama asam jawa, asam keping dan garam dibiarkan semalaman)
1 mangkuk air rebusan ikan
1 inci belacan
*10 biji cili api (dihiris halus)
*1 biji tomato (dipotong dadu)
*1 biji bawang (dipotong dadu)
*gula dan garam secukup rasa
1 biji limau nipis (ambik jus dia kalau nk bg rasa masam)
1 helai daun limau purut (di hiris halus)
Cara2 nk buat

Masukkan belacan dalam air rebusan ikan dan lenyek2 kan sampai hancur kemudian masukkan semua bahan2 yg bertanda * ke dalam air rebusan td dan sesuai kan rasa nyer kalau tak cukup masam masukkan jus limau dan sesuai kan rasa nyer kacau rata. Kemudian letak ikan yg direbus di atas pinggan dan curahkan je air asam td keatas ikan dan tabur kan hirisan daun limau purut ke atas nyer.. Siap tuk dihidangkan..
Hah mudah kan kawan2 korang makan nasi panas2 mmg mengancam selera nk bg tau hehehhe ok selamat mencuba daaaaaaaaaaa.....
http://www.delimazamrud.my

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...