Salam , ini RESEPI AYAM MASAK KELING
di berikan oleh geng KSR juga. Terima kasih Kak Yus kerana
menyumbangkan resepi yang jarang-jarang saya masak di rumah ini. Ini
boleh di jadikan koleksi masakkan saya terbaru.
Kak Yus meminta maaf awal-awal lagi kerana nama Ayam Masak Keling ini agak unik takut-takut tersentuh mana-mana pihak. Tetapi ini lah nama asal masakkan ini.
Bahan-bahan Ayam Masak Keling
- 1 ekor ayam (potong kecil2)
- SerbuK kulit kayu manis –2 sudu (kalau tak ada ambil 2 btg kulit kayu manis tumbuk /kisar sampai hancur)
- Bawang putih (k.yus guna 7 ulas)
- Halia (k.yus guna dlm seketul yg kecil –3 inci)
- 1 paket kecil serbuk cili
- 1 paket kecil serbuk kari daging/ayam
- 2 sudu kecil cukup rasa/pasti sedap
- Garam secukup rasa
- Minyak utk menumis
- Kicap ikut suka hati
- Satu paket kerisik
- Asam jawa
- Dua sudu kecil gula
- Daun kari
Cara – cara memasak.
- Bawang putih + halia ditumbuk lumat.
- Ayam yg telah dibersihkan ditos.
- Panaskan minyak, tumis bawang putih + halia yg telah ditumbuk.
- Masukkan serbuk cili, serbuk kari dan serbuk kulit kayu manis.
- Biar sampai pecah minyak, masukkan daun kari.
- Masukkan ayam. Kacau
- Lepastu masukkan asam jawa, garam, cukup rasa, kicap, gula dan seme lah.. biar sampai kuah pekat. K.yus masukkan sikit air masa masukkan ayam tu biar dia berkuah.
- Last sekali masukkan kerisik.
- Bila dah ayam dah masak, boleh tutup api dan hidangkan.
** kalau nak tambah ubi kentang pun sedap juga.
Group FB – Kumpulan Suri Rumah (KSR)
puanbee.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan