
So, hari ni, bersempena dengan hari raya haji yang bakal tiba esok, aku nak kongsi menu istimewa ni dengan korang. Resepi yang sangat simple tapi sedap!
Paru Goreng Istimewa
- cik Ani style... hehehe... mak aku lah tu...
Bahan-bahan yang diperlukan cuma paru lembu, garam, gula, serbuk kunyit dan kicap serta minyak untuk menggoreng.
Cara-caranya
- Rebus paru untuk beberapa ketika supaya paru menjadi lembut. Kalau ada pressure cooker lebih baik. Cepat dan menjimatkan masa.
- Bila dah direbus dan paru dah sejuk, bolehlah paru tu dipotong nipis-nipis.
- Gaulkan paru dengan serbuk kunyit, garam dan gula secukup rasa. Jangan manis sangat!
- Tambahkan sedikit kicap manis. Gaulkan rata.
- Goreng paru secara deep fried dengan api besar.
- Bila paru dah nampak berkilat, hmmm... susah nak describe... tapi boleh nampak berkilat bila dah masak, so bolehlah angkat dan tuskan minyaknya...
- Siap untuk dihidang!





http://julieluvneezam.blogspot.my
Tiada ulasan:
Catat Ulasan