BAHAN - BAHAN:
  • 6 ekor udang kertas bersaiz besar | dibersihkan
  • 1/4 biji buah nanas masak
  • 3 tangkai daun kesum
  • 2 sudu makan rempah kari ikan
  • 1 sudu makan cili kisar
  • 1 sudu teh biji ketumbar | ditumbuk
  • 250ml santan | diambil dari sebiji kelapa
  • 250ml air
  • Garam dan gula secukup rasa
 
BAHAN KISAR HALUS:
  • 4 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1.5cm lengkuas
  • 1.5cm kunyit hidup
 
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan kisar halus, santan, air, daun kesum, ketumbar tumbuk, rempah kari dan cili kisar di dalam kuali.
2. Kacau sentiasa sehingga mendidih dengan api sederhana.
3. Kemudian masukkan nanas dan udang.
4. Akhir sekali, perasakan secukupnya. Kacau lagi sehingga udang masak.
5. Angkat dan sajikan bersama nasi putih.
 rasa.karangkraf