Kek Mentega Keju
- 170 gm mentega
- 125 gm krim keju
- 250 gm gula kastor
- 5 biji kuning telur
- 210 gm tepung serbaguna } -guna tpng gandum pun boleh
- 1½ camca teh serbuk penaik } diayak
- 2 camca teh vanila
- 5 biji putih telur
- 1/8 camca teh garam
- Putar mentega dan krim keju hingga kembang dan pucat warnanya.
- Masukkan sedikit demi sedikit gula, pukul. Ulangi hingga habis.
- Bubuh sebiji demi sebiji kuning telur, putar sebati.
- Masukkan pula tepung, pukul perlahan. Tambah vanila. Ketepikan dulu.
- Dalam mangkuk bersih yg lain, pukul putih telur hingga berbuih.
- Masukkan garam, putar lagi. Bila kental, bubuh 1/3 ke dalam adunan tadi.
- Kacau perlahan dan tambah lagi 1/3 bahagian. Ulang hingga habis. Kaedah kaup balik.
- Ratakan adunan ke dalam tin empatsegi 22 cm yang dialas kertas kalis minyak dan di sapu mentega..
- Bakar pada 170 C selama 1 jam atau hingga masak.
- Keluarkan, biar atas redai 10 minit sebelum dikeluarkan dari tin.
- yatiememories.blogsport
Tiada ulasan:
Catat Ulasan