Selasa, 10 Februari 2015

Cara Mengenalpasti Seseorang Sedang Menipu

"Bagaimanakah rupa dan kelakuan seseorang apabila sedang menipu"?


Assamuaalaikum and good morning. Ada siapa-siapa tak kat sini yang tak pernah menipu?. Kalau ada ada, mari sini biar aku tumbuk muka kau - peace yo . Kamu semua mesti tidak mahu ditipu kan?. Oleh itu,jom kita tengok bagaimana muka-muka dan reaksi si penipu-penipu besar ni apabila mereka temberang.

1) Lihat hidung dan mulutnya.
               -Penipu selalunya menyentuh hidung atau menutup mulut mereka.
                 Ini dikatakan untuk menutup penipuan mereka.
 
2) Perubahan pergerakan kepala
             -Mereka akan berpaling ke belakang, ke tepi atau tunduk ke bawah. 
               Ini berlaku ketika mereka ingin menjawab soalan yang akan ditanya.

3) Eye Contact
            -selalunya penipu akan mengelakkan daripada melihat mata kita tetapi
              bagi yang penipu yang selalu menipu mereka akan melihat mata kita 
              untuk membuatkan kita yakin kepada mereka.

4) Lihat tekak mereka
            -Penipu selalunya akan menelan air liur mereka. Ini kerana menipu 
              membuatkan teka mereka menjadi kering lantas membuatkan mereka
              untuk menelan air liur .                 

5) Dengar pernafasan mereka
             -Mereka selalunya akan bernafas dengan kuat dan cepat.Bernafas terlalu
               kuat akan membuatkan tekak mereka kering.                

6) Dengar suara mereka
            -Suara mereka akan berubah menjadi lebih kuat atau semakin lemah.
              Gugup juga menunjukkan mereka menipu.                           
           
7) Peka dengan penjelasan 
           -Mereka selalunya akan memberi maklumat yang lebih selepas disoal.
             Mereka juga akan mengulang perkataan atau ayat yang sama berulang 
             kali.         
8)  Lihat peluh di muka atau di badan
                 - Menipu membuatkan kita berdebar dan ini akan menyebabkan kita
                    mengeluarkan peluh.
9)  Terlalu relax
          - Kadang kadang penipu akan menguap atau berlakon relax untuk meyakinkan 
             kita yang mereka tidak bersalah
Setakat ini sahaja entri pada kali ini. Jika anda melawat ke blog saya, sila tinggalkan link anda di sini  untuk saya lawati .
 shukranzahari.blogspot.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda Berkenan .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...